13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMăsuri de austeritate în programul electoral al conservatorilor spanioli

Măsuri de austeritate în programul electoral al conservatorilor spanioli

Candidatul Partidului Popular spaniol, Mariano Rajoy, considerat favorit pentru alegerile legislative din 20 noiembrie, a dezvãluit sâmbãtã principalele puncte ale programului sãu politic, bazat pe mãsuri de austeritate, relateazã AFP, citat de Mediafax.

“Spania poate ieşi din aceastã crizã şi o va face”, a spus Rajoy, în discursul de închidere a congresului Partidului Popular (PP).

El susţine “o politicã economicã ordonatã, o politicã având la bazã austeritatea şi reformele”, care “sã-i încurajeze pe directorii de companii”.

“Vrem sã apãrãm coeziunea socialã, statul-providenţã şi serviciile publice (…), însã cu o bunã administrare economicã”, a spus Rajoy, adãugând cã “administraţiile nu trebuie sã cheltuiascã bani pe care nu îi au”.

Criticând guvernul socialist aflat la putere din 2004, liderul dreptei spaniole a apreciat cã acesta lasã “cea mai proastã moştenire lãsatã vreodatã de un guvern”.

Susţinutã zeci de ani de o bulã imobiliarã, Spania a cunoscut o cãdere brutalã la sfârşitul anului 2008, odatã cu declanşarea crizei economice. De atunci, ţara se confruntã cu o ratã-record a şomajului, care afecteazã 20,89 la sutã din populaţia activã.

Situaţia economicã a Spaniei a provocat îngrijorarea agenţiilor de rating, iar vineri Fitch a retrogradat ratingul ţãrii, la AA-.

“Ţara noastrã trãieşte o gravã crizã economicã, socialã şi instituţionalã, care ne va obliga pe toţi sã facem mari eforturi în viitor”, a spus Rajoy.

Partidul Popular este considerat favorit pentru alegerile legislative anticipate din 20 noiembrie, dupã o victorie spectaculoasã în faţa socialiştilor la alegerile regionale din 22 mai.

Un sondaj de opinie publicat recent de cotidianul catalan El Periodico aratã cã Mariano Rajoy ar putea obţine o majoritate absolutã mai solidã decât cea obţinutã în 2000 de Jose Maria Aznar. Conform aceluiaşi sondaj, Partidul Socialist (PSOE) ar urma sã obţinã cel mai slab rezultat din istoria sa, cu 31,4 la sutã din voturi.

Cele mai citite

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă