20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMarii muzicieni de mâine trec prin Concursul Enescu

Marii muzicieni de mâine trec prin Concursul Enescu

Ediția 2016 a Concursului Internațional „George Enescu“ are loc între 3 și 25 septembrie și aduce pe scena Ateneului Român unii dintre cei mai promițători tineri artiști ai momentului, precum și muzi­cieni consacrați și laureați ai Concursului, astăzi nume importante în plan internațional, care vor susține o serie de recitaluri extraordinare. Abonamentele și biletele s-au pus deja în vânzare.

Începând cu ediția din 2016, Concursul Internațional „George Enescu“ se va derula într-un nou concept, care va aduce pe scena Ateneului Român din București, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale și laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, atât la cele trei secțiuni instrumentale ale concursului, cât și la compoziție. Ateneul va găzdui astfel 19 concerte și recitaluri.

„Pe fondul succesului din 2014, am decis dezvoltarea unui concept mixt, care permite atât o mai bună promovare a competitorilor și a laureaților, cât și o mai bună promovare a muzicii lui George Enescu. Concursul Enescu devine astfel locul de întâlnire pentru artiști consacrați, pentru laureați ai edițiilor trecute care și-au dezvoltat o carieră internațională, pentru laureați ai ediției anterioare care sunt în curs de promovare, și pentru tinerii artiști care luptă acum pentru a se afirma. Ca parte a acestui proces, fiecare probă de concurs, după prima etapă, va fi organizată la Ateneul Român, fie sub forma recitalurilor, fie sub forma concertelor, iar din etapa a II-a, accesul spectatorilor se va face pe baza biletelor și abonamentelor. Artiștii sunt legați de publicul lor și este important ca spectatorii să vină în sală, să fie parte din visul acestor oameni talentați. Tocmai de aceea, Concursul va avea și o nouă temă în acest an, sintetizată prin mesajul «Trăiește-ți visul»! În sala de concert se vor întâlni, astfel, visurile artiștilor și visurile spectatorilor“, a declarat directorul executiv al ARTEXIM, Mihai Constantinescu.

La concertul de gală, care va deschide Concursul, pe data de 3 septembrie 2016, vor participa: Anna Țifu (vioară), laureată a Concursului Enescu 2007, Valentin Răduțiu (violoncel), laureat al Concursului Enescu 2011 și Mihai Ritivoiu (pian), laureat al Concursului Enescu 2011, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Programul serii va cuprinde: Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven, interpretarea în premieră a lucrării „Tektonum“ de Sebastian Androne, care a câștigat premiul I al secțiunii Compoziție a  Concursului  „George Enescu“ ediția 2014, precum și Poemul Simfonic „Pini di Roma“ de Respighi. De asemenea, sunt programate trei recitaluri extraordinare susținute de muzicieni consacrați, membri ai juriilor fiecărei secțiuni de instrumente: David Geringas (violoncel) – la pian Ian Fountain, pe 7 septembrie, Florin Croitoru (vioară) – la pian Verona Maier, pe 16 septembrie, și Peter Donohoe (pian), pe 22 septembrie.

Iar câștigătorii ediției trecute a Concursului Enescu vor susține, de asemenea, trei recitaluri: Ștefan Tarara (vioară), alături de Lora-Evelin Vakova Tarara, Eun-Sun Hong (violoncel), alături de Thomas Hoppe (pian), precum și Josu de Solaun (pian).   

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă