Fostul cancelar austriac Brigitte Bierlein a murit la vârsta de 74 de ani, au anunţat luni autorităţile – transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit stiri.md.
Bierlein a devenit prima femeie cancelar din istoria Austriei în 2019, după prăbuşirea guvernului predecesorului său, Sebastian Kurz, din cauza scandalului de corupţie Ibiza. De asemenea, a fost prima femeie care a prezidat Curtea Constituţională, după ce a devenit vicepreşedinte al celei mai înalte instanţe şi prima femeie procuror general.
În mijlocul uneia dintre cele mai mari crize instituţionale din Austria de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, reprezentată de scandalul Ibiza, Bierlein a demisionat din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, poziţie în care fusese promovată cu doi ani mai devreme. A condus ţara timp de şapte luni într-un guvern interimar condus de funcţionari publici, până la 7 ianuarie 2020, când actuala coaliţie formată din conservatori şi Verzi a ajuns la putere în urma alegerilor anticipate.
Actualul cancelar (prim-ministru), conservatorul Karl Nehammer, a „regretat profund” decesul predecesoarei sale, într-un comunicat publicat pe reţeaua de socializare X, în care a subliniat că Bierlein „şi-a asumat responsabilităţi într-o perioadă dificilă din dragoste pentru patria sa”, notează sursele citate de Agerpres.
Comentând, în urmă cu câţiva ani, secretul succeselor sale într-o lume a funcţiilor înalte deţinute de bărbaţi, Bierlein a mărturisit că este motivată de „o anumită ambiţie sănătoasă” şi de „multă plăcere în muncă”.
Cât de înțesate de spioni ruși sunt statele UE. Cazul Kneissl, cunoscută ca ,,mireasa lui Putin”
Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, a luat amploare și scandalul diplomaților expulzați, dar cel mai grav este că potrivit Institutului Robert Lansing (IRL), dar și alte surse oficiale, Viena a devenit noul cuib al spionilor ruși. O anchetă scoate la iveală faptul că Austria își dovedește imaginea de cuib de spionaj al Rusiei, deoarece serviciile secrete rusești încearcă să pătrundă în guvernul UE și în unele organisme internaționale.
Austria a lansat o anchetă cu privire la o tentativă a presupușilor oficiali guvernamentali pro-ruși de la Viena de a crea un serviciu de informații în 2018. Efortul nu a reușit.
Ministrul de externe al Austriei de la acea vreme, Karin Kneissl, ar fi avut informatii cu privire la crearea unei noi agenții de informații în Austria a avut loc în timpul guvernului cancelarului Sebastian Kurz, un politician conservator aparținând Partidului Popular Austriac de centru-dreapta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!