15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMărturia unui tânăr care a supraviețuit incendiului din Colectiv: Eram în curte...

Mărturia unui tânăr care a supraviețuit incendiului din Colectiv: Eram în curte și la 5 minute a ieşit o fată în flăcări

Un tânăr, care se afla în clubul Colectiv în noaptea tragediei, a povestit că a plecat în timpul concertului și a rămas în curtea clubului, iar la cinci minute a văzut ieșind o fată cuprinsă de flăcări, relatează Mediafax. 

“Am plecat cu 5 minute înainte să înceapă incendiul. Am fost cu nişte prieteni, era vorba să mă duc spre casă şi am zis să vedem şi noi despre ce e vorba. Majoritatea au plecat într-un alt club. Am stat ce-am stat şi exact în momentul în care am văzut că a ieşit o fată în flăcări ne-am panicat. Eram undeva pe colţ, la 50 de metri”, a povestit acesta, chiar în faţa clubului Colectiv, locul de încheiere al marşului de duminică.

Autoritățile, panicate 

Tânărul a declarat că forţele de ordine s-au panicat în momentul în care au ajuns la locul tragediei, după aproape 30 de minute.

 “După cam o jumătate de oră a venit o maşină de poliţie. S-a panicat unul din ei, care apreciez că a vrut totuşi să sară în ajutor, dar nu ştia ce se întâmplă. Nu ţin cu autorităţile, dar a fost șocant şi pentru ei. A fost ceva, nu am cuvinte, şocant”, a continuat tânărul.

El a venit însoţit de câțiva prieteni, care spun că frecventau clubul Colectiv.

Sunt câteva dintre miile de persoane care au fost la locul tragediei pentru a doua seară la rând. După un marş care a început la ora 14.00, şi la lăsarea întunericului sute de tineri au rămas în faţa clubului şi mai aprind o lumânare. În faţa intrării în Colectiv este un continuu pelerinaj. Unii oameni au rămas încă de la prânz în faţa fostei fabrici Pionierul.

Marșul solidarității în Capitală 

Spre seară, cei aflaţi în faţa clubului s-au unit şi au început să cânte împreună Imnul României, “Deşteaptă-te române!”.

Unii privesc porţile clubului, gândindu-se că acolo s-au distrat cu doar două zile în urmă şi nu s-au gândit niciodată că o asemenea tragedie ar fi vreodată posibilă.

“Primul lucru la care te gândeşti când te duci într-un club este să te distrezi, nicidecum că se poate întâmpla ceva. (…) Am fost de câteva ori şi nici nu pot să-mi imaginez cum au încăput 300-400 de oameni înăuntru. Pe lângă asta, accidentul a fost provocat de nişte artificii, care de fapt au fost artificii de tort”, poveteşte unul dintre tinerii care frecventau Clubul Colectiv.

Cei veniţi să aprindă o lumânare consideră că vina aparţine atât autorităţilor, care au permis ca acest club să funcţioneze, cât şi patronului, care nu a investit în măsuri de siguranţă. Tinerii, care mergeau des în Colectiv, consideră că soluţiile trebuie să fie drastice pentru astfel de locuri pe viitor.

“Toate localurile care nu sunt echipate ar trebui ori echipate de urgenţă, ori închise. O spun cu părere de rău. Siguranţa este cea mai importantă. Te duci să te distrezi, nu să te întorci rănit”, susţine unul dintre ei.

La locul tragediei au venit şi foarte mulţi prieteni şi rude ale celor care au pierit în incendiu sau care au fost răniţi. Lângă un copac de pe marginea drumului, departe de câmpul de lumânări aprinse la intrarea în clubul Colectiv, a fost improvizat un mic altar şi pentru tânărul Claudiu Petre, care a plătit cu viaţa gestul său de a se întoarce de două ori printre flăcări pentru a-şi salva prietenii. Rude şi apropiaţi ai acestuia au pus fotografii cu tânărul erou şi au aprins lumânări. Fără a schimba o vorbă, mulţi şi-au dat seama pentru cine ţin un moment de reculegere, recunoscând fotografia tânărului care fusese distribuită intens pe reţele de socializare în ultimele două zile.

În faţa clubului Colectiv au venit şi mulţi muzicieni, printre care Adrian Despot, liderul formaţiei Viţa de Vie, care la rândul său se afla în clubul Colectiv în momentul izbucnirii incendiului, precum şi Tudor Chirilă, solistul trupei Vama. Nu doar muzicienii s-au mobilizat, ci şi personalităţi din alte domenii. O lumânare a aprins şi magistratul CSM Cristi Danileţ, dar şi depuatul Remus Cernea.

“Am rezonat din prima clipă cu această tragedie. (…) M-am bucurat să văd atâţia oameni venind, participând la acest mers. A fost aproape ca o coloană fără de sfârşit a solidarităţii. Cuvintele nu ne ajung să descriem ce simţim în aceste momente grele. Pentru România sunt momente pe care ţara noastră nu le va uita curând. Sper să nu le uite niciodată. Sunt momente care îndeamnă la reflecţie, dar şi la acţiune”, a spus deputatul Remus Cernea, adăugând că va sprinjini în Parlament orice proiect de clarificare a legilor din domeniu, dar şi de înăsprire a pedepselor.

Cele mai citite

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă