14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialLiceul European al Anului: Opt licee din Capitală, în competiţie

Liceul European al Anului: Opt licee din Capitală, în competiţie

Opt licee din Bucureşti vor participa la concursul Liceul European al Anului, organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE). Concursul face parte dintr-o campanie de informare a tinerilor despre modul în care funcţionează Uniunea Europeană.

“Este important ca tinerii să cunoască modul în care funcţionează Uniunea Europeană şi impactul deciziilor adoptate la nivel european, având în vedere că multe politici europene îi privesc în mod direct. Acesta este motivul pentru care am demarat această campanie de informare prin care ne dorim să aducem în atenţia tinerilor avantajele unui vot informat”, a declarat Mădălina Mihalache, şeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Concursul Liceul European al Anului este o competiţie de tip întrebare-răspuns, prin care vor fi testate cunoştinţele tinerilor cu privire la Parlamentul European şi la Uniunea Europeană. În concurs vor participa opt dintre cele mai performante licee din Bucureşti: Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc”, Colegiul Naţional “Grigore Moisil”, Colegiul Naţional “Ion Creangă”, Colegiul Naţional “Cantemir Vodă” şi Colegiul Economic “Virgil Madgearu”.

Prima etapă preliminară a concursului se va desfăşura pe 24 octombrie, când se vor confrunta Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” şi Colegiul Naţional “Grigore Moisil”, urmată de cea dintre Colegiul Naţional “Cantemir Vodă” şi Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, ce va avea loc pe 25 octombrie. Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” va avea ca oponent Colegiul Naţional “Sfântul Sava” pe 31 octombrie, urmată de confruntarea dintre Colegiul Bilingv “George Coşbuc” şi Colegiul Naţional “Ion Creangă”.

Echipele înscrise în concurs vor răspunde la întrebări cu un grad de dificultate progresiv, pentru ca în semifinală şi finală să îşi argumenteze punctul de vedere cu privire la diferite politici şi iniţiative ale Parlamentului European, într-o probă suplimentară. Pentru a încuraja spiritul competitiv şi pentru a implica cât mai mulţi tineri, concursul include şi o componentă de Facebook. Proba de argumentare va fi notată de către un juriu care va valida şi răspunsurile acordate de concurenţi în cadrul celorlalte probe. Acesta este format din Denise Theodoru – jurnalist Radio România, Gabriela Drăgan – director general, Institutul European din România, Mărioara Ene – Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Octavian – Dragomir Jora – lector universitar la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.

Echipa câştigătoare a concursului Liceul European al Anului va vizita sediul Parlamentului European de la Bruxelles, unde liceeni vor avea ocazia să vadă cum funcţionează una dintre cele mai importante instituţii europene.

Cele mai citite

Transumanismul și inteligența artificială

Caracterizat sintetic, umanismul este concepția care-și asumă centralitatea omului în univers și îndeamnă la acțiuni de sprijinire a oamenilor, de eliberare și emancipare a...

Transumanismul și inteligența artificială

Caracterizat sintetic, umanismul este concepția care-și asumă centralitatea omului în univers și îndeamnă la acțiuni de sprijinire a oamenilor, de eliberare și emancipare a...

Dacian Cioloș, despre PSD și PNL: „Nu sunt în stare nici să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie”

Europarlamentarul Dacian Cioloş susţine că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă