13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialLemnul pentru foc se va vinde populaţiei numai din depozite specializate. Un...

Lemnul pentru foc se va vinde populaţiei numai din depozite specializate. Un proiect-pilot pe baza noii modalităţi de comercializare va fi aplicat la Zalău

Un mod de a se vinde lemnul pentru foc va fi pus în practică la Zalău, în cadrul unui proiect-pilot, a anunţat ieri ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga. Este un prim poas spre generalizarea unui sistem în care lemnul să fie vândut numai prin depozite specializate, unde lemnul va fi mai întâi măsurat, apoi fasonat şi în final scos la vânzare, anunţă Agerpres.

 

Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, s-a declarat de acord cu acest proiect pilot care va fi pus în practică în localitatea sa.

 

“Cred cæ primul proiect-pilot pentru interzicerea vânzærii lemnului pe picior øi trecerea la vânzarea lemnului mæsurat, din rampe øi depozite, poate fi fæcut în Sælaj. Primæria Zalæu a fost de acord sæ intre într-un parteneriat cu Departamentul de Ape, Pæduri øi Pisciculturæ pentru a trece de la vânzarea lemnului pe picior, estimat, aøa cum fæceau pânæ acum, la vânzarea lemnului mæsurat, în rampe øi depozite, øi asta va însemna cæ în perioada urmætoare vom porni deja discufliile pentru a înfiinfla acel depozit în care lemnul sæ fie recepflionat, sæ fie fasonat, sæ fie mæsurat øi apoi valorificat superior”, a spus Lucia Varga.

 

Este bine de ştiut că noul Cod Silvic prevede că în următorii doi ani se va trece în România la un nou model de vânzare a lemnului către populaţie, numai din depozite specializate.

 

 

“Conform noului cod silvic, va fi obligatorie vânzarea din rampe øi depozite a lemnului, o vânzare a lemnului mæsurat. La nivelul fiecærui ocol silvic se va constitui cel puflin un depozit central care va putea deveni un centru de dezvoltare. Acest centru de dezvoltare nu are numai rolul de a aduce acolo materialul lemnos care sæ fie sortat, fasonat øi mæsurat, ci chiar pe aceastæ platformæ se poate face prelucrarea primaræ a lemnului. În acest fel, administratorul poate pune pe piaflæ lemnul nu sub formæ de buøtean, ci prelucrat primar sub formæ de cherestea sau produse derivate. Se mai poate face pe aceastæ platformæ, øi vorbim tot de acest proiect-pilot, o unitate de producere a curentului electric din biomasæ, care va putea genera energie electricæ øi agent termic”, au ţinut să precizeze oficialităţile de la Bucureşti.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă