16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMii de directori de deconcentrate, mentinuti ilegal in functii

Mii de directori de deconcentrate, mentinuti ilegal in functii

De mai bine de doua luni, toti directorii de institutii deconcentrate din intreaga tara ocupa ilegal posturile in care au fost instalati de defuncta coalitie PDL-PSD. Curtea Constitutionala a decis pe 7 octombrie ca OUG 37/2009 in baza careia acestia au fost numiti in functii este neconstitutionala, iar senatorii au respins, la inceputul acestei saptamani, legea de aprobare a ordonantei respective. Decizia senatorilor a fost luata cu 81 de voturi "pentru", neinregistrandu-se nici un vot "impotriva" si nici o abtinere. Tot cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat, potrivit Deciziei 1257, ca legea este neconstitutionala in integralitatea ei.

OUG 37/2009, prin care mii de sefi de deconcentrate au fost destituiti din functii in vara acestui an pentru a fi inlocuiti cu directori din partea PSD si PDL, prevede ca pentru serviciile publice deconcentrate se infiinteaza functii de director coordonator si director coordonator adjunct, iar numirile sunt decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioada de maximum patru ani. In plus, ordonanta stipuleaza incheierea unui contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanta. In realitate, au sustinut de nenumarate ori sindicatele, dar si partidele din opozitie care au reclamat la Curtea Constitutionala ordonanta, destituirile si numirile la deconcentrate facute de PSD si PDL la sfarsitul lunii mai au avut drept singur criteriu apartenenta politica.

 

De altfel, premierul Emil Boc a si recunoscut luni seara ca aceste numiri se fac pe criterii politice, dand si un exemplu in acest sens. Astfel, potrivit premierului interimar, doctorul Irinel Popescu a fost schimbat de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) din ratiuni politice, deoarece aceasta pozitie a fost asumata pana in prezent de catre PSD. "Nu este nimic de obiectat doctorului Irinel Popescu, tot respectul pentru activitatea sa medicala. Din punct de vedere managerial si politic, pozitia aceasta a fost insa una asumata de PSD, astfel ca el a fost inlocuit cu o alta persoana cu experienta manageriala", a spus Boc.
Irinel Popescu a fost demis la sfarsitul saptamanii trecute de la conducerea CNAS, dupa aproape un an de la numire, si inlocuit cu medicul Nicolae Lucian Duta (membru PDL).

In multe astfel de cazuri, destituirile din deconcentrate nu au ramas fara urmari. Zeci de directori demisi au dat in judecata ministerele in subordinea carora se afla institutiile pe care le conduceau si au fost repusi in functii de instanta. In urma deciziei judecatorilor, mai multe institutii deconcentrate din intreaga tara sunt conduse de pe aceeasi pozitie de doi directori, ambii platiti din bani publici.
Actualii directori nu se simt insa stingheriti de postura in care se afla: "Am aflat ca ordonanta in baza careia am fost numit director a fost declarata neconstitutionala si ca acest act normativ a fost respins de Senat. Eu am fost numit prin ordin al ministrului Agriculturii si, atat timp cat ordinul de numire nu este revocat, ocup aceasta functie in mod legal. Daca este vreo problema de legalitate, nu ma priveste pe mine", a declarat directorul coordonator al Directiei Agricole Tulcea, Ion Dragan,  numit in fruntea institutiei la propunerea PDL Tulcea.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă