12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMagistraţii Curţii de Apel Braşov au votat pentru REVOCAREA Alinei Ghica din...

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au votat pentru REVOCAREA Alinei Ghica din CSM. Dumbrava, deocamdata, a scapat, desi este acuzat de conflict de interese

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au votat, joi dimineaţă, în adunare generală, pentru revocarea judecătoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, Cristinel Ghigheci, din cele 31 de voturi exprimate, 29 au fost “pentru”, iar două au fost nule, fără a exista voturi împotriva revocării, anuntat Mediafax.

Procedura de revocare din funcţia de membru CSM a Alinei Ghica a fost declanşată, joi de judecătorii Curţii de Apel Cluj, iar această decizie va fi trimisă tuturor curţilor de apel din ţară, care se vor întruni, la rândul lor, în adunări generale.Motivul: a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei, procedura TRANSMISA IN DIRECT , ONLINE.

Revocarea s-a facut in urma mobilizarii realizate de Uniunea Judecatorilor din Romania, unde preşedinte este Natalia Roman, prietena ministrului Justiţiei Mona Pivniceru si a secretarului de stat Cristina Manda. Roman a candidat si ea pentru CSM, dar a pierdut alegerile.

Curtea de apel Cuj a cerut insa in urmatoarea zi si revocarea celorlalti doi membri CSM alesi de Curtile de Apel, respectiv Horatiu Dumbrava si Alexandru Serban, cereri asupra carora trebuie sa se pronunte toatel celelalte 14 Curti de Apel din tara.

Dumbrava, cercetat de ANI pentru conflict de interese

Inplus, Horatiu Dumbrava este cercetata de Agentia Nationala de Integritate deoarece a judecat un dosar in care avea interes decanul unei facultati,   unde Dumbrava era asistent universitar. Dumbrava i-a dat castig de cauza superiorului sau de la facultate. In astfel de situatii, judecatorul trebuie sa se abţina de la judecata.

Aceasta pata in biografia lui Dumbrava ar trebuie sa atraga fie demisia acestuia din CSM, fie revocarea, deaorece situatia corespunde celor inscrise in capitolele de lege care reglemnteaza revocarile din CSM.

Citeşte şi: SCANDAL LA CSM. Şedinta pentru alegerea vicepreşedintelui CSM, BOICOTATĂ din nou

Alina Ghica, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevăzute de lege pentru revocarea sa din funcţia de membru al CSM.

Judecătoarea Alina Ghica a afirmat că în 2012 a fost pentru prima dată când evoluţia CSM a fost evidenţiată pozitiv în rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Reamintim ca şi  judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a judecatorului Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, întrucât a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei, procedura TRANSMISA IN DIRECT , ONLINE.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Adunarile generale de revocare au fost declansate de membrii Asociatiei Magistratilor din Romania si a Uniunii Judecatorilor din Romanai, cu ajutorul baronilor locali care au facut presiuni/ameninţări-promisiuni de avantaje, spun surse judiciare pentru RL.

 

AMR este condus de presedintele executiv Dan Spanu şi preşedintele de Onoare, Viorica Costiniu ( cu un sot, fost judeacator ccondamnat de prima instanta pentru coruptie), prietena ministrului Justitiei Mona Pivniveru, care doreşte eliminarea celor doi din CSM deaorece au criticat imixtiunile puterii USL in trebuirile Justitie.

Mona Pivniceri i-a aparat, prin declaratii publice, atat pe fostul premier Adrian Nastase, cat si pe sotul Vioricai Costiniu, incatusati pentru coruptie

Actiunile impotriva candidaturilor incomozilor pentru actuala putere de la CSM se inscriu in actiunile USL de subordonare a Justitiei.

Dupa finalizarea adunarilor generale de revocare, rezultatele sunt transmise la CSM care va anailiza temeiurile legale ale revocarisi se va prununta prin vot. Rezultatul votului CSM poate fi contestat la Curtea de Apel Bucuresti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă