16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMamaia a împlinit 106 ani

Mamaia a împlinit 106 ani

Astăzi, staţiunea Mamaia a împlinit 106 ani de existenţă oficială. Mai exact, la 13 august 1906 oficialităţile vremii inaugurau, cu mare pompă şi cheltuială, „Băile Mamaia”.

De atunci, turismul de litoral avea să cunoască o dezvoltare extraordinară, iar Mamaia să devină „perla litoralului românesc”.

„Datorăm acest fapt nimeni altuia decât primarului Ion Bănescu, cel care a conştientizat că frumuseţile acestor locuri, o dată puse în valoare, pot aduce beneficii nu numai Constanţei, ci şi întregii ţări”, ne-a declarat şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale din Constanţa, dr. Virgil Coman. Acesta ne-a mărturisit că lucrările de construcţie la acest edificiu (băile) s-au ridicat la suma de 105.380,13 lei, recepţia şi încheierea procesului-verbal de predare-primire dintre primărie şi antreprenoare realizându-se la 1 iulie 1906.

De altfel, băile de la Mamaia erau frecventate, dar o dată cu inaugurarea lor oficială, vestea despre staţiune şi binefacerile ei s-a răspândit în toate colţurile.

Banchet inaugural cu fast şi personalităţi

Inaugurarea oficială a Băilor de la Mamaia a fost fixată de autorităţile locale, iniţial, pentru 20 iulie 1906, în cadrul programului urmând a se pune şi piatra de temelie pentru trei noi edificii: localul Şcolii de băieţi şi fete nr. 2, Biserica Adormirea Maicii Domnului I şi Cazinoul Comunal Regele Carol I.

„Festivităţile au fost amânate pentru data de 6 august, dar nici această dată nu a fost respectată, în final ele fiind organizate pe 13 august”, ne-a mai spus Virgil Coman. La inaugurarea „Băilor Mamaia”, primăria Constanţa a cheltuit 7.826,10 lei din care 800 de lei au reprezentat, conform borderoului întocmit de contabilul primăriei, „Onorariul acordat P.S.S. Episcop al Dunării de Jos şi al clerului care a oficiat serviciile divine la aceste serbări”. La banchetul oferit în cinstea acestei inaugurări s-a băut şampanie în valoare de 1457,60 de lei şi s-au cheltuit 140 de lei pentru stricăciuni „ocazionate la banchetul dat la Mamaia”. Programul artistic la acest banchet a fost asigurat de corul bărbătesc al Academiei de muzică şi artă dramatică din Bucureşti. Nu au lipsit, la finalul serbării, focurile de artificii realizate la Fabrica de artificii Vulcanul din capitală.

Sezon până la 30 septembrie

Staţiunea Mamaia era frecventată de vilegiaturişti, de localnici care preferau să se îmbăieze departe de plajele, şi atunci, aglomerate ale Constanţei. Practic, din 13 august 1906, staţiunea va intra în circuitul turismului naţional şi internaţional.

Virgil Coman ne-a explicat că, potrivit inspectorului M.Mackry, în sezonul estival 1906, Băile Mamaia, „de la 20 iunie şi până la 1 septembrie au fost vizitate de 45.000 de persoane (cifra este luată după numărul biletelor de cale ferată vândute).”

Numărul celor ce veneau în Mamaia cu trenul este impresionant, dacă stăm să ne gândim că un weekend aglomerat aduce, în Mamaia, în jur de 200.000 de turişti acum. Numai că, în 1906, puţine erau hotelurile şi locurile unde plaja era amenajată. În 1906 sezonul estival s-a închis pe 17/30 septembrie, cel mai probabil din cauza timpului nefavorabil. 

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă