Autoritatea pentru Restituirea Proprietฤลฃilor s-a comportat ca un stat în stat, fapt care a creat multe nedreptฤลฃi în ceea ce priveลte despฤgubirea foลtilor proprietari. Aceste concluzii se desprind din rezultatele auditului care a avut loc recent la aceastฤ instituลฃie.
Guvernul a decis sฤ suspende pentru ลase luni emiterea titlurilor de despฤgubire pentru proprietฤลฃile naลฃionalizate de regimul comunist. În acelaลi timp, premierul Rฤzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate cu ocazia auditului care a avut loc la Autoritatea Naลฃionalฤ pentru Restituirea Proprietฤลฃilor. Controlul a scos la ivealฤ faptul cฤ aceastฤ instituลฃie a funcลฃionat pânฤ acum ca un veritabil „stat în stat”, iar soluลฃionarea cazurilor de retrocedare nu s-a fฤcut dupฤ reguli stricte, aplicate pentru toลฃi solicitanลฃii la fel, ci mai degrabฤ aleatoriu.
Preลedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat cฤ în urma verificฤrilor s-a constatat cฤ în cazul a circa 80% din cererile pentru care s-au emis decizii de despฤgubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de moลtenitor.
Situaลฃiile excepลฃionale care fฤceau regula
Iatฤ câteva dintre problemele întâlnite la ANRP. Mari nereguli au fost constatate chiar în ceea ce priveลte ordinea de selectare a dosarelor de retrocedare. Astfel, un mare numฤr de cereri de restituire au fost soluลฃionate cu prioritate, fฤrฤ ca la dosare sฤ fie ataลate ลi documentele care sฤ dovedeascฤ „situaลฃia excepลฃionalฤ” în care se aflฤ solicitantul, sau au fost ataลate documente diverse de la adeverinลฃe emise de medicul de familie pânฤ la rapoarte medicale (fฤrฤ a exista un regulament în acest sens).
De asemenea, raportul de audit a mai scos la ivealฤ faptul cฤ a existat un tratament inechitabil ลi în ceea ce priveลte plata despฤgubirilor pentru foลtii proprietari. Astfel, plata nu s-a fฤcut cronologic, în ordinea emiterii titlurilor de platฤ, fiind identificate cazuri în care banii s-au dat în aceeaลi zi în care a fost emis titlul ลi cazuri în care banii s-au plฤtit dupฤ doi ani de la emiterea actelor.
Probleme au fost ลi în ceea ce priveลte persoanele care au încasat despฤgubirile datorate foลtilor proprietari. Astfel, au existat terลฃe persoane, împuternicite, care nu ar fi avut dreptul sฤ încaseze banii.
În ceea ce priveลte numฤrul solicitฤrilor rezolvate între 2006 ลi 2011, situaลฃia aratฤ astfel: au fost soluลฃionate 12.600 dosare, 16.900 sunt în lucru iar 21.000 au rฤmas încฤ neatinse.
Având în vedere multitudinea problemelor constatate ลi faptul cฤ, potrivit unor estimฤri, valoarea restituirilor fฤcute pânฤ acum (acลฃiuni, bani sau în naturฤ) se ridicฤ la peste 3 miliarde de euro, pot fi ridicate câteva întrebฤri legitime: în primul rând, câte dintre despฤgubirile acordate nu au fost corecte? Apoi, având în vedere scandalurile de corupลฃie în care a fost implicatฤ instituลฃia, câte dintre dosare au fost rezolvate în baza unor comisioane substanลฃiale plฤtite funcลฃionarilor ลi câลฃi oameni de bunฤ-credinลฃฤ aลteaptฤ ลi acum o soluลฃie din partea statului pentru proprietฤลฃile ce le-au fost confiscate de comuniลti.
Scandaluri rฤsunฤtoare la vârful ANRP
Instituลฃia care trebuia sฤ rezolve problema despฤgubirii foลtilor proprietari a dat naลtere unor mari controverse. Primele semne de întrebare au fost ridicate de persoanele desemnate sฤ conducฤ ANRP.
Astfel, în mandatul lui Cฤlin Popescu Tฤriceanu instituลฃia a fost condusฤ de Ingrid Zaaraour despre care s-a spus cฤ ar fi protejata fostului preลedinte al Camerei Deputaลฃilor, Bogdan Olteanu. Sub semnฤtura sibiencei-libaneze a fost retrocedat Muzeul Brukenthal ลi castelul Bran. Trebuie precizat cฤ Ingrid Zaaraour s-a ocupat, anterior numirii la ANRP de mai multe dosare de retrocedare, în calitate de avocat al unor case de avocaturฤ cu activitate controversatฤ. În urma unei inspecลฃii fฤcute de Curtea de Conturi la ANRP, s-a constatat cฤ în 2008, în mandatul lui Ingrid Zaaraour, au fost fฤcute evaluฤri dupฤ bunul plac ลi s-au emis titluri de despฤgubire în lipsa actelor doveditoare ale dreptului de proprietate sau a calitฤลฃii de moลtenitor a fostului proprietar care au adus prejudicii de milioane de euro statului. Raportul Curลฃii de Conturi a stabilit cฤ, în urma evaluฤrilor neconforme s-au efectuat plฤลฃi în valoare totalฤ de 1.453.300 lei, iar în urma acordฤrii de despฤgubiri unor persoane care nu deลฃineau acte prin care sฤ ateste cฤ au fost proprietari, prejudiciile au ajuns la peste 9 milioane de lei. Ingrid Zaaraour a câลtigat în 2008 aproape 400.000 lei în calitate de ลefฤ a ANRP ลi de membrฤ în CA al Fondului Proprietatea.
Urmฤtorul preลedinte al ANRP a fost Ancuลฃa Opre care înainte fusese subalterna Mihaelei Geoanฤ la Fundaลฃia Crucea Roลie, iar apoi consiliera personalฤ a lui Mircea Geoanฤ. Din 2009 încoace, Opre e membru supleant al Consiliului Director al Agenลฃiei Naลฃionale de Integritate. Ciudat e Ancuลฃa Opre încalcฤ tocmai regulile a cฤror respectare ANI e pusฤ sฤ le vegheze. Astfel, din declaraลฃiile de avere lipseลte cu desฤvârลire orice referire la leafa consistentฤ din perioada cât a fost preลedinta ANRP.
În perioada 2009- 2011 ANRP a fost condusฤ de Crinuลฃa Dumitrean, fostฤ „Miss Bistriลฃa”. Oficial, aceasta a pฤrฤsit ANRP onorabil, dându-ลi demisia în octombrie 2011. Ea a fost înlocuitฤ de Dorina Danielescu, care a fost între anii 2004 ลi 2009 la conducerea Direcลฃiei de Investigare a Infracลฃiunilor de Criminalitate Organizatฤ ลi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Ploieลti. Numirea unui procuror în locul domniลoarei Crinuลฃa Dumitrean a reprezentat la acel moment un indiciu cฤ restituirea proprietฤลฃilor scฤpase de sub control ลi trebuia sฤ vinฤ cineva sฤ facฤ curฤลฃenie. La douฤ sฤptฤmâni dupฤ demisie, Crinuลฃa Dumitrean a intrat în vizorul DNA în calitate de fฤptuitor, în dosarul în care unul din vicepreลedinลฃii ANRP, Cฤtฤlin Baciu, fusese arestat pentru luare de mitฤ cu doar o lunฤ înainte.
Proprietฤลฃi restituite pe ลpagฤ
În august 2011, vicepreลedintele ANRP Remus Virgil Baciu a fost arestat pentru trafic de influenลฃฤ, fiindcฤ ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentฤrii soluลฃionฤrii anumitor dosare de despฤgubire a unor foลti proprietari de imobile naลฃionalizate.
Baciu mai fusese trimis în
judecatฤ în 2007, alฤturi de alte trei persoane, într-un dosar legat de achiziลฃia de cฤtre
Ministerul Sฤnฤtฤลฃii de sterilete la preลฃuri de 30 de ori mai mari decât cele din import în 2001-2003, pe vremea când era consilier al ministrului Sฤnฤtฤลฃii.
În ANRP s-a constituit o reลฃea de criminalitate
Avocatul Iulian Lepa, expert în restituiri ลi totodatฤ acลฃionar la FP, declara în urmฤ cu câteva luni pentru Ziarul Financiar cฤ în interiorul ANRP s-a format o reลฃea de funcลฃionari corupลฃi care cumpฤrฤ dosare de despฤgubiri la preลฃuri de chilipir: „Clienลฃii mei mi-au spus de nenumฤratele nereguli care au loc la ANRP. Înclin sฤ cred cฤ toลฃi cei de acolo sunt corupลฃi ลi cฤ s-a format o adevaratฤ reลฃea: cei care cumpฤrฤ dosare de despฤgubire au legฤturi strânse cu funcลฃionari din cadrul ANRP care îi ajutฤ pe cumpฤratori sฤ intre în faลฃฤ cu dosarele. Mai mult, dupฤ ce aceste dosare sunt cumpฤrate la preลฃuri de nimic de la proprietarii de bunฤ-credinลฃฤ, are loc o nouฤ evaluare, de obicei peste preลฃul pieลฃei, având în vedere cฤ comisionul plฤtit cฤtre funcลฃionarii ANRP este o cotฤ procentualฤ din valoarea dosarului”.
Avocatul Gheorghe Piperea estima în 2011 cฤ doar 3.000 dintre cei peste 10.000 de acลฃionari privati ai Fondului Proprietatea sunt în realitate foลti proprietari veritabili, ceilalลฃi fiind intermediari ลi speculatori intraลฃi în acลฃionariat prin achiziลฃii de dosare ลi fonduri de investiลฃii.
Piperea estima cฤ ponderea speculatorilor în capitalul FP este de circa 95%, cei 3000 de foลti proprietari deลฃinând în realitate doar firimiturile.