7.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăSpecialBeny Steinmetz și consilierul politic Tal Silberstein, plasaţi în arest preventiv. Steinmetz...

Beny Steinmetz și consilierul politic Tal Silberstein, plasaţi în arest preventiv. Steinmetz este implicat în scandalurile Ferma Băneasa și Roșia Montană. Afaceristul îl învinuiește pe miliardarul Soros pentru acest „război politic”

UPDATE 20.30: Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri au fost plasaţi în arest preventiv, luni seară, de justiţia din Israel, afirmă surse citate de cotidianul Haaretz, potrivit Mediafax. Un judecător israelian a decis că Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri vor rămâne în arest încă cel puţin patru zile.

Omul de afaceri Beny Steinmetz și fostul consilier al lui Ehud Olmer, Tal Silberstein, au fost reținuți luni, în Israel. Cei doi sunt acuzați de  spălare de bani, fraudă și obstrucționarea justiției. Alți doi oameni de afaceri au fost, de asemenea, reținuți în Israel. În România, cei doi sunt cercetați în mai multe dosare, cu un prejudiciu estimat la 160 milioane dolari, scrie Haaretz. 


UPDATE 20.00: Omul de afaceri Beny Steinmetz, compărut în instanţă, a declarat că ancheta care îl vizează este un “război politic” finanţat de miliardarul George Soros, relatează Haaretz. Steinmetz l-a învinuit pe George Soros pentru că a finanțat campania împotriva sa, spunând că dovezile împotriva sa se bazează pe mărturia falsă a unei femei aflate sub protecția anonimatului.

UPDATE 10.40: Una dintre persoanele reținute în Israel împreună cu Beny Steinmetz este omul de afaceri Tal Silberstein.

Steinmetz și Silberstein sunt acuzați de fals, uz de fals, spălare de bani și abuz de încredere, dar și de obstrucţionarea justiţiei.

Poliţia din Israel îi acuză că au utilizat contracte pentru acorduri inexistente, precum și afaceri imobiliare într-o ţară străină, pentru a transfera bani şi pentru a spăla bani câştigaţi ilicit.

Cei doi reţinuţi sunt suspectaţi de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie, care implica zeci de milioane de dolari, scrie Haaretz.

Steinmetz şi asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-şi promova interesele de afaceri. Plasarea lui Steinmetz în arest la domiciliu, în decembrie, a fost condiţionată de acordul său de a rămâne în Israel timp de 180 de zile şi de a depune o garanţie de 100 de milioane de shekeli (26 de milioane de dolari). 

Poliţia suspectează că au utilizat contracte pentru acorduri inexistente, inclusiv afaceri imobiliare într-o ţară străină, pentru a transfera bani şi pentru a spăla bani câştigaţi ilicit. 

În România. Tal Silberstein și Beny Steinmetz sunt implicați, alături de Călin Popescu Tăriceanu, în proceduri nelegale de retrocedare și de vânzare-cumpărare a unor terenuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.
Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost arestat în Israel și este, în acest moment, anchetat, informează, luni, presa israeliană.

În România, Beny Steinmetz este una dintre persoanele inculpate în dosarul "Ferma Băneasa".

Beny Steinmetz (60 de ani) este un fost bancher, care a derulat și activități economice, mai ales miniere, în Africa, în cadrul companiei BSG Resources. Beny Steinmetz a fost arestat anterior în Republica Guineea, fiind eliberat pentru o cauțiune de 25 milioane de dolari.

Benny Steimetz ar fi implicat, în România, și  în afacerea Roșia Montană Gold Corporation, printr-o filială a BSG care deţine 9 la sută din Gabriel Resources – compania care deține peste 80 la sută din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Steinmetz este foarte cunoscut și drept consultant strategic.

În Israel, birourile și locuințele lui Steinmetz au fost percheziționate, luni dimineață.Potrivit site-ului Ynetnews.com, operațiunea de arestare de luni dimineață din Israel a fost urmarea unei investigații internaționale la care au mai participat FBI și poliția elvețiană. Alături de Steinmetz au fost arestate alte patru persoane care ar fi colaborat cu acesta.

Benjamin Steinmetz are o avere estimată la 2,3 miliarde de euro și este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-un interviu acordat ziarului The Guardian, miliardarul respingea orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile sale.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

OMS recomandă evitarea călătoriilor pentru persoanele peste 60 de ani

OMS a recomandat persoanelor cu vârsta peste 60 de ani să evite călătoriile în străinătate. De asemenea, specialiștii trag un semnal de alarmă și...

Abordarea schimbărilor climatice prin inovație tehnologică, soluția Huawei la COP26

Dr. Fang Liangzhou, vicepreședinte și CMO Huawei Digital Power,a susținut prin intermediul videoconferinței un discurs despre „Construirea unei societăți inteligente cu emisii scăzute de...
00:03:42

Istoria imnului românesc. Ascultă cele șapte cântece patriotice care au devenit imnul nostru de stat

Istoria imnului românesc începe în anul 1848, când Andrei Mureșanu a compus versurile imnului pe care îl avem și azi, Deșteaptă-te Române. Pe atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă