25.1 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialLaptopul, pe post de seismograf

Laptopul, pe post de seismograf

Ştiai că pe lângă utilitatea cotidiană, calculatorul tău poate fi folosit şi pentru a identifica un cutremur? Dacă este utilizat corect şi conectat la o reţea de calculatoare similare, orice laptop poate fi folosit pentru a realiza rapid o hartă a unui seism, potrivit site-ului CNN.

Aceste informaţii vor face ca echipele de intervenţie să ajungă mai repede unde este nevoie de ele şi să salveze mult mai multe vieţi, spun cercetătorii.

„Lumea este plină de date”, a spus inventatorul Bob Friedlander. Acesta a brevetat un software ce analizează datele seismice colectate de hard disk-ul unui calculator. El spune că partea cea mai grea este să îţi dai seama ce elemente pot fi folosite pentru a identifica undele seismice.

Laptopurile de acum sunt dotate cu accelerometre, dispozitive tehnice care detectează mişcarea, dar şi vibraţiile. Atfel, atunci când scăpăm pe jos calculatoarele, aceste mici dispozitive avertizează sistemul să se protejeze înainte de a atinge solul.

Pentru că aceşti senzori, luaţi individual, nu pot arăta cum se manifestă cutremurele, cercetătorii de la universităţile americane Stanford şi California au făcut legătura între 1.400 de astfel de senzori, pentru a putea aduna date despre mişcarea Pământului.

Senzori folositori pentru ţările sărace

Dacă mai multe calculatoare sunt legate într-o singură reţea, informaţiile receptate pot fi folosite pentru a înţelege ce se întâmplă când se produce un cutremur. Această descoperire nu este importantă pentru ţările care dispun de echipamente seismice performante, dar se poate dovedi folositoare pentru ţările care nu au posibilităţi financiare mari şi nu-şi pot permite aparatură performantă în materie de seismologie.

Elizabeth Cochran, profesor de seismologie la Universitatea din California, este unul dintre fondatori reţelei Quake-Catcher, care a implementat astfel sisteme în Mexic, Columbia, Chile şi în Noua Zeelandă. Ea a spus că sistemele s-au dovedit a fi eficiente, dovada fiind faptul că senzorul instalat în Chile a fost singurul dispozitiv care a determinat locaţia exactă a cutremurului din februarie din această ţară.

Unii dintre senzorii utilizaţi în aceste ţări sunt deja încorporaţi în anumite laptopuri. Aceşti senzori pot fi instalaţi într-un calculator şi prin utilizarea unui USB.

Un astfel de soft are dimensiuni mici, iar preţul nu poate fi comparat cu cel al unor echipamente specializate. Cochran a spus că multe ţări au fost interesate de achiziţionarea unui astfel de dispozitiv pentru că este mult mai convenabil şi este singura cale de a avea un dispozitiv seismic fără să cheluiască milioane de dolari.

Cercetătorii cred că mii de reţele de senzori ar trebui plasate în oraşele mari din fiecare ţară. Costurile unui astfel de proiect ar fi destul de mici. deoarece senzorii sunt ieftini dar şi datorită faptului că foarte multe laptopuri au deja integrate dispozitivele necesare.

Se investighează chiar o posibilă utilizare a smartphone-urilor ca senzori seismici, a declarat Cochran.

Pro şi contra calculatoarelor seismice

Compania IBM a brevetat recent un software care ar putea fi utilizat pentru a analiza toate datele pe care le transmite un calculator atunci când vibrează. Informaţiile primite ar putea fi colectate în mai puţin de un minut.

Totuşi, există şi îndoieli în privinţa utilităţii acestui sistem şi a valorii datelor pe care ar putea să le transmită oamenilor de ştiinţă. Ele s-ar putea dovedi a fi nefolositoare în situaţii de urgenţă cum ar fi un cutremur.

“Laptopurile şi hard disk-urile individuale nu sunt capabile să detecteze şi să transmită informaţii utile despre un cutremur”, spune seismologul american, David Oppenheimer. El nu cred că se vor putea obţine date utile despre un cutremur dacă oamenii vor instala acest software pe propriul calculator.
Oppenheimer este de părere că senzorii trebuie să fie ataşaţi de sol sau de partea structurală a unei clădiri pentru a oferi informaţii precise şi utile. Senzorii de computer din reţeaua Quake-Catcher respectă acest criteriu deoarece sunt instalaţi pe pământ, însă laptopurile nu sunt.

Cercetătorii de la IBM vor ca sistemul lor să suplimenteze o reţea naţională de senzori seismici formali, considerând că obţinerea mai multor informaţii este benefică întotdeauna.

La polul opus, Oppenheimer crede că datele recepţionate de calculatoare vor dezorienta oamenii în cazul unui cutremur. El spune că nu sunt necesare sute de staţii, pentru că undele seismice sunt foarte rapide.

De asemenea, cercetătorul este de părere că sistemele de senzori ar fi inutile pentru că prin folosirea lor vor exista prea multe informaţii care trebuie analizate.

Un alt cercetător, Jim Kraemer, spune că descoperirea acestui sistem este un lucru bun. “Deşi sistemele seismice formale sunt importante, puterea informaţiei primite de la o reţea de oamenii ar putea fi mult mai puternică”, spune el.

Cele mai citite

Cum să controlezi veniturile și cheltuielile companiei tale? 5 sfaturi utile

Controlul veniturilor și al cheltuielilor de business trebuie să reprezinte o prioritate pe agenda oricărui manager. Pentru ca analiza datelor financiare să se transforme...

Zeci de mii de firme au ,,dispărut” de la începutul anului, potrivit datelor oficiale

Un număr de 32.626 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele patru luni din 2024, cu peste 44% mai multe comparativ...

INCREDIBIL. UDMR a obținut 488 de voturi la europarlamentarele de la Câmpina unde sunt doar… 19 maghiari

Scorul foarte bun obținut de UDMR la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 a scos în evidență și o situație surprinzătoare și totodată...
Ultima oră
Pe aceeași temă