17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial„Legiunea canină”: Polițiștii locali din Galați patrulează cu câini

„Legiunea canină”: Polițiștii locali din Galați patrulează cu câini

Dotarea cu câini polițiști a echipelor de patrulare și intervenție ale Polițiilor Locale este o măsură extrem de eficientă în asigurarea ordinii publice în marile orașe. Câinii au rezultate foarte bune la intervențiile de liniștire a unor grupuri care se manifestă violent, cum sunt ultrașii din galeriile echipelor de fotbal.

Fostul șef al Direcției Regionale a Poliției Transporturi Galați, Petrică Hahui, numit recent în funcția de director al Poliției Locale Galați, a început aplicarea și la Poliția Locală a unor modele organizatorice și proceduri de la Poliția națională. Unul dintre proiectele sale este înființarea unei „Grupe canine“ în cadrul Serviciului de Intervenție Rapidă. Vor fi 5 echipaje formate din „mascați“ și câini polițiști, care vor patrula ziua și noaptea în zonele cu risc infracțional crescut.

„Ne-am propus să înființăm o Grupă canină cu 5 câini de însoțire și intervenție, câini care vor fi în dotarea Serviciului de Intervenție Rapidă. Acești câini vor folosi la patrularea pe străzi, atât ziua, cât și noaptea, în program permanent, pentru descurajarea unor persoane care se pregătesc să comită fapte ilegale. Nu este o cheltuială mare și legea ne permite“, ne-a declarat Petrică Hahui. În prezent, doar Poliția Locală Sectorul 2 din Capitală are în dotare câini polițiști.

Câinele polițist impune respect și prudență

Directorul Poliției Locale spune că, din experiența sa în Poliția națională, patrulele formate dintr-un agent de intervenție și câine polițist au o foarte bună capacitate de a se impune în mediul infracțional. „Am lucrat mulți ani la Poliția națională și acolo am avut și «câini de urmă» și «câini de însoțire». Câinii de însoțire și intervenție sunt foarte buni pentru utilizarea lor la măsuri de ordine publică sau la intervenții în zona grupurilor de persoane care provoacă scandal. Uneori, un câine poate face mai mult decât 2-3 polițiști. V-aș sugera să facem un experiment. Dumneavoastră să fiți într-un grup de persoane care țipă, se manifestă nervos și, dacă vine o patrulă de polițiști de la Intervenția Rapidă, «mascați» și cu un câine ciobănesc german, eu cred că 100% veți da înapoi și veți scoate cartea de identitate fără să comentați nimic. Știm că acești câini pot fi și agresivi atunci când primesc comanda. Un câine nu impu-ne neapărat teamă, ci respect și o anumită prudență, pentru că știe să anihileze un infractor. Un câine polițist știe de unde să apuce, știe să imobilizeze un infractor. Eu am convingerea că vom avea rezultate pozitive“, spune directorul Poliției Locale Galați.

Eficiență mare la calmarea grupurilor de ultrași

Când se referă la rolul câinilor polițiști în calmarea unor grupuri turbulente, cum ar fi grupurile de ultrași, fostul șef al Poliției Transporturi din zona Regionalei CFR Galați aduce ca argument experiența sa: „La Poliția Transporturi, am avut frecvent situații dificile. Erau acele plecări în armată de pe vremuri, când de 3-4 ori pe an veneau în gară 10.000 de persoane și, consumând alcool, fiecare venea pregătit să țipe. Vreau să vă spun că atunci scoteam câinii și erau extraordinari. Reușeam să liniștim acele grupuri de recruți“, spune Petrică Hahui.
Din punctul său de vedere, este important ca la Serviciul de Intervenție Rapidă să fie luați câini tineri, care să fie formați pe specificul activității Poliției Locale. La fel de important este să se creeze o legătură între conductor și câine.

Costuri mici, în raport cu rezultatele

La capitolul cheltuieli, o primă investiție va fi construirea padocului, care va costa aproximativ 22.000 lei. Cheltuielile pentru achiziția celor cinci câini sunt estimate  la 12.000 de lei, cursurile de perfecționare a polițiștilor vor costa aproximativ 15.000 de lei, iar costurile pentru hrana și întreținerea câinilor  timp un an sunt de aproximativ 70.000 de lei. În acest an, investițiile pentru înființarea „Grupei canine“ de la Poliția Locală din Galați sunt cifrate la aproximativ 200.000 lei, însă în anii următori vor fi alocați bani numai pentru hrana animale-lor și echipamente, adică aproape 80.000 de lei anual.  

Câinii polițiști, „școliți“ la Centrul Chinologic Sibiu

Un element important este alegerea unor câini dintr-o rasă optimă pentru munca de polițist, cum e ciobănescul german, și, dacă se poate, să și fie dresați și instruiți la centrul de la Sibiu. „Mi-aș dori să luăm câini de la Centrul Chinologic Sibiu, al Ministerului de Interne, singura școală de dresaj de câini polițiști din țară. Bănuiesc că vom lua câini din rasa ciobănesc german, dar sunt și alte rase. Ei se iau la o anumită vârstă, timp de 6 luni se acomodează cu «conductorul de câine», după care se merge la curs, la Centrul Chinologic Sibiu“, a adăugat directorul Poliției Locale Galați.

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă