12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialLobby din Guineea pentru aprobarea tranzacţiei Baaklini-UCM Reşiţa

Lobby din Guineea pentru aprobarea tranzacţiei Baaklini-UCM Reşiţa

Avocaţii şefilor UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda,au anunţat ieri că premierul din Guineea i-ar fi scris lui Emil Boc pentru susţinerea tranzacţiei „Baaklini-UCM Reşiţa”.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri să prelungească, până la sfârşitul lunii ianuarie 2011, mandatele de arestare emise pe numele şefilor UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, în acelaşi dosar în care mai stă după gratii şi omul de afaceri libanez Said Baaklini. Cei trei sunt acuzaţi că au pus la cale un circuit financiar fictiv prin care Baaklini urma să beneficieze de o returnare de TVA de aproape 60 milioane de euro. Procurorii DNA şi-au motivat solicitarea adresată judecătorilor prin faptul că în cauză s-au dispus o expertiză tehnică a motoarelor, dar şi o expertiză financiar- contabilă a afacerii încheiate de firma Libarom a lui Said Baaklini cu UCM Reşiţa. Un alt motiv susţinut de anchetatori a fost acela că cercetarea penală se va extinde, urmând să fie puse sub acuzare şi alte persoane. Mai mult, procurorul care a reprezentat DNA în şedinţa de judecată a susţinut că un alt motiv pentru menţinerea arestului este şi acela că, din perspectiva anturajului în care se învârt cei doi şefi ai UCM Reşiţa, dar mai ales Adrian Chebuţiu, ar avea posibilitatea de a concepe noi scheme infracţionale.

A renunţat la TVA la o zi după începerea anchetei DNA

În cadrul şedinţei de judecată de ieri, avocaţii şefilor UCM Reşiţa au încercat să depună la dosar o scrisoare provenită de la premierul din Guineea – ţara în care Said Baaklini vroia să exporte cele patru motoare cumpărate de la UCM Reşiţa. În acel document, respins de judecători din motive de procedură, care ar fi ajuns inclusiv la Cancelaria premierului Emil Boc, premierul Guineii îl susţine pe Said Baaklini arătând că aşteaptă în continuare cele patru motoare în ţara sa, considerând totodată că afacerea este una corectă. Mai mult, firma lui Baaklini din Guineea ar fi fost implicată într-un program guvernamental. Totodată, omul de afaceri libanez a depus la ANAF o cerere prin care renunţă la solicitarea de rambursare a TVA de aproape 60 milioane de euro. Adresa de re-nunţare a lui Baaklini a fost înregistrată la o zi după ce DNA a început oficial ancheta în acest dosar, procurorii sesizându-se din oficiu pe 24 noiembrie.

Aproape 20 de persoane din anturajul lui Baaklini, sub monitorizare

Pe de altă parte, surse judiciare au explicat pentru RL că senatorul PDL Mircea Banias a fost pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului, mai exact a lui Baaklini. Potrivit DNA, prin intervenţiile sale, Banias l-a ajutat pe omul de afaceri libanez să poată demara exportul în Guineea fără anumite documente.Potrivit aceloraşi surse judiciare, după mai multe percheziţii efectuate, procurorii DNA au descoperit mai multe elemente în legătură cu persoanele din anturajul lui Said Baaklini. Este vorba de aproximativ 20 de persoane – printre care şi senatorul Banias, pentru care DNA a cerut şi obţinut de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale acestora. Alta persoană monitorizată, potrivit surselor RL, este şi preşedintele executiv al FC Dinamo Bucureşti, Cristi Borcea. De altfel, inclusiv unul dintre directorii UCM Reşiţa, Adrian Preda, a făcut o aluzie la Borcea în declaraţia dată ieri la Curtea Supremă. „Dacă mă veţi pune în libertate nu voi merge peste Ocean să mă tratez medical”, a spus Preda, aluzie la faptul că Cristi Borcea se află în prezent la Miami, în SUA, unde urmează un tratament medical.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă