12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialManevrele lui Dorobantu aduc UGIR in pragul dezmembrarii

Manevrele lui Dorobantu aduc UGIR in pragul dezmembrarii

Razboiul pentru controlul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), cunoscuta drept lider intre confederatiile patronale din tara, este departe de a se fi incheiat odata cu suspendarea din functie a directorului general Stelian Dorobantu. Chiar daca este constient deja de pericolul dezmembrarii patronatului, Stelian Dorobantu este hotarat sa-si continue domnia. El vrea sa-l schimbe cu orice pret si pe actualul presedinte, Ioan Cezar Coraci, cel care l-a suspendat din functie pe Dorobantu. Coraci l-a acuzat pe directorul general de management defectuos si incalcare a legislatiei.

Dorobantu vrea sa-si convoace Consiliul National

Cele doua tabere, care deja s-au cristalizat, arata ca ruptura din UGIR este deosebit de grava. De o parte sta Dorobantu, eternul director general, cunoscut drept omul care a reusit sa-i schimbe pe toti presedintii de pana acum ai organizatiei de cate ori i-a convenit (ori nu i-au mai convenit "directorului”). In cealalta tabara se afla colegiul director al UGIR 1903, format din presedintii principalelor federatii patronale. Acestia din urma spun ca s-a ajuns deja prea departe si ca de va fi ca Dorobantu sa domneasca mai departe nu va mai domni si peste interesele patronatelor pe care le reprezinta.
Prima miscare a lui Dorobantu a fost cea de a convoca un consiliu national, in data de 28 noiembrie 2005 (cu doua zile inainte de data stabilita pentru cercetarea sa disciplinara), in care sa obtina suspendarea din functie a presedintelui Cezar Coraci. Metoda, care avusese succes de fiecare data, chiar si impotriva lui Ovidiu Tender, era insa cunoscuta de membrii Colegiului director. Astfel incat presedintele l-a somat pe Dorobantu sa prezinte lista cu semnaturile celor 20% din membrii care ar fi solicitat convocarea consiliului national (potrivit statutului), dar Stelian Dorobantu nu s-a conformat, motivand ca o va prezenta abia luni, la data sedintei Consiliului National. Pare de-a dreptul incredibil, dar directorul general al UGIR isi permite sa convoace o serie de oameni de afaceri, membri ai UGIR, la un consiliu national, fara ca acestia din urma sa fie siguri ca a fost o convocare legala, ca nu au fost cumva chemati la teatru! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca mai multi membri, inclusiv dintre cei din Colegiul Director, sustin ca nici macar nu au fost convocati. Sa avem de-a face oare si cu o convocare selectiva?

Asociere in vederea savarsirii de… procese

Cea de-a doua miscare a fost invierea Curtii de onoare si arbitraj, care si ea l-ar putea suspenda pe presedintele Cezar Coraci. Curtea il are ca presedinte pe Ulm Spineanu, presedintele de onoare al UGIR 1903. Este insa mai mult decat suspecta componenta Curtii, aceasta fiind facuta, se pare, "la intamplare”. Iar intamplarea face ca doi dintre cei opt membri ai Curtii, Constantin Vasilescu si Mihai Paciuianu, sunt asociati cu Stelian Dorobantu la societatea International Diamond Gold SRL. Se pune intrebarea legitima daca si mai ales cum pot fi cei doi impartiali pentru a se erija in judecatori. Mai mult decat atat, nimeni din cadrul UGIR nu ne-a putut confirma daca membrii Curtii de arbitraj au fost vreodata validati de Adunarea Generala, asa cum prevede statutul.
Contactat telefonic chiar inainte de a intra in "sala de judecata”, Ulm Spineanu ne-a declarat ca va verifica atat compatibilitatea "judecatorilor” asociati cu Dorobantu, cat si daca instanta este legal constituita. "In caz contrar, vom apela la Adunarea Generala”, ne-a declarat Ulm Spineanu, vizibil marcat ca razboiul directorului cu marii patroni ar putea duce la dezmembrarea UGIR 1903.

Cele mai citite

Flaviu Hoțopan, fost demnitar al Guvernului României, prins la furat cu camionul!

Un fost demnitar al Guvernului României, Flaviu Hoțopan, a fost prins în flagrant în timp ce încărcă într-un camion închiriat bunurile aflate într-un...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...
Ultima oră
Pe aceeași temă