12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMinerii vorbesc în instanţă despre "legea tăcerii"

Minerii vorbesc în instanţă despre “legea tăcerii”

Procesul în care sunt judecaţi trei foşti şefi ai Exploatării Miniere Petrila, găsiţi responsabili de anchetatori pentru tragedia din 15 noiembrie 2008, scoate la iveală amănunte curemurătoare. În faţa judecătorilor de la Târgu Jiu, unde a fost strămutată cauza, minerii au spus că aici funcţiona „legea tăcerii”, iar problemele erau ascunse şi de ei si de către factorii responsabili ai unităţii extractive. Ortaci angajaţi la Mina Petrila au declarat că nici ei, dar nici colegii lor nu raportau şefilor neregulile sau probleme observate în timpul activităţii de frică să nu fie transferaţi.

Constrângeri financiare

“Nu puteam să spun la nimeni că am văzut curgând jar şi foc în abataj, pentru că a doua zi eram trimis la suprafaţă şi asta însemna să pierd la salariu. De la 15 milioane de lei cât luam, însemna să mai iau 10. Am acasă trei copii de crescut. Ştiu că a fost o persoană care a sesizat nereguli şefului de schimb şi a fost mutată la întreţinere. Pe data de 13 noiembrie 2008, lui Marcel Alexa i s-a făcut rău în subteran de la căldură. Nu era nevoie să le raportez eu, simplu miner, lui Ungur şi lui Roşu (n.r. inculpaţi în acest dosar) neregulile din mină, pentru că ei intrau în subteran. Noi, minerii, vorbeam între noi despre probleme şi pericole, dar nu aveam forţa să le spun directorilor că iese foc. Nu am bani şi nu îmi permit să îmi pierd locul de muncă. Ştia toată lumea de foc şi de jar, se încerca să se stingă. Au mai existat sectoare în care era foc şi se stingea şi se lucra în continuare. În abatajul 431 s-a încercat stingerea, era şi flacără deschisă şi jar”, a spus unul dintre minerii audiaţi de judecători. De asemenea, Constantin Dan Stoian, care şi-a pierdut fratele în explozie, a susţinut declaraţia ortacului. “În data de 10 noiembrie 2008 am auzit că ar fi avut loc o aprindere de metan. Pe data de 14 noiembrie am lucrat la descărcarea unui transportor împotmolit şi era foarte cald, dar lucram în continuare, stropeam cu pistolul cu apă şi se făcea abur mult, nu era prima dată când lucram în astfel de condiţii”, a precizat Stoian.

O nouă amânare

La ultimul termen de judecată, magistraţii de la Judecătoria Târgu Jiu au dispus o nouă amânare în acest proces, pentru data de 14 septembrie, când vor fi audiaţi alţi martori consemnaţi în rechizitoriu. De asemena, judectorii au mai hotărât să suplimenteze cu 1.000 de lei onorariul fiecărui expert care se ocupă cu noua expertiză tehnică solicitată de apărătorii inculpaţilor la termenele anterioare.

În dosarul accidentului de la Petrila din 15 noiembrie 2008, în care şi-au pierdut viaţa 13 persoane iar alte 15 au fost rănite, fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră a aceleiaşi exploatări, sunt învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de nerespectarea normelor de protecţia muncii.

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă