19.1 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialMajorari de intarziere de 0,1% pe zi

Majorari de intarziere de 0,1% pe zi

Anul 2006 a adus schimbari in legatura cu sanctionarea contribuabililor care nu isi platesc la timp taxele si impozitele. Astfel, potrivit Legii 210/2005, dispare notiunea de dobanda pentru neachitarea la timp a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. In locul acesteia a aparut termenul de majorare de intarziere. Potrivit legii, nivelul acesteia este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere. Tot de la 1 ianuarie nu se mai percepe penalitatea de intarziere de 0,6% pentru fiecare luna si/sau fractiune de luna de intarziere la plata obligatiilor fiscale.
Potrivit noilor reglementari, majorarile de intarziere vor fi calculate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu data imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la momentul achitarii sumei datorate, inclusiv, nivelul acestora putand fi modificat prin legile bugetare anuale. Pe langa obligatiile contribuabililor de a-si plati la timp darile, acestia au si obligatii. Astfel, in cazul in care organele fiscale nu restituie sau nu ramburseaza la timp sumele prevazute de lege, acestea sunt pasibile de majorari de intarziere. Cu toate acestea, sumele pe care le plateste statul, in cazul rambursarilor, sunt nesemnificative. De fapt, greul fiscal cade tot pe umerii cetatenilor. Pentru ei noile reglementari inseamna de fapt o majorare de circa cinci ori a penalitatilor de intarziere, care ajung pana de la aproximativ 3% pe luna la 36% pe luna.

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă