13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialA doua confruntare a prezidenţiabililor. Iohannis: Domnule Ponta, hai să convocăm Parlamentul...

A doua confruntare a prezidenţiabililor. Iohannis: Domnule Ponta, hai să convocăm Parlamentul și SĂ RESPINGEM, vineri, AMNISTIA ȘI GRAȚIEREA. Ponta: Îl văd în dvs. pe Traian Băsescu

A doua dezbatere electorală dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta a fost găzduită de B1. Spre deosebire de prima înfruntare, aceasta nu a fost preluată decât de Digi24. Cele mai importante teme de discuție au fost funcționarea justiției și statul de drept. Candidatul ACL Klaus Iohannis i-a propus liderului PSD și contracandidatului său Victor Ponta, pentru a-și dovedi determinarea în lupta anticorupție, să îi determine pe parlamentarii coaliției de guvernare să convoace Parlamentul astfel încât vineri să fie respinsă legea amnistiei și grațierii și să se dea încuviințările pentru proceduri judiciare în toate cazurile în care acestea au fost cerute de procurori. Candidatul PSD a evitat să dea un răspuns tranșant în această chestiune și a vorbit despre corupții din formațiunile adverse.

Mădălina Puşcalău:  Cine e candidatul Victor Ponta și de ce crede că ar trebui să fie președintele României? 

Victor Ponta: Aseară am discutat de probleme economice, justiție, m-am pregătit și aseară, și azi, cred că sunt pregătit și pot fi acel președinte de care România are nevoie din trei motive. Viziunea mea că premier – sfârșitul regimului Băsescu, Blaga, Predoiu, repararea nedreptăților.  Doi – nu poți faci nimic la conducerea unei țări dacă nu ai o echipă. Echipă mea e USL, cu Tăriceanu, Teodor Stolo… Meleșcanu. 

Klaus Iohannis:  Sunt Klaus Iohannis, primarul Sibiului, președintele PNL, candidatul ACL, candidatul care crede că votul nu e o lozincă, ci un drept, care crede că toți trebuie să aibă condiții să voteze, care crede că e nevoie de o schimbare profundă în România, după 25 de ani trebuie să avem curajul să spunem stop și de la capăt, să facem altă politică, mia puțin scandal, gălăgie. Am două mape mari, scrisori trimise de români din diaspora către BEC, care se plâng că nu au putut vota, că au fost umiliți (citește fragmente din aceste scrisori). Dl premier, poate puneți pe cineva să rapsunda oamenilor de ce au fost umiliți. Au lipsit de la PSD 52 observatori, de la ACL 19, va laș lista, poate corectați informația de aseară. 

Victor Ponta, drept la replică:  Iohannis la dispută de ieri a fost total nepregătit și a spus lucruri neadevaratw. Primul, că PNL a propus amendament la Constituție privind votul electronic și PSD l-a respins. Am procesul verbal, amendament depus de doamnă Gorghiu a fost retras, nu respins. Vreau că dl Iohannis să fie mai bine pregătit când face astfel de afirmații. 

Klaus Iohannis, drept la replică: Am o replică foarte simplă, amendamentul a fost respins. Scrie aici în limbă română, amendamentul a fost respins. Facem replică la replică?  

Victor Ponta: Că să înțeleagă spectatorii că nu v-ați pregătit nici azi.

Klaus IohannisNu e bine pentru România să fie președinte Victor Ponta. E greșit și periculos să dai toată puterea unui singur partid care are foarte mari probleme, membri marcanți care au probleme grave cu justiția, e foarte periculos pentru România să regresam și să punem în pericol democrația. E greșit pentru că a mințit și a speriat pensionării că le-aș tăia pensiile și că profesor cred că e totuși o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat plagieaza, mi se pare o problemă mult mai mare, se cheamă plagiat. Oriunde în lume un politician care e prins că a plagiat e obligat să se retragă din politică. La noi unul dintre aceștia dorește să fie președintele României. 

Mădălina Puşcalău: Pun aceeaşi întrebare şi domnului Ponta

Victor Ponta:  Aș vrea să vorbesc foarte mult despre români, nu atacuri la persoană. Eu am mers la ÎCCJ care mi-a dat o sentință definitivă și irevocabial, dvs ați fugit de ÎCCJ.Cred că Iohannis va aduce România înapoi în 2010, are în echipă aceiași oameni care au tăiat pensiile – Predeoiu, Blaga Eu îl vreau premier pe dl Tăriceanu, un adevărat liberal. Dl Iohannis seamăn cu Băsescu.

Klaus Iohannis: Cunoașteți o persoană Gabriel Oprea? Știți cum a votat la taiarea pensiilor și salariilor? Împreună cu UNPR a votat pentru reducerea pensiilor. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/a43ab642d9d3f07219f76030b7a968d0/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Victor Ponta: Am o mare rugăminte din partea sutelor de mii de profesori care au ghinionul să nu fie la fel de bogați că dvs, nu mai vorbiți de profesori. 

Klaus Iohannis: Sunt foarte mândru că sunt profesor de fizică. 

Victor Ponta: E un politician abil, mult mai abil decât credeam, modul în care l-a dat jos pe Crin Antoenscu, poate fi un lucru bun  Locuitorii din Sibiu spun că e un primar bun. Dl Băsescu, fost primar, a fost un președinte bun? 

Klaus Iohannis: Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice, oricât, indiferent dacă știe sau nu despre ce e vorba.  A două chestiune, e bine că un politician ambițios e tânăr, dar a dezamăgit, e exponentul unui sistem foarte vechi, o persoană manevrată din umbră.

Mădălina Puşcalău: Cum ar arată România dacă ar fi ales contracandidatul dvs? 
  
Victor Ponta: Faceți un exercițiu: Boc Blaga, Videanu, Flutur , îl scoatem pe Băsescu și îl punem pe Iohannis. România ar arată că în 2014 
  
Klaus Iohannis: Dl Ponta e premier și vreau să comentez prestația să că premier. A reușit contraperformanță să ia o Românie ieșită din criză și să o bage în recesiune tehnică, a distrus aproape 100.000 de locuri de muncă în 2014, a știut să ajungem în situația în care CE, nu eu, ne avertizează public că vom ajunge în 2015 să avem un deficit bugetar în zonă de 2.8 % din PIB. Ajungem în 2015 și trebuie să plătim toate pomenile promise de Ponta, în condițiile în care premierul nu a fost în dtare să vina în termenul legal cu bugetul pentru 2015. Dacă va ajunge președinte, a două zi în Parlament va fi aprobată legea amnistiei și grațierii și ne vom trezi înapoi în societate cu toți corupții și condamnații, toți frumos albiți. 

Victor Ponta: Lozincile dlui Iohannis nu ne ajută cu nimic. Comunicatul CE spune că România are în T 3 creștere economică de 1,6%. Vineri, INS anunța că în T3 avem creștere economică peste 1% și că în primul trimestru s-a recalculat și nu am fost niciodată în recesiune. România va avea anul acesta între 2% și 2,5%. Ceea ce dl Iohannis numește pomeni electorale, creșterea pensiilor și dublarea alocațiilor pentru copii, eu cred că asta trebuie să facem 
  
Klaus Iohannis: Așteaptă România lui Victor Ponta cu legea aministiei. Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Miron Mitrea, Dan Nica, Dan Sova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicușor Constantinescu – 38, va laș lista, dacă doriți.

Mădălina Puşcalău: Temă Justiției. Sunteți de acord cu aministia? 

Klaus Iohannis: Eu sunt total împotrivă acestei legi, nu cred că România are nevoie de această lege. PNL a votat împotrivă legii de când a venit PSD pe șest cu legea și a încercat să ne-o bage pe gât. Am oprit în ultimul moment acest act normativ de care România nu are nevoie dar de care PSD are foare mare nevoie. Voi fi președintele României, voi refuză promulgarea actului normativ și nu vom avea legea aministiei. 
  
Victor Ponta: Din ce în ce mai neserioase sunt răspunsurile. Legea nu s-a votat. Spune că va refuză la promulgare, are voie o singură data. Spre deosebire de lozincile dlui Iohannis, ministrul Justiției a dat aviz negativ pe această lege și va fi respinsă, dar nu prin povești, Parlamentul poate să respingă. 

 

Mădălina Puşcalău: Sunteți de acord că un ministru să aibă mai multe drepturi în față legii decât un simplu om? 
  
Victor Ponta:  E decizia CCR pe care USL a reglementat-o în Comisia de revizuire a Constituției.Ieri dl Iohannis făcea două confuzii, că parlamentării au imunitate totală, nu e așa. Ce voi face că președinte, la președinte se dau avizele pentru miniștrii care nu sunt parlamentari, voi da pentru toți 
  
Klaus Iohannis:  Întreagă problemă trebuie foarte mult simplificată. Cred că cea mai bună soluție ar fi să lăsăm imunitatea pentru parlamentari, miniștri, doar când e vorba de vot politic sau de opinie politică, în nicio altă circumstanță. E obligatorie modificarea legislației, e nevoie de simplificare semnificativă, justiția trebuie să își poată urmă cursul indiferent dacă o cameră votează sau nu o chestiune Dacă vorbim de miniștri, eu vorbesc cu dl Roșcă, vorbiți dvs cu doamnă Andronescu? 

 

Mădălina Puşcalău: Care va fi atitudinea dvs. față de DNA și ANI?

Klaus Iohannis: Cred că DNA face o treabă foarte bună, abia aștept să văd dosarele Microsoft și EADS, să văd cât de departe și cât de sus se ajunge, pentru a curăța clasa politică.

ANI este o instituție foarte importantă, dar există o legislație neclară. Doresc promovarea unei legislații coerente, europene, astfel încât ANI să funcționeze bine.

Victor Ponta: Eu nu am probleme cu DNA și ANI. Singurul caz în care activitatea DNA și ANI este blocată este Akos Mora. Pe mine mă interesează în egală măsură viața celor ce au probleme civile și penale. Am încercat să facem acest sistem să funcționeze mai repede și mai eficient. Ca președinte, voi cere CSM ca din interiorul justiției să pregătească acele modificări legislative.

Klaus IohannisMi se pare revoltător ca politicieni care acum câțiva ani se ocupau cu imensul scandal al retrocedării a zeci de mii de hectare de pădure, în care sunt implicați oameni foarte apropiați lui Victor Ponta – Ilie Sârbu și Viorel Hrebenciuc, în timp ce alți oameni nu își primesc ce au cerut.

Victor PontaCitește o listă de retrocedări de la Sibiu.

Klaus IohannisAsta este o minciună, cei care trebuiau să retrocedeze sunt în subordinea dvs.

 

Mădălina PuşcalăuCare ar fi relația președintelui Ponta/Iohannis cu premierul Iohannis/Ponta?

Victor PontaSe vorbește mult de faptul că nu e bine să concentrezi toată puterea la un singur partid. Eu îl voi propune pe Tăriceanu și voi reface USL.

Klaus Iohannis: Eu cred că PSD îl va trimite pe Victor Ponta acasă după ce va pierde prezidențialele. Dacă nu se va întâmpla asta, voi colabora instituțional corect cu premierul.

Victor Ponta: Acordul de colaborare cu Băsescu a fost trimis liderilor europeni.

Klaus IohannisAm dezavuat acest acord. Dar vreau să explicați de ce l-ați încheiat.

Victor PontaL-am încheiat ca să nu ajungem la suspendare.

 

Mădălina PuşcalăuParlament bicameral sau unicameral, câți parlamentari și cums e rezolvă problema penalilor?

Klaus IohannisAvem un parlament prea mare, care nu se bucură de încredere, este ineficient și, cu toate că am propus președintelui PSD să rezolvăm problema penalilor, nu dorește. Vreau parlament bicameral, dar mult mai mic. Trebuie schimbată legea de alegere a parlamentarilor.

Victor PontaÎmpreună cu Antonescu am depus un proiect care nu s-a aplicat. Suntem foarte mulți în parlament pentru că Blaga, Ungureanu și alții au intrat în Parlament. 

Klaus IohannisHai să convocăm parlamentul pentru vineri, să picăm amnistia și grațierea și apoi modificăm și alte legi. 

Victor PontaE o propunere neserioasă.

 

Întrebare pentru contracandidat

Klaus IohannisOrice l-aș întreba, ar răspunde cu o minciună. Nu vreau să-l întreb nimic.

Victor PontaCitează din Iuliu Hossu care spune că pentru români toate drumurile duc la București. Îl întreabă pe Iohannis dacă e de acord.

Klaus IohannisDa, sunt de acord. Haideți să renunțăm la dezbinare.

 

Mesajele Finale

Victor PontaVorbesc pentru milioanele de români cu care m-am întâlnit (enumerare de localități) să le spun că după 10 ani de dezbinare, Traian Băsescu etc., România are șansa să revină la liniște și să reparăm nedreptăți. Îmi doresc ca mama mea și bunica mea să poată trăi într-o țară normală, și copiii mei să aibă șansa unei vieți normale aici. Sunt convins că rănile făcute de unii oameni trebuie închise.

Klaus IohannisArată un talon de pensie de 4 lei. Dragii mei, din păcate de data asta nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Eu vă propun schimbarea felului în care se face politică, dl. Ponta vă propune continuarea, creșteri de taxe și impozite pentru 2015 pentru a putea continua. Eu vă propun respect față de lege si față de cetățeni. Eu voi garanta dreptul oricărui român la vot. Dacă Victor Ponta nu și-a făcut datoria față de români ca premier, cum și-o va face ca președinte. Eu nu am în spate pe nimeni, dar dacă vreți un președinte al baronilor, asta este Ponta. PSD este un partid de stânga neautentic.

Victor PontaD-le Iohannis, acum l-am văzut pe Traian Băsescu.

Klaus IohannisOare i-a prostit pe români când v-a pus prim-ministru, că pe mine m-a refuzat.

Victor Ponta a intervenit, de nenumărate ori, foarte agresiv, peste contracandidatul său.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă