17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMediaș 750 – 750 de ani de atestare documentară a municipiului Mediaș...

Mediaș 750 – 750 de ani de atestare documentară a municipiului Mediaș (P)

Festivalul „Mediaș, Cetate Medievală” a ajuns la cea de-a XIII-a ediție

Ca în fiecare an, Mediașul se pregătește de sărbătoare cu ocazia celei de-a XIII-a ediții a Festivalului  „Mediaș, Cetate Medievală”, care a devenit deja o tradiție în municipiul de pe Târnava Mare. Ediția din acest an este cu atât mai specială, cu cât anul 2017 este marcat de diferite evenimente cultural – artistice dedicate sărbătoririi a 750 de ani de atestare documentară a orașului Mediaș, sub deviza Mediaș750.

Primăria Municipiului Mediaș organizează în perioada 11-13 august 2017 o ediție aniversară a acestui festival, în cadrul căruia medieșenii și invitații lor din țară și din străinătate se vor bucura de trei zile de sărbătoare, cu un program variat, care include manifestări ce se adresează tuturor categoriilor de spectatori. Printre oaspeții invitați la Mediaș cu această ocazie se află și Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal. 

Târg de meșteșuguri în Piața Regele Ferdinand I

După sute de ani, la Mediaș a fost reînviată tradiția târgurilor meșteșugărești, astfel că în Piața Regele Ferdinand I, vizitatorii vor descoperi ateliere medievale, animație stradală, întreținută de cavaleri și domnițe, precum și un târg la care și-au anunțat prezența peste 70 de comercianți din toate colțurile țării.

În cadrul atelierelor de meșteșuguri vii, doritorii vor afla de la meșteri destoinici și artizani cum se realizează diferite obiecte din piatră, lemn, fier, lut, sau sticlă și vor avea ocazia să descopere tainele diferitelor activități din perioada medievală, prin intermediul „școlilor” amenajate cu această ocazie.

Animația stradală include dansuri medievale, statui vivante, lupte între cavaleri, spectacole de teatru cu tematică medievală, păpuși, bufoni, domnițe și cavaleri. Atmosfera este întreținută pe parcursul celor trei zile de festival de către grupurile și artiștii invitați, ca de exemplu Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Paladinii de Terra Medies, Scutierii de Muhlbach, Străjerii Bistriței, Draco Nigrus, Zânele Silvane, grupul Nosa, Peregrinii, Truverii, Huniadi Cantores, Lupus Dacus sau Toboșarul din Sighișoara.

De asemenea, clubul de echitație Transylvania va oferi un spectacol cu cai la Clubul Sportiv Școlar Mediaș sâmbătă, 12 august, în cea de-a doua zi de festival, începând cu ora 17:00. Aceștia vor prezenta un spectacol inspirat de una din legendele Mediașului, „Legenda strugurilor”. 

Manifestațiile din Piața Regele Ferdinand I vor fi încheiate seara cu spectacolele cu foc ale grupului Fire Dreams.

Expoziții dedicate sărbătoririi a 750 de ani de atestare documentară

Pe lângă spectacolele stradale, cei care vor participa la Festivalul „Mediaș, Cetate Medievală” vor avea ocazia să viziteze și câteva expoziții dedicate celor 750 de ani de atestare documentară a orașului. Astfel, vor putea fi vizitate expoziții la Muzeul Municipal Mediaș („Alt-Mediasch” – Mediașul Vechi), Turnul Forkesch („Mediașul în cartografie”), Turnul Pietrarilor („Mediașul și împrejurimile”) și Galeria de artă Mediaș („Mediaș. O călătorie în timp”).  Expozițiile sunt deschise pe toată durata festivalului, între orele 11-20.

Concerte de muzică în Piața Corneliu Coposu

Pe scena care va fi amenajată în piața din fața Primăriei Mediaș, medieșenii vor avea parte de surprize muzicale deosebite în fiecare seară de festival. Astfel, printre artiștii invitați la Festivalul ”Mediaș, Cetate Medievală” se numără Horia Brenciu, Alina Eremia, Luminița Anghel, Marcel Pavel, Mirabela Dauer, Loredana și Carla’s Dreams. 

Nu vor lipsi din programul manifestărilor muzicale nici artiști locali precum Tudor Turcu, Ela Sol & Dixi, Virgil Suciu sau grupul MOTTO, care vor urca pe scena din Piața Corneliu Coposu.

Manifestările dedicate Festivalului „Mediaș, Cetate Medievală” vor avea loc în perioada 11-13 august 2017, între orele 10-22.

750 de ani de la atestarea documentară a Mediașului

Anul acesta, Mediașul este cu adevărat un oraș în sărbătoare, deoarece pe data de 3 iunie s-au împlinit 750 de ani de la prima atestare documentară  a orașului de pe malurile râului Târnava Mare. Cu o bogată istorie, pe parcursul a peste șapte secole, Mediașul își păstrează și astăzi aerul de cochet burg transilvănean, conservat și cu ajutorul vechilor turnuri și ziduri medievale ale cetății, care au dăinuit până în zilele noastre.

Mediașul este, de asemenea, și un loc plin de legende și mistere, asemenea altor orașe transilvănene. Puțini știu că centrul istoric al Mediașului este unul dintre cele mai bine conservate din România, păstrând mare parte din arhitectura sa medievală. 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă