30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMai mulţi observatori arabi s-au retras din Damasc după ce forţele siriene...

Mai mulţi observatori arabi s-au retras din Damasc după ce forţele siriene au tras asupra lor

O echipă de observatori arabi s-a retras dintr-o suburbie a Damascului după ce forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad au deschis focul împotriva lor în timp ce se plimbau pe străzi, relatează vineri postul de televiziune Al-Arabiya, în ediţia electronică, conform Mediafax.

Incidentul, produs în Arbeen, nu s-a soldat cu victime, iar surse guvernamentale arabe au declarat că observatorii vor rămâne în Siria pentru a verifica dacă Guvernul de la Damasc respectă promisiunile de încetare a violenţelor. Cu toate acestea însă, incidentul ar putea intensifica presiunile asupra Ligii Arabe de a-şi retrage observatorii.

Analiştii se tem că această decizie ar deschide uşa intervenţiei străine, un scenariu pe care multe ţări arabe vor să îl evite.

Echipa de observatori a ajuns în Siria săptămâna trecută pentru a verifica dacă Guvernul de la Damasc aplică acordul de reducere a prezenţei militare în oraşe şi de eliberare a miilor de persoane deţinute de la începutul revoltelor, în martie.

Comisia specială a Ligii Arabe privind Siria urmează să se întâlnească în Egipt duminică pentru a discuta despre concluziile acestei misiuni criticate de activiştii sirieni. Aceştia susţin că echipele nu au avut acces suficient pe teren şi au fost escortate de autorităţile siriene, care le-au manipulat şi au ascuns deţinuţii în instituţii militare.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă