15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMiliardarii chinezi, prinşi în războiul prezidenţial contra clanurilor?

Miliardarii chinezi, prinşi în războiul prezidenţial contra clanurilor?

Miliardarul chinez Guo Guangchang, preşedintele Fosun International, a reapărut luni, după câteva zile de dispariţie misterioasă, învăluită în ceaţa campaniei anticorupţie din China.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, continuă marea curăţenie printre cadrele Partidului Comunist, liderii regionali şi în mediile de afaceri. Oficial, este o campanie contra corupţiei, neoficial este un război contra clanurilor – toţi cei care au fost contra lui în cursa pentru putere sunt vânaţi unul câte unul. Campania anti-corupţie a decimat conducerile grupurilor petroliere şi de curând vizează responsabilii societăţilor de brokeraj.

 Guo Guangchang, fondatorul şi patronul Fosun International, primul grup privat chinez a dispărut în mod misterios săptămâna trecută şi compania sa anunţa suspendarea până la noi ordine a acţiunilor la Burse. Nimeni nu ştie ce i s-a întâmplat, dar surse din mediul de afaceri susţin că a fost arestat pe aeroportul din Shanghai când cobora dintr-un avion provenit din Hong Kong şi s-ar afla în închisoare, victimă a violentelor epurări ale regimului actual. Morţi misterioase au fost anunţate de presa chineză în rândul cadrelor şi mulţi oameni  de afaceri au fost daţi dispăruţi.

Miliardarul Guo Guangchang, 48 ani, s-a prezentat luni, 14 decembrie, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat la tribuna adunării anuale a Fosun într-un hotel din Shanghai. A fost primit cu aplauze de cadrele din conducere, de angajaţi şi de acţionari. El a pronunţat un discurs asupra aspiraţiilor mondiale ale Fosun, care în acest an a achiziţionat Club Med în Franţa, Cirque du Soleil în Canada şi Palazzo Broggi, fostul sediu al UniCredit din Milano, Italia.

Joia trecută, Guo a fost reperat pe aeroportul din Shanghai și încercuit de poliţie. Apoi au urmat zile de tăcere. Zvonurile privind arestarea  lui au dus la suspendarea acţiunilor Fosun şi ale filialelor la Bursele din Shanghai, Hong Kong şi New York.

În weekend, vicepreşedintele Fosun a declarat că Guo ajută tribunalele în diferite anchete. Oficializarea societăţii Fosun a „pierderii contactului” cu fondatorul şi PDG-ul său,  Guo Guangchang, a fost suficientă pentru a declanşa un seism bursier. „Preşedintele Guo” nu este oricine. La 48 de ani, miliardarul este omul de afaceri cel mai original şi cel mai activ din China. Plecat de la nimic, acest fiu de ţăran a ridicat un imperiu în servicii şi turism într-o perioadă când ţara nu avea ochi decât pentru uzine.

Fosun, cel mai mare conglomerat privat din China, a luat startul la debutul anilor ’90 cu 6.000 de dolari şi, alături de trei colegi de facultate, omul de afaceri a construit o companie uriaşă în ţară şi apoi pe plan internaţional. Guo a demarat în domeniul farmaceutic, dar s-a extins în asigurări şi finanţe înainte de a se interesa de sectorul turismului, unde a anticipat creşterea halucinantă datorată cererii agenţiilor chineze de vacanţe. A efectuat achiziţii spectaculoase şi recent a preluat controlul producătorului american de cinema Studio 8.

Legături primejdioase

Ce i s-ar  fi putut întâmpla „preşedintelui Guo”? Ipoteza cea mai verosimilă este cea a unei arestări de către autorităţi în cadrul luptei contra corupţiei, lansată de preşedintele Republicii, Xi Jinping. Patronul Fosun are neşansa de a fi apropiat de „clanul din Shanghai”, al fostului om-forte al Chinei, Jiang Zemin şi ca urmare este un om de doborât. În lunga tradiţie chineză, reglările de conturi la vârful puterii sunt înconjurate de o ceaţă deasă, ca cea care ascunde vârfurile munţilor. Norii nu se risipesc decât pentru a lăsa la vedere un detaliu care face şi mai înspăimântător tabloul general.

South China Morning Post estimează că Guo Guangchang, care a construit şi o impresionantă reţea de influenţă în clasa politică chineză odată cu creşterea în putere a conglomeratului său, ar putea fi anchetat despre relaţiile sale cu Yao Gang, vice-director al CSRC, autoritatea bursieră chineză, sau cu Ai Baojun, adjunct al primarului Shanghaiului şi preşedinte al recente createi zone de liber-schimb, ambii făcând obiectul unei anchete de partid pentru „serioase violări de disciplină”, eufemism folosit de Beijing pentru a desemna afaceri de corupţie.

În august, agenţia oficială de presă Xinhua evoca deja numele său într-o afacere privind procesul pentru deturnare de fonduri al unui alt om de afaceri din Shanghai. Atunci, Fosun dezminţise orice tranzacţie ilegală între cei doi conducători.

Guo Guangchang este una din figurile cele mai respectate ale noului capitalism chinez şi a ­11-a avere din China, cu un echivalent de 6,3 miliarde euro, potrivit Forbes.

Arestări, anchete sau epurări?

Faptul că a fost dispărut câteva zile fără nici o ştire despre el, nu este obligatoriu ca miliardarul să facă obiectul unei anchete. În opacul sistem judiciar chinez, este posibil ca o personalitate din lumea afacerilor să fie plasată la secret pentru a asista autorităţile în instruirea unei afaceri în care este implicat un oficial.

La mijlocul lunii mai, Mike Poon, preşedintele unui fond de investiţii de curând acţionar la aeroportul din Toulouse, Blagnac, s-a volatilizat subit, pentru a „asista” anchetatorii într-o afacere de corupţie în sânul primei companii aeriene asiatice, China Southern. Poon a revenit la suprafaţă în noiembrie la Hong Kong, potrivit presei chineze.

În ultimele luni s-au înmulţit dispariţiile subite ale marilor patroni chinezi, după lansarea de către preşedintele Chinei a unei mari campanii contra corupţiei în înaltele sfere ale finanţei şi industriei. De fiecare dată, aceşti responsabili s-au trezit brusc rupţi de lume perioade lungi fiind audiaţi de agenţi ai Partidului Comunist, care tradiţional duc propriile interogatorii, în secret, înainte de a remite suspecţii autorităţilor judiciare oficiale, care nu mai au de făcut altceva decât să formalizeze inculpaţiile.

Facţiunea din Shanghai

Numit şi „Warren Buffet” chinez, Guo Guangchang, originar din dinamica provincie Zhejiang, a studiat în anii 1980 la pres­tigioasa universitate Fudan din Shanghai, înainte de a se lansa în afaceri în acelaşi oraş. În plan politic, Guo este cunoscut ca un apropiat al municipalităţii din Shanghai, fief al facţiunii care, în sânul Partidului Comunist, este fidelă fostului preşedinte Jiang Zemin. Actualul preşedinte, Xi Jinping, dezmembrează – prin intermediul campaniei sale anticorupţie, reţelele acestui personaj în retragere, dar omniprezent.

Dispariţia lui Guo este ultima dintr-o serie de circumstanţe misterioase din  jurul unei anchete anticorupţie în  zona financiară. Din august, numeroşi angajaţi au fost arestaţi sau deţinuţi de poliţie, în timp ce alţii au dispărut. Ancheta a fost declanşată după căderea accentuată a pieţei bursiere chineze din această vară, Bursa din Shanghai căzând cu peste 40%. În loc să lase pieţele să-şi urmeze ­cursul, Guvernul central de la Beijing a întreprins un efort major pentru a susţine cotele. O tentativă a Guvernului de la ­Beijing, obişnuit să controleze levierele economiei, de a ­impune o disciplină pe piaţa bursieră.

Dar, în timp ce intervenţia a contribuit la stabilizarea temporară a pieţelor, bursele au continuat să scadă rapid şi autorităţile au început să reacţioneze sever. În august, un jurnalist de la revista financiară Caixing, condusă de fratele preşedintelui Citic Securities, a mărturisit la televiziunea naţională despre difuzarea de „zvonuri de piaţă” într-un articol asupra pieţei bursiere. Anchetatorii au deţinut şi cadre superioare din societăţile de brokeraj şi mai mulţi funcţionari de la firme de reglementare a valorilor mobiliare din ţară.

Luna trecută a dispărut Yim Fung, preşedintele Guotai Junan Inter­national, unitate din Hong Kong, una din cele mai mari firme de brokeraj din China.

Duminică, Citic Securities, cea mai mare firmă de curtaj, comparată adesea cu Goldman Sachs, a declarat că nu poate „intra în contact” cu două cadre superioare care supervizează banca de investiţii, Chen Jun şi Yan Jianlin. Mai mulţi responsabili din Citic Securities au fost deţinuţi din august, autorităţile anchetând mandatarii sociali inclusiv preşedintele companiei, Cheng Boming, pentru o afacere de delict de iniţiere.

În cazul lui Guo, preşedintele societăţii cotate la Burse, Fosun Internaţional, ale cărui acţiuni se negociază la Hong Kong, nu a fost făcut nici un anunţ, dar, ­vineri, tranzacţiile acţiunilor Fosun au fost întrerupte fără ­explicaţii sau anunţuri făcute de companie. Luni, după reapariţia lui Guo, titlurile Fosun la Bursa din Hong Kong au înregistrat o cădere bruscă.

Un simbol

Cu Guo Guangchang, Beijingul nu atacă un înalt funcţionar, ci un simbol – cel al noii reuşite chineze. Generaţia de antreprenori privaţi care şi-au construit afacerile în pragul anilor 1990 în afara marilor grupuri de stat. Generaţia fondatorilor Geely (automobile), Alibaba (Internet), Sany (instalaţii de şantoer), Huawei (telecomunicaţii) sau Lenovo (Informatică). Ei şi-au asigurat ascensiunea pe apropierea de autorităţile locale. Patronii lor au frecventat asiduu Partidul Comunist, dar în acelaşi timp şi-au demonstrat agilitatea şi capacitatea de a cuceri lumea cu produse şi mărci proprii, scoţând China din eternul statut de subcontactant al Occidentului. Şi reprezintă viitorul creşterii chineze, în timp ce marile conglomerate de stat sunt în restructurare perpetuă.

Este şi cazul cu Fosun, care încarnează virajul chinez spre sectoarele serviciilor şi societăţii de consum, noua frontieră a ţării. Toate astea sunt cunoscute de preşedintele Xi Jinping care intenţionează să domesticească aceşti mici dragoni, prea independenţi după gustul său. Şi totul demonstrează că, în capitalismul chinez, statul rămâne atotputernic, deşi riscă să-şi dovedească limitele.

Deces suspect

Actualitatea chineză este marcată şi de moartea suspectă în închisoare a unui magnat aflat în centrul „afacerii Bo Xilai”, după numele „prinţului roşu” şi rival politic al actualului număr 1, Xi Jinping, condamnat la închisoare pe viaţă pentru corupţie, în 2013. Media chineză a anunţat moartea în închisoarea din Wuhan a miliardarului Xu Ming, 44 de ani, şi faptul că a fost incinerat a doua zi înainte de a fi predat familiei ridică numeroase întrebări şi suspiciuni şi adânceşte zonele de umbră din jurul afacerii Bo ­Xilai.

Xu urma să fie eliberat în septembrie şi decesul lui are loc într-un context politic de cenzură extremă. Nimeni nu găseşte nici o urmă a „procesului” lui Xu Ming, dar numele său a apărut de numeroase ori în cursul proceselor diferiţilor protagonişti în scandalul Bo Xilai, realizând portretul unui antreprenor-cheie în anturajul ambiţiosului „prinţ roşu”, astăzi decăzut, şi rival potenţial al lui Xi Jinping. Xu Ming era considerat bancherul familiei Bo.

Cele mai citite

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă