17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialLondra pentru prima dată. Un oraş accesibil

Londra pentru prima dată. Un oraş accesibil

Fără doar şi poate e cel mai la modă oraş. Recenta nuntă a prinţului William şi Jocurile Olimpice de la anul au făcut din capitala Marii Britanii cel mai puternic magnet pentru turiştii de pe toate meridianele. Dacă nu aţi fost până acum, e momentul să daţi o fugă până acolo. Dacă aţi fost – nu-i aşa că v-aţi reîntoarce mâine? Iar momentul e cât se poate de propice – Londra e accesibilă cu doar câteva sute de euro în buzunar.

Scăderea lirei sterline în comparaţie cu moneda unică europeană a făcut posibil acest lucru şi iată câteva detalii despre cum ajungeţi, unde staţi, ce mâncaţi şi ce puteţi face în capitala Marii Britanii.
În primul rând, spre Londra de la Bucureşti (sau de la Cluj şi Timişoara) zboară companii low-cost precum Blue Air sau Wizzair. Programând din timp călătoria, preţul biletului nu va depăşi 100 de euro dus-întors cu toate taxele incluse. Periodic, British Airways practică reduceri de preţ la biletele de avion, costul unei călătorii dus-întors cu operatorul britanic fiind în acest caz chiar şi de 250 euro dus-întors cu toate taxele.

Alegeţi care vă convine! Ajunşi la Londra, cel mai ieftin m od de a vă deplasa prin oraş este să vă cumpăraţi fie o One Day Travel Card sau o One Week Travel Card – un fel de legitimaţie/bilet care vă dă posibilitatea să faceţi călătorii nelimitate cu metroul sau autobuzul. Vă recomand să luaţi Travel Card-ul pentru zonele 1 şi 2 adică centrul metropolei unde se găsesc toate marile atracţii. Preţul este de 5,30 lire pentru o zi sau de 25,80 lire pentru o săptămână. Transportul aranjat, trebuie să vă lăsaţi bagajele la hotel! O cameră decentă începe de la 60 de lire pe noapte şi include întotdeauna micul dejun. Zonele cele mai frecventate de turişti, unde hotelurile sunt gard în gard se numesc: Paddington, Queensway sau Victoria. Aici se află cele mai accesibile hoteluri ca preţ. Camerele sunt de cele mai multe ori meschin de mici, însă curate şi mobilate practic. E totuşi Londra şi se face economie la spaţiu.

Deşi e un oraş scump, mâncarea e ieftină în Londra. Nu trebuie să vă limitaţi la fast-food-urile cunoscute şi în România. Încercaţi un prânz într-un pub la 7 lire sau o masă la un restaurant indian sau chinezesc cam la acelaşi preţ, dacă nu mai ieftin. Toate supermarketurile vând sandwichuri gata făcute la 2-3 lire, pentru cei ce vor să vadă cât mai mult şi să nu piardă vremea prin restaurante. Şi încă ceva: o bere într-un pub începe de la 2 lire şi jumătate. Dacă vă place să mâncaţi mult nu ocoliţi restaurantele eat-as-much-as-you-can. Mâncare chinezească sau italiană fără număr la un preţ fix variind între 5 şi 9 lire sterline. Nu prăpădiţi totuşi mâncarea, opriţi-vă când nu mai puteţi.

Ce e de văzut? Ce nu trebuie ratat? Păi: British Museum, Tate Museum, National Gallery, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Big Ben, Westminster Abbey, London Eye, Madame Tussaud’s, London Bridge, The Tower of London, Harrods, Kensington, Hyde Park, Soho, Mayfair, The House of Parliament, Albert and Victoria Memorial, Buckingham Palace, schimbarea gărzii… şi, bineînţeles, acel colţ de oraş despre care nu aţi citit în acest articol şi în nici un alt ghid turistic şi pe care-l veţi ţine minte pentru totdeauna pentru că l-aţi descoperit singuri. Pentru mine un asemenea loc poate fi cafeneaua de la primul etaj al magazinului Waterstone din Trafalgar Square, unde am stat două ore la o cafea cu un morman de cărţi în faţă, gândindu-mă pe care să le cumpăr. Oricum, nu uitaţi că majoritatea muzeelor şi galeriile de artă se vizitează gratis.

Shopping se poate face bun şi ieftin pe Oxford Street şi pe Regent Street, iar dacă vă prinde weekend-ul în oraş nu rataţi o sâmbătă la Camden Market, de unde puteţi pleca acasă cu suveniruri unice şi inedite. Reduceri la magazine puteţi găsi la Londra cam pe tot parcursul anului. Magazinele îşi schimbă periodic colecţiile, iar ce rămâne este vândut la jumătate de preţ.

This is London. Preţurile însă vor creşte pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice 2012. Şi dacă n-o să fie o vacanţă 2011 petrecută la Londra, măcar un weekend merită.

Cele mai citite

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...

Barajul de la Bozia, Fălciu, parțial afectat de viitură în zona Cârja

ISU Vaslui anunță că nu a fost informat în mod oficial despre nici un baraj rupt ISU Vaslui a anunţat, luni, că, din cauza precipitaţiilor...

Piața RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2024, însă liderii înregistrează încetiniri

Piața RCA a continuat să crească ușor în prima jumătate a anului 2024, înregistrând un avans de 3% în volumul de prime brute subscrise,...
Ultima oră
Pe aceeași temă