12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialLibertatea presei in Afganistan

Libertatea presei in Afganistan

O asociatie de aproximativ 100 de ONG-uri afgane si-a exprimat ingrijorarea in fata unui nou proiect de lege a audiovizualului care ar putea submina libertatea presei si democratia in Afganistanul iesit de sub regimul extremist taliban.
Consiliul director al "Agentiei pentru suportul afganilor" (ACBAR) sustine ca proiectul de lege care urmeaza sa fie discutat in parlament este vag si interpretabil. ACBAR insista pe riscul ca "anumite restrictii sa fie exploatate pentru scopuri politice sau personale". In proiect se vorbeste despre "interzicerea programelor care ar putea fi daunatoare pentru mintea consumatorilor sau care ar putea provoca daune psihice sau morale copiilor si adolescentilor". De asemenea, in proiectul de lege sunt invocate principiile islamului.
Fenomenul media din Afganistan a cunoscut un adevarat boom dupa caderea regimului taliban, care interzisese difuzarea muzicii si permitea doar transmisiile cu caracter religios. Astazi, Afganistanul are peste 100 de publicatii, dintre care multe sunt angajate politic, si cateva zeci de posturi radio si TV.  Cu toate acestea, media se afla intr-un permanent conflict cu guvernul, in urma unor incidente precum tentativa esuata, de anul trecut, de a controla transmisiile legate de o revolta talibana. De asemenea, un reporter a fost agresat de parlamentari in timp ce incerca sa transmita o incaierare a acestora. In 2005, un alt redactor a petrecut trei luni in inchisoare dupa ce a fost acuzat de blasfemie in urma unor articole in care vorbea despre pedepsele islamice pentru, de exemplu, adulter, pe care le considera prea severe.
In aceeasi serie intra si amenda de 1.000 de dolari pe care a primit-o un post TV particular pentru ca a transmis fragmente din filme realizate la Bollywood, care au fost considerate "antiislamice".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă