12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMasterclass-uri susținute la Ateneul Român de mari maeștri ai pianului, Andrei...

Masterclass-uri susținute la Ateneul Român de mari maeștri ai pianului, Andrei Gavrilov și Håkon Austbø

Lipatti Evenings are în program, pe lângă concertele de prim rang de la Ateneul Român, o serie de masterclass-uri dedicate tinerilor muzicieni români, cărora li se oferă, astfel, o experiență profesională unică.  Primul masterclass va fi susținut de marele pianist rus Andrei Gavrilov în 3 și 4 mai  2015,  imediat după concertele de la Ateneul Român. La doar două săptămâni, Lipatti Evenings oferă un al doilea masterclass cu reputatul pianist și profesor norvegian Håkon Austbø în 17, 19 și 20 mai 2015. Ambele masterclass-uri vor avea loc în Sala mică a Ateneului Român, data limită a înscrierii fiind 17 aprilie 2015 pentru cel susținut de Andrei Gavrilov și 27 aprilie pentru cel susținut de Håkon Austbø.  Informații detaliate pot fi obținute din broșura de promovare a cursurilor, de pe www.lipatti-evenings.ro  sau direct de la Asociația Art à la carte: e-mail: lipattievenings@gmail.com și tel: 0720 054 429; 0721 132 154.

Invitat de onoare  la Lipatti Evenings, Andrei Gavrilov își va face mai întâi apariția la Ateneul Român în Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 de Serghei Rahmaninov în 30 aprilie și 1 mai (ora 19), alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene și sub bagheta lui Horia Andreescu. După concerte, în cadrul mastertclass-ului de două zile, marele pianist rus se va afla deja la a doua întâlnire cu tinerii muzicieni români, o întâlnire mult așteptată. În octombrie 2014, în cadrul Festivalului Serile Lipatti, ediția a III-a, maestrul Gavrilov a susținut un prim masterclass de mare impact, în care, prin vasta sa experiență de artist al lumii, a împărtășit muzicienilor aflați la început de carieră din tainele interpretării și expresivității artistice.

Tânăr câștigător al celebrului și dificilului concurs de pian Ceaikovski în 1974, Andrei Gavrilov s-a dezvăluit publicului de la bun început drept un virtuoz înfocat, cu un temperament nemaiîntâlnit. Și astăzi strălucitorul artist Gavrilov surprinde prin resursele lui, parcă nicicând complet explorate.

Apariția explozivă a lui Gavrilov pe scenele lumii, succesul uluitor la public, abordările excentrice, îmbrăcate într-o tehnică amețitoare, dar și profunzimea expresivității poetice, ce tulbură publicul de fiecare dată, au conturat un personaj controversat, dar aclamat și premiat, ale cărui înregistrări au devenit adevărate interpretări de referință în lumea întreagă. Pentru public, Andrei Gavrilov continuă să fie un spectacol impresionant, de cele mai multe ori un artist prin ale cărui revelații lumea se descoperă fără efort.

Reputatul pianist și profesor norvegian Håkon Austbø va apărea pentru prima oară în fața publicul românesc într-un recital extraordinar programat în data de 18 mai (ora 18.30) la Ateneul Român, cu lucrări de Chopin, Grieg, Debussy și, mai ales, Messiaen, în care este considerat un specialist absolut. De altfel, Messiaen afirma, cu ocazia întâlnirii cu pianistul norvegian, că Austbø este interpretul ideal al muzicii sale (l’interprète rêvé de ma musique). Întâlnirea lui Austbø cu tineri pianiști din toată țara se prefigurează ca un eveniment special, ocazie rară pentru aceștia de a se apropia mai mult de limbajele moderne și contemporane sub modelarea unui mare profesor al Europei.

Håkon Austbø s-a format la Conservatoire National Supérieur și la Ecole Normale de Musique din Paris, a continuat studiile la Juilliard School din New York, la Hochschule für Musik din München și la Londra. Cât a studiat în Franța a obținut Premiul I la Concours de la Guilde Française des Artistes Solistes (1970) și Premiul I, cu o unanimitate a juriului, la Concours International pour la Musique Contemporaine Olivier Messiaen de la Royan (1971). Alte premii s-au succedat: 1974 – Internationaler Musikwettbewerb der ARD, München (duo de pian cu Marina Horak); 1975 – Concours Ravel, Paris și International Tribune of Young Performers, Bratislava (cu ansamblul cameral Trio du Nord).

Pentru o perioadă de aproape 30 de ani Austbø ocupă postul de profesor și șef al catedrelor de pian de la Conservatoarele din Utrecht și Amsterdam, devenind unul dintre cei mai căutați profesori de pian nu numai din Olanda, dar și din lume. În paralel, susține masterclass-uri la Conservatoarele din Essen, Berlin, Hamburg, Anvers, Moscova, Tokyo, Stockholm, Oslo și Bergen. Întors în Norvegia, își continuă atât cariera solistică, cât și pe cea camerală, fiind distins în 1989 cu Premiul criticii muzicale și ales apoi muzicianul anului 1992. În 2003 i se decernează prestigiosul Premiu Grieg. Tot premiat este și pentru unele din cele 40 de titluri discografice, Gramophone considerând înregistrările lui cu integrala sonatelor de Scriabin drept înregistrări de referință, iar Premiul Edison i se acordă pentru toate înregistrările cu Messiaen.

Prin concertele de înaltă ținută propuse de Serile Lipatti-Lipatti Evenings 2015-2016, Asociația Art à la carte oferă publicului românesc posibilitatea de a cunoaște mari interpreți ai lumii, în mod special arta interpretativă a Europei de Nord și, totodată, introduce în viața muzicală a Norvegiei și Islandei nume de prestigiu ale artei interpretative românești, toate sub egida covârșitoarei personalități a lui Dinu Lipatti.

Formarea și promovarea tinerilor muzicieni români se află printre cele mai importante obiective ale Asociației Art à la carte, implicit ale Festivalului Serile Lipatti, care încă de la prima ediție a inițiat o platformă dedicată interpreților debutanți, iar odată cu ediția a III-a a lansat organizarea de masterclass-uri cu mari maeștri ai lumii.

Secțiunea internațională a Serilor Lipatti 2015-2016, denumită Lipatti Evenings, se constituie într-un proiect al programului „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Contact: Tel.: 021.222.3931; E-mail: lipattievenings@gmail.com; Site: www.lipatti-evenings.ro; www.facebook.com/serilelipatti

 

Cele mai citite

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

David Beckham a împlinit 49 de ani. Mesajul fetelor de la Spice Girls

David Beckham a împlinit 49 de ani și a primit felicitări din partea celor dragi, inclusiv din partea Spice Girls, trupă din care a...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă