13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMărirea şi decăderea unui general

Mărirea şi decăderea unui general

David Petraeus este, probabil, cel mai cunoscut şi mai respectat militar din emisfera vestică. A fost, succesiv, comandantul trupelor americane din Irak, apoi al forţelor NATO din Afganistan, pentru ca din 2011 să îi ia locul lui Leon Panetta în fruntea CIA. Despre Petraeus se vorbea insistent la Washington că ar putea fi viitorul candidat republican la prezidenţiale. Cariera generalului s-a prăbuşit însă vineri, când Petraeus şi-a anunţat demisia.

 

David Petraeus a avut o relaţie extraconjugală cu autoarea biografiei sale, Paula Broadwell, pe care a ţinut-o ascunsă cu succes vreme de câţiva ani, dar care a devenit publică în momentul în care pe fir a intrat FBI. Pe scurt, Paula Broadwell, o femeie care poate fi descrisă ca extrem de ambiţioasă şi, prin urmare, la fel de geloasă, a început cu câteva luni în urmă să îşi simtă poziţia ameninţată de o altă femeie al cărei nume nu a fost făcut public, dar despre care New York Times a scris sâmbătă că se află la originea scandalului. Broadwell i-ar fi trimis doamnei în cauză mai multe e-mail-uri ameninţătoare despre al căror conţinut am aflat că nu era suficient de explicit încât să constituie o infracţiune, dar suficient de explicit încât să fie clasificat drept „hărţuire”.

Când amanta directorului CIA te ameninţă şi îţi trimite e-mail-uri agresive, intri în panică şi exact acest lucru pare să i se fi întâmplat şi femeii misterioase, care, în calitatea ei de angajat guvernamental, s-a adresat FBI pentru protecţie. Iniţial, ancheta FBI s-a concentrat asupra unei posibile spargeri a contului de e-mail al directorului CIA – ceea ce sugerează că mai multe dintre e-mail-urile ameninţătoare au fost trimise de pe adresa lui Petraeus -, dar, cu aproximativ două săptămâni în urmă, lucrurile au devenit clare în momentul în care anchetatorii FBI au descoperit un schimb de e-mail-uri „cu conţinut sexual explicit” între Petraeus şi Broadwell. Ştirea despre „informaţiile compromiţătoare” despre directorul CIA a fost transmisă de Departamentul Justiţiei directorului naţional pentru informaţii, James R. Clapper Jr., marţi seară, în plină febră a alegerilor prezidenţiale, şi, potrivit Washington Post, Clapper i-ar fi cerut lui Petraeus să vină a doua zi la Casa Albă şi să îşi prezinte demisia. Petraeus ar fi acceptat imediat şi faptul că a aşteptat până vineri după-amiază să facă anunţul public ţine mai degrabă de o anumită tradiţie politică americană a „demisiilor de vineri seară”.

Cine este Paula Broadwell?

În ianuarie, Paula Broadwell a fost invitata emisiunii „The Daily Show with Jon Stewart” în cadrul campaniei de promovare a cărţii sale: „All in: The Education of General David Petraeus”. Este singura carte pe care a scris-o vreodată Paula Broadwell şi singura sa producţie jurnalistică. Broadwell l-a provocat atunci pe Stewart, dar şi pe soţul ei, Scott – medic radiolog -, împreună cu care are doi băieţi, la un concurs de flotări pe 1.000 de dolari, pe care l-a câştigat cu uşurinţă. Paula Broadwell a fost campioană de fitness a Academiei militare West Point, pe care a absolvit-o înainte de a deveni ofiţer al armatei SUA, unde în zece ani de carieră a ajuns la gradul de maior. A abandonat armata pentru a se înscrie la Harvard, la Kennedy School of Government, unde l-a şi cunoscut pe Petraeus. Dar nu la Harvard l-a şi cucerit. Potrivit mărturiei lui Broadwell, Petraeus este un soi de jogger fanatic şi l-ar fi convins să devină biografa lui oficială în timpul unei sesiuni de alergări în care l-ar fi impresionat pe general pentru că ar fi reuşit să ţină pasul cu el. Un an mai târziu, Paula Broadwell se afla în Afganistan, alături de Petraeus, spre uimirea şi nemulţumirea militarilor americani din Kabul.

Cine este David Petraeus?

Despre generalul Petraeus, atât colegii săi, cât şi jurnaliştii corespondenţi de război au afirmat că este una dintre cele mai strălucite minţi militare din punct de vedere strategic. Este recunoscut ca fiind „salvatorul” războiului din Irak, unde prin creşterea numărului de trupe şi prin cooperarea strânsă cu miliţiile irakiene, în special sunnite, a reuşit să întoarcă soarta unui război ce părea pierdut. A rescris manualele de luptă împotriva insurgenţelor locale, un domeniu complet abandonat de strategii militari după războiul din Vietnam. Pentru meritele sale ca general a fost numit în fruntea Comandamentului Central (Centcom) şi apoi în Afganistan pentru a-l înlocui pe generalul Stan McChrystal. Din funcţia de comandant al ISAF a fost numit anul trecut director al CIA, o recunoaştere a capacităţilor sale intelectuale şi a respectului şi influenţei sale în cercurile de decizie în privinţa securităţii naţionale a Statelor Unite. Totul s-a prăbuşit însă în momentul în care afacerea Paula Broadwell i-a explodat în faţă. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă