15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialLondra avertizează „granzii“ petrolului

Londra avertizează „granzii“ petrolului

A doua zi după anunţul Comisiei Europene privind anchetarea sub suspiciunea de înţelegere între diverse ­companii petroliere pentru manipularea pieţelor, autorităţile britanice au reacţionat, în anchetă fiind implicate BP şi Shell, iar Londra este locul unde se negociază brutul european de referinţă, Brent-ul din Marea Nordului.

Comisia Europeană a percheziţionat sediile companiilor petroliere Shell, BP şi Statoil, suspectate de manipularea preţurilor petroliere, în cadrul unei anchete de o amploare fără precedent de la scandalul Libor. Percheziţiile au avut loc în două ţări din UE şi într-o a treia din afara Uniunii. Autorităţile supraveghează îndeaproape etaloanele financiare, după ce unele din marile bănci ale planetei au fost găsite vinovate că au manipulat ratele interbancare de referinţă, Libor şi Euribor. Tendinţa afectează şi piaţa petrolului, dar reglementatorii mondiali nu au adoptat până acum o propunere de regularizare a media specializate pe informaţii petroliere. ­S-au mulţumit să recomanade un ansamblu de directive care în esenţă întăresc practicile curente de evaluare a preţurilor aurului negru.

Executivul european a declarat că suspectează grupurile în cauză că au încheiat acorduri anti-concurenţiale şi au supus preţurile la Platts, liderul mondial al informaţiilor asupra preţurilor petroliere, filială a McGraw Hill. Există informaţii potrivit cărora societăţile implicate s-au înţeles în secret să transmită Platts informaţii false asupra preţurilor cu scopul manipulării preţurilor publicate ale unor produse petroliere şi de carburanţi. Comisia Europeană le suspectează şi de abuzul unei poziţii dominante, împiedicând emergenţa de noi participanţi, tot în optica falsificării preţurilor publicate. Informaţii limitate privind evaluările preţurilor pot avea repercusiuni enorme asupra cursurilor petrolului brut, a produselor rafinate şi a biocarburanţilor, cu riscul de a prejudicia consumatorul final, estimează CE, care precizează că percheziţiile nu împiedică cu nimic societăţile vizate să aibă un comportament anticomercial. Royal Dutch, Shell, Statoil şi Platts au anunţat că vor colabora la anchetă.

Violarea regulilor europene, care ar putea data din 2002, „sunt legate de fixarea preţurilor Platts” şi Bruxelles se interesează de „sectoarele de furnizare şi service ale petrolului brut, a produselor rafinate şi biocarburanţi”. Ancheta europeană este urmarea mai multor scandaluri privind manipularea cursului energiei care au izbucnit în ultimii ani, în special în Statele Unite. Spre deosebire, în acele scandaluri suspiciunile planau asupra băncilor (Barclays, Merrill Lynch) şi alte organisme specializate în acest comerţ.

Cameron avertizează

Aflat la New York, premierul britanic, David Cameron a declarat că acuzaţiile europene sunt „foarte, foarte grave” iar instituţiile care se vor dovedi implicate în fixarea preţurilor din domeniul petrolului vor simţi „forţa legii” şi „consecinţe majore”. El s-a angajat ca în viitor, legile adoptate în urma scandalului Libor să se aplice fixării preţurilor petrolului. De asemenea, premierul britanic a încercat să explice de ce o anchetă similară de acum patru luni, efectuată de Office of Fair Trading (OFT) în Marea Britanie, a rămas fără nici un rezultat. Cameron a declarat că era vorba despre aceleaşi suspiciuni şi „este adevărat că OFT este implicat în această anchetă, dacă înţeleg bine, dar va trebui să acţionăm mai profund faţă de ceea ce s-a petrecut înainte pentru a putea da un verdict asupra reglementării modului în care lucrăm în Marea Britanie. O anchetă este în curs“.

Premierul a mai accentuat că este total inacceptabil ca întreprinderile să fixeze preţurile şi consumatorii să plătească mai mult şi din acest motiv, vom analiza modul în care se ajunge la această infracţiune penală din sectorul energiei, pentru a ne asigura că cei care manipulează preţurile de referinţă vor simţi „forţa legii”.

Downing Street a reacţionat la afirmaţia sa privind posibilitatea aplicării legilor adoptate după scandalul Libor şi a precizat că nu este cazul, iar premierul speră ca legea să poată fi aplicată în viitor la fixarea preţurilor petrolului. Modul în care preţurile benzinei în Marea Britanie rămâne crescut chiar după o scădere a valorilor petrolului mondial este de multă vreme un motiv de profundă nemulţumire în rândul automobiliştilor şi a grupului de automobile ca AA. De patru luni, OFT a dus o anchetă asupra suspiciunilor de fixare a preţurilor la benzină, dar a constatat existenţa concurenţei în sector şi că în realitate avea „dovezi limitate” că preţul petrolului la pompă creştea rapid când preţul brutului creştea, dar scădea mult prea lent în cazul în care preţul mondial se micşora. Secretarul energiei a declarat că nu ar avea dreptul să se amestece în funcţionarea reglementatorilor britanici, a căror independenţă este esenţială pentru eficacitatea lor.

Cele mai citite

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă