12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecial„Legenda“ Federer a revenit ca un taifun. Roger scrie istorie în tenis,...

„Legenda“ Federer a revenit ca un taifun. Roger scrie istorie în tenis, după victoria de la Australian Open

La 35 de ani și fără un Grand Slam câștigat din 2012, Roger Federer s-a încăpățânat să demonstreze că nu și-a spus ultimul cuvânt în sportul pe care-l stăpâneşte până la ultima tuşă.

Elvețianul a câștigat primul Grand Slam al anului și al 18-lea al carierei, după o finală de poveste la Australian Open cu marele său rival Rafael Nadal. Roger Federer a revenit acolo unde îi este locul, în Top 10 în clasamentul ATP.

Accidentat o bună bucată de timp, tenismenul a revenit mai puternic și a fost de neoprit. Iar în meciul final din 29 ianuarie a fost capabil să câștige în 5 seturi în aproape 4 ore. „Nici eu, nici Rafa, nu am fi crezut acum 4-5 luni că vom juca din nou o finală de Grand Slam. Eu eram mulțumit și dacă pierdeam. Sper să ne revedem anul viitor. Dacă nu, am avut un drum foarte bun aici“, a declarat Roger Federer, extrem de emoționat, la finalul acestui meci care va rămâne în istorie.

Legendarul Roger a devenit al doilea cel mai în vârstă jucător care se impune vreodată într-un Grand Slam, fiind depășit doar de Ken Rosewall, care s-a impus la Australian Open la 37 de ani, în 1972.

„Noi nu am crezut. Ce naivitate“

Dragoș Suciu a fost și el impresionat de parcursul formidabil al lui Roger Federer, pe care l-a urmărit cu mare atenție la Australian Open, din postura de comentator al canalului Eurosport. De altfel, acesta a fost unul dintre comentatorii finalei de duminică, alături de Radu Antofi. „Era greu să vorbești despre Roger la trecut. El încă juca și încă credea. Noi nu o mai făceam, ce naivitate! Ne obișnuisem ca el să piardă la un moment dat. Și credeam că ne-a dat tot, că nu îi mai putem pretinde nimic.

Apoi, el s-a accidentat, iar retragerea părea o certitudine. Asta până luni, 16 ianuarie 2017. Iartă-ne, Roger! Iartă-ne că ne-am îndoit! În finală, Roger a fost peste tot, a fost magnific, a fost încă o dată cel mai mare. Peste 3 ore și 5 seturi contra marelui rival. Rămâi aici ani buni, avem nevoie de asta! Tenisul are nevoie de așa ceva, iar tu cel mai mult“, a declarat Dragoş Suciu pentru „România liberă“.

A fost a 12-a victorie a elvenţianului împotriva lui Rafael Nadal. Dar spaniolul îl domină pe Federer, pe care l-a învins de 23 de ori.  Rivalitatea între Federer și Nadal a cunoscut nenumărate episoade. Între 2006 și 2009, cei doi au avut o perioadă extraordinară și s-au întâlnit în nu mai puțin de 6 finale de Grand Slam. Mai bun pe zgură, spaniolul l-a învins de 4 ori pe Roger la Roland Garros, însă elvețianul și-a luat revanșa pe iarba de la Wimbledon, acolo unde a fost însă învins o dată de Nadal, în 2008, după un meci de 5 seturi.   

Trofee. Palmares impresionant

În total, Roger Federer a câștigat de 5 ori Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017) în 7 rânduri Wimbledon (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012), la US Open a avut 4 succese la rând (2004, 2005, 2006, 2007), iar la Roland Garros a triumfat o singură dată (2009).

Mesia tenisului s-a întors, şi are un mesaj pentru noi. Încă o dată m-aţi îngropat prea devreme, şi încă o dată am înviat. Poate nu mai merg pe apă aşa cum obişnuiam, însă în continuare sunt capabil de un miracol sau două.“

John McEnroe despre Roger Federer: Federer este simbolul pe care-l căuta tenisul

Ascensiunea marelui Federer a început în 2003, la 22 de ani. Atunci, elvețianul a câștigat primul său Grand Slam, la Wimbledon, după un succes obținut în fața australianului Mark Philippoussis, în 3 seturi. Până la rivalitatea cu Nadal, Federer a luptat cu Marat Safin, Andy Roddick sau Andre Agassi, iar între 2003 și 2006 a câștigat 7 Grand Slam-uri. Marele regret rămânea Roland Garros, unde nu ajunsese să lupte pentru trofeu. „A început în 2003. Cu părul prins în coadă, pe iarba londoneză. Tenisul căuta un nou simbol. Agassi îmbătrânise, Hewitt și Safin nu aveau acel ceva, iar Pete Sampras rămăsese în trecut, în septembrie 2002, cu un ultim trofeu în brațe“, își aduce aminte Dragoș Suciu, comentator

Eurosport şi unul dintre cei care a comentat finala istorică de duminică, de la Australian Open.

Roger Federer s-a impus în cele din urmă și la Roland Garros, în 2009, după o finală câștigată fără emoții în fața suedezului Robert Soderling. A fost un an pe care l-a terminat în fruntea clasamentului ATP, podiumul fiind completat de Nadal și de Djokovic, care avea atunci doar 22 de ani. Pe lângă succesul de la Paris, elveţianul  a mai avut alte realizări notabile în 2009. Finală la Australian Open, pierdută în fața lui Nadal, victorie în fața lui Roddick la Wimbledon, plus o altă finală, de această dată la US Open, în care a cedat dramatic după un meci maraton cu Juan Martin del Potro. 2007 a fost însă un an extraordinar al elvețianului, așa cum a fost și cel precedent, când a luat 12 titluri și a călcat pe urmele lui John McEnroe. Acum 10 ani, Roger reușea să câștige 3 dintre cele 4 Grand Slam-uri. Victorie cu Fernando Gonzalez la Australian Open, succes la Wimbledon în fața lui Nadal și la US Open contra tânărului Djokovic, după o finală de doar 3 seturi. Singurul regret era Roland Garros. A jucat finala, pe care a pierdut-o însă în duelul cu Nadal, un adevărat specialist al zgurii. La aproape 36 de ani, Roger Federer nu și-a spus ultimul cuvânt. Deși se gândește la retragere, el joacă cu un entuziasm unic, de parcă ar fi în floarea vârstei. Și ridică tribunele în picioare prin loviturile sale unice, transformând tenisul într-o veritabilă artă.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă