20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialMilitarii torţionari din Egipt, la un pas de închisoare

Militarii torţionari din Egipt, la un pas de închisoare

Patru poliţişti şi militari au fost deferiţi joi unui tribunal militar din Egipt, după difuzarea pe Internet a unei înregistrări video care prezintă numeroşi membri ai forţelor de securitate lovind şi electrocutând deţinuţi, a anunţat agenţia oficială Mena, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA) şi liderul de facto al Egiptului, a ordonat deschiderea unei anchete privind faptele survenite în provincia Dakahleya, în Delta Nilului, potrivit Mena.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a afirmat că “suspecţii sunt în continuare torturaţi şi suferă rele tratamente în Egipt”, adăugând: “Uniformele au fost poate înlocuite cu altele, dar comportamentul forţelor de securitate pare să fie acelaşi”.

Abuzurile poliţiei erau frecvente în timpul regimului fostului preşedinte Hosni Mubarak. Cazul cel mai celebru, cel al lui Khaled Said, un tânăr în vârstă de 28 de ani decedat la 20 iunie 2010, a provocat proteste ale militanţilor prodemocraţie pe Facebook.

O pagină a reţelei sociale dedicată memoriei sale a lansat un prim apel la revoltă la 25 ianuarie.

Devenit un simbol al mişcării de contestare în Egipt după ce a fost bătut de poliţişti până a murit, decesul lui a contribuit la mobilizarea tinerilor egipteni împotriva regimului lui Hosni Mubarak, înlăturat la 11 februarie.

Cele mai citite

Machiaj expres: transformă-ți lookul cu o rutină de doar 10 minute

În lumea noastră modernă, suntem adesea presate de timp, dar ne dorim în același timp să arătăm îngrijite în fiecare zi. Ca să poţi...

Analiză: sectorul călătoriilor în revenire puternică 

Pe măsură ce se apropie vacanța de vară și industria turismului și a călătoriilor revine la viață, o analiză a platformei de tranzacționare și...

Deficitul bugetar a ajuns la 3,24% din PIB după primele patru luni din 2024

Deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 57,29 miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă