20.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialMarii "rechini" s-au pus la adapost, platesc doar... "pestisorii"

Marii “rechini” s-au pus la adapost, platesc doar… “pestisorii”

Fosta conducere a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Timis este cercetata penal pentru fals intelectual si abuz in serviciu, dupa ce Corpul de Control al ministrului Agriculturii a descoperit, cu ocazia unei anchete derulate la Timisoara in luna mai a.c., o serie de nereguli. Verificarile de la Bucuresti au fost consecinta producerii inundatiilor din Banat, care au maturat sute de case si gospodarii si au lasat peste noapte pe drumuri mii de oameni. Cu toate acestea, controalele din Capitala nu au lamurit cea mai arzatoare chestiune: cine este vinovat pentru nenorocirea produsa?

Subventii fara acoperire

In Banat, primii trasi la raspundere penala sunt fostii directori ai SNIF. In ciuda semnalelor facute atat de autoritatile judetene, cat si de mass-media, Politia timiseana, in mod inexplicabil, a ales sa treaca sub tacere ancheta indreptata impotriva fostei conduceri de la Imbunatatiri Funciare. Este vorba despre Ilie Anderca, fostul director general al SNIF, Maria Mirciov, fostul director economic al unitatii, si Olga Moise, fostul sef al Biroului de Investitii din cadrul institutiei, au afirmat surse din cadrul IPJ.
Potrivit acestora, in urma verificarilor din luna mai, Corpul de Control al ministrului Agriculturii a descoperit ca pentru 1,6 miliarde de lei nu au fost indeplinite conditiile de subventionare pentru cheltuielile inscrise in planul tehnic cu intretinerea si repararea sistemelor de imbunatatiri funciare. Povestea are radacini mai vechi. In decembrie 2002 a fost incheiat un contract de proiectare intre SC “Interject Intermedieri” Timisoara si SNIF pentru realizarea documentatiei de obtinere a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor aflate in administrarea societatii de imbunatatiri funciare, precum si documentatia topocadastrala a fiecarui obiectiv.
Valoarea contractului a fost de peste 1,5 miliarde de lei si urma sa se execute in termen de 12 luni, cu obligatia achitarii unui procent de 30 la suta din valoarea totala la data semnarii documentului. Verificarile ulterioare au scos la lumina neconcordante flagrante intre actele justificative care au stat la baza inregistrarilor efectuate in contabilitate cu cele inscrise in documentele care oglindeau stadiul lucrarilor demarate. Mai exact, s-a constatat ca la data semnarii contractului SNIF Timis s-a grabit in mod suspect sa achite un miliard de lei, adica aproape trei sferturi din valoarea totala a proiectului, desi era suficient doar un avans de 30 la suta.
Mai mult, dupa depunerea bilantului pentru anul 2002, SNIF a cerut de la stat subventionarea lucrarilor, in ciuda faptului ca proiectul era inca departe de a fi finalizat. Ca urmare, aproape 850 de milioane de lei au ramas in “aer”, fara sa poata fi justificate cu documente reale. “Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte in contabilitate, care au drept consecinta denaturarea cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual, fapta pentru care raspunde Anderca Ilie, in calitate de director general, si Mirciov Maria, in calitate de director economic”, se arata in concluziile raportului intocmit de Corpul de Control al ministrului Agriculturii.
Pe de alta parte, SNIF a “tocat” si alte sume frumoase de bani de la bugetul public fara sa se vada mare lucru in teren. Un control al Finantelor locale releva ca numai in anii 2003 si 2004 filiala Timis a societatii de imbunatatiri funciare a cheltuit nejustificat 3,5 miliarde lei, bani care ar fi trebuit sa fie folositi pentru intretinerea si repararea unor canale din judet, dar care au luat cu totul alte destinatii. Deocamdata necunoscute.

Din rau in si mai rau

Imediat dupa Revolutie, la inceputul anului 1990, angajatii fostei Institutii pentru Executia si Exploatarea Lucrarilor de imbunatatiri Funciare din Timisoara (IEELIF), rebotezata SNIF, au fost primii pusi pe liber. Zeci de proiectanti si desenatori tehnici au fost trecuti aproape peste noapte in somaj de noul regimul fesenist al lui Ion Iliescu, mare specialist in hidroameliorari. Din acel moment imbunatatirile funciare aproape ca au disparut. Din cauza lipsei acute a personalului, cantoanele care trebuiau curatate si intretinute au ramas in paragina, ale nimanui.
Banii primiti de la buget au fost (o mare parte) folositi mai degraba pentru a asigura confortul personalului auxiliar decat pentru dotarea cu echipament pentru intretinerea cantoanelor. Cinci miliarde lei s-au cheltuit doar la sfarsitul anului trecut pentru utilarea sediului SNIF Timis cu termopane si computere performante. Mai mult, desi schema de personal era si asa subtiata, au fost angajate secretare, nu oameni de teren.
Nici schimbarea vechii conduceri nu a adus ceva bun. Dimpotriva. Imediat dupa inundatii, Ministerul Agriculturii s-a apucat sa taie si mai mult din schema de personal, astfel ca din cei 90 de angajati timiseni de la imbunatatiri funciare, in prezent au ramas doar 36, fata de 150 cat ar fi in mod normal necesar. Mai mult, s-a luat decizia ca sediul central al SNIF sa fie mutat din Timis in Caras-Severin, judet care insa nu dispune de statii de pompare.
Neinspirata decizie e pusa pe seama unor interese oculte, in conditiile in care unele firme care au ajuns la “borcanul cu miere” in urma atribuirii unor contracte de lucrari de indiguiri erau tocmai din acest judet. “Vom ramane in aer cu deservirea statiilor de pompare”, atragea atentia prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, legat de masura concedierilor masive dispuse de minister. Ieri, 17 iunie, noul director al SNIF Timis, Ionel Patrichi, urma sa clarifice aceasta problema la Bucuresti cu reprezentantii Ministerului Agriculturii.
Pana atunci viitorul irigatiilor si desecarilor in Timis ramane incert. La fel si soarta celor care au “platit” nevinovati aroganta si jaful national.

Cele mai citite

Promisiunea lui Sorin Grindeanu: „La sfârşitul anului viitor se va circula de la Paşcani până la Bucureşti pe autostradă”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, promite că până la sfârşitul anului viitor se va circula pe autostrada A7 a Moldovei de la Paşcani...

Ne încălzim cu Bulgaria și Liechtenstein. România, ultimele teste înainte de EURO 2024

România pregătește participarea la EURO 2024 cu amicalele împotriva Bulgariei și Liechtensteinului, care se dispută astăzi și vineri pe Stadionul Steaua din Capitală. Selecționerul Edward...

Cum au fost prăduite terenurile unui om de afaceri grec de „săgețile” lui Iulian Dumitrescu

Baronul PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, a fost denunțat la DNA și...
Ultima oră
Pe aceeași temă