12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMasinarii de senzatii tari

Masinarii de senzatii tari

» Pentru multi americani, singura distractie adevarata e sa fii legat fedeles de o masinarie din fier care te suie pe niste sine pana la 60 de metri inaltime si te arunca de acolo, cu fata in jos, la 125 km/h.

» Pentru romani, o vizita in parcul de distractii inseamna emotii mari sa nu sara trenuletul de pe sine, vata pe bat si verificari frecvente ale buzunarelor, sa nu fi disparut telefonul mobil.

Daca esti in America si deschizi televizorul macar pentru o jumatate de ora, nu poti rata reclamele la parcuri de distractii: cativa tineri intra intr-o arena a "rollercoasterelor" ("montaigne russe" – trenulete suspendate) si povestesc de cate ori s-au dat in ele, asa cum un razboinic povesteste acasa cati pagani a rapus pe campul de lupta. Ei sunt "ride warriors" ("luptatorii rollercoasterelor") si te provoaca sa "lupti" si tu cu monstrii de otel din Parcul "King’s Dominion". In lanturile de parcuri "Six Flags" ("sase Steaguri") te invita un mos chel, la costum, cu ochelari si papion rosu, care urla: "Mai multe steaguri, mai multa distractie!". Sa joci carti cu prietenii face cam doua steaguri. Sa tipi inspaimantat cand te dai peste cap la zeci de metri inaltime – distractie maxima: sase steaguri! Americane, bineinteles.

Nervi de otel
Oamenii vin cu miile. In weekend poti sta si trei ore la o coada civilizata, dar tremurand ca varga, pentru doua minute intr-unul dintre cele mai bune rollercoastere din lume. Ca sa te simti ca Superman trebuie sa te sui intr-un trenulet ingust, care te urca taraganat pana unde vezi orasul de la 50 km departare. De obicei lumea rade, tipa, dar acum toti tac si inghit in gol pana ajung in varf. Acolo ai un moment de suspans, apoi pici. Nu mai poti respira, mainile ti se inclesteaza pe bara din fata, iar corpul te anunta ca urmeaza sa mori strivit de pamant. Dar nu mori si, daca te dezmeticesti, observi cum mai parcurgi o spirala, apoi niste bucle in varful carora ai impresia ca o sa zbori de pe scaun fix pe Krypton. Imediat ce coboara, oamenii schimba ochii bulbucati si fata palida pe bujori si un ranjet larg, apoi fug sa se mai aseze inca o data la coada.

Tehnologia fricii
Mersul cu familia la parcul de distractii e unul dintre obiceiurile preferate ale americanilor. Principiul e simplu: ti se serveste senzatia ca esti intr-un pericol extrem, esti inundat de adrenalina si te bucuri nespus cand constati ca ai scapat cu viata. Asta a avut un imens succes comercial si a dat nastere chiar unei subculturi a dependentilor de rollercoastere. In prezent, exista cam 250 de parcuri de distractii in Statele Unite, spune baza de date a site-ului about.com. Cu toata criza economica, ele sunt pline mai tot timpul, chiar daca preturile sunt mari (cam 50 de dolari ca sa intri, apoi te dai in voie pe orice). In plus, exista cluburi de pasionati care strang mii de oameni in jurul unor subiecte ca arhitectura parcurilor, mecanica trenuletelor sau doar placerea de a te da in ele din nou si din nou. Unii se lauda ca s-au dat de sute de ori pe rollercoasterul preferat. In paralel, creatorii de rollercoastere le proiecteaza ca pe niste nave spatiale si le vand cu zeci de milioane de dolari. Afacerea e pe val.

Balciurile ruginite
Nu americanii au inventat parcul de distractii modern. El a evoluat in ultimii 500 de ani de la balciurile ambulante ce veneau in orasele europene, spun cercetatorii care studiaza domeniul. Insa parcurile de distractii din Romania au ramas la nivelul de balci, cu un bonus de kitsch contemporan. In baza de date cu parcuri din enciclopedia deschisa Wikipedia, Romania apare cu Oraselul Copiilor din Bucuresti si Satul de Vacanta din Mamaia. Oferta lor seamana cu a tuturor parcurilor asezate pe cate un teren viran din orasele mari: atractiile sunt niste masinarii ce par a fi incropite din gramezi de fier vechi, vopsite in culori vii si ornate cu beculete ce clipesc pe ritmuri de lambada, manele sau coco jambo, creand un efect artistic prin perdeaua de fum de la gratarul cu mici. Distractia vine sub forma unor "buburuze", "cescute", "lanturi", "tiribombe", "masinute", amestecate printre tarabe cu "suveniruri", alaturi de vedetele "caracatita uriasa" si trenuletul ruginit. Cu toate ca au dimensiuni minuscule fata de rollercoasterele americane, emotiile sunt mai mari in trenuletele romanesti. Asta, pentru ca exista nenumarate zvonuri cu vagoane sarite de pe sine, lanturi rupte si tentacule desprinse. Zvonurile sunt sustinute de relatarile din presa ale ultimilor ani: un mort si trei raniti in trenuletul din Mamaia, 20 de raniti intr-o tiribomba din Craiova, un copil mort dupa ce a fost aruncat dintr-un carusel fara autorizatie din Satu Mare si alte zeci de cazuri similare. Romanii nu au, deocamdata, decat parcuri de distractii care te sperie cu moartea intr-un mod foarte serios.

Senzatiile tari
Americanii nu sunt total straini de senzatiile tari din parcurile romanesti. In 2004, un cetatean obez a zburat la propriu din rollercoasterul "Superman" si a murit, pentru ca nu a putut sa-si lege bine centura de siguranta, scrie New York Times. In 2007, cablurile de otel de la un turn cu cadere libera au cedat si i-au smuls picioarele unei fete. Anul trecut, un tanar a fost decapitat de un trenulet dupa ce a sarit gardul de protectie ca sa-si recupereze sapca ce-i zburase in timp ce se dadea in el. Toate astea insa nu impiedica supraveghetorii sa faca glume macabre: "si-au legat bine centurile?", intreaba unul. "Vom vedea…", raspunde celalalt. E si asta parte din spectacol.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă