Liderii minerilor din Valea Jiului cer administratiei asigurari de viata pentru toti minerii. Efortul bugetar ar fi de 12 miliarde lei, de 12 ori mai mare decat suma care s-a alocat pana acum, insa directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani nu crede ca ar fi o plata imposibila, in conditiile in care cheltuileile cu salariile si celelalte drepturi banesti sunt de mii de miliarde.
Problema este ca aceste asigurari nu au fost incluse in contractul colectiv de munca (CCM) pentru acest an, astfel ca ar trebui gasite resursele financiare necesare. Reprezentantii Ligii Sidicatelor Miniere Valea Jiului sustin ca aceste asigurari de viata sunt prevazute in lege inca de la 1 ianuarie 2005 si, in consecinta, conducerea CNH ar fi obligata sa incheie politie de asigurare colective.
Pana acum exista doar un fel de asigurare la Casa Nationala de Sanatate, insa se platea doar spitalizarea in caz de accident si numai daca acesta s-a produs in timpul lucrului. Liderii minerilor cer acum organizarea unei licitatii pentru alegerea unei societati de asigurare. Vicepresedintele ligii, Marian Holban, a explicat ca angajatul va fi asigurat 24 de ore din 24 si ar fi „o plaja mult mai mare de facilitati in acest sens”.
La un calcul sumar, pentru asigurarea celor aproape 13.000 de angajati, CNH ar trebui sa plateasca circa 12 miliarde lei, in conditiile in care anul acesta, luandu-se ca referinta 2004, pentru plata ajutoarelor financiare a fost alocat doar un miliard de lei. Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, nu considera ca suma este prea mare, dar a declarat ca pentru acest an nu se mai poate rezolva problema, din cauza ca banii au fost deja prevazuti in CCM la finalizarea negocierilor.
„Este o solicitare despre care, oficial, abia acum am aflat. Ar trebui, in primul rand, sa identificam sursele de finantare. Suma nu este prea mare, cheltuielile noastre cu salariile sunt de mii de miliarde. Numai anul acesta fondul de salarii este de 1.900 de miliarde lei. Suntem deschisi la negocieri, daca se identifica variante de finantare”, a adaugat Surulescu.