35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialLansare la Bookfest: „2084. Sfârșitul lumii“, romanul unei dictaturi fără istorie

Lansare la Bookfest: „2084. Sfârșitul lumii“, romanul unei dictaturi fără istorie

Târgul de carte Bookfest 2016 este, ca de obicei, atracția sfârșitului de săptămână. Și tot ca de obicei, cele mai multe lansări de carte vor avea loc sâmbătă.

La ora 12.30, la standul Editurii Humanitas se lansează în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu (o colecție care în 2016 sărbătorește zece ani de existență), cartea lui Boualem Sansal intitulată „2084. Sfârșitul lumii“, în traducerea lui Doru Mareș.

Cartea, apărută în 2015, i-a adus autorului Marele Premiu al Academiei Franceze. Fabulă, pamflet, roman total al unei dictaturi fără istorie, „2084. Sfârșitul lumii“ naște cu siguranță întrebări și ne pune pe gânduri. La 66 de ani, pentru autorul algerian Boualem Sansal a tăcea înseamnă „o formă de sinucidere“, iar dovada o constituie acest roman, o fabulă orwelliană și apocaliptică despre un viitor, ce pare utopic în prezent, al unei dictaturi religioase.

„În fond, spiritul nu este decât un mecanism, o maşinărie oarbă şi rece, tocmai din cauza extraordinarei sale complexităţi care îi impune să afle totul, să controleze totul şi să sporească fără încetare ingerinţa şi teroarea. Între viaţă şi maşinărie se găseşte întreg misterul libertăţii, de care omul nu se poate atinge fără a muri şi pe care maşinăria îl transcende fără a accede la conştiinţă. Ati nu era liber şi nu avea să fie niciodată, dar, hrănindu-se pur şi simplu cu dubiile şi cu spaimele sale, se simţea mai adevărat decât Abi, mai mare decât Dreapta Frăţie cu tot cu tentacularul ei Aparat, mai viu decât masa inertă şi agitată a credincioşilor, fiindcă ajunsese la conştiinţa stării în care se afla şi tocmai în asta consta libertatea, în a înţelege că nu suntem liberi, dar că deţinem puterea de a ne bate până la moarte pentru a fi“, spune Boualem Sansal în „2084. Sfârșitul lumii“.

„Bine aţi venit în Abistan, imperiul cu 60 de provincii condus de profetul Abi, devotatul Trimis al lui Yölah, încă de la sfârşitul marelui şi sângerosului război sfânt, câştigat de adepţii «unei forme grav degenerate a unei religii sclipitoare» şi care a transformat «bieţi credincioşi inutili în glorioşi şi profitabili martiri». Ascultare, supunere, amnezie, supraveghere, răbdare, ignoranţă, justiţie expeditivă – toate acestea dau ritmul vieţii de zi cu zi a locuitorilor Abistanului.

În Abistan, orice amintire a fost ştearsă şi limba simplificată. Și totuși, Abi, chiar dacă realizează că nu poate fi liber vreodată, înțelege că nimeni nu-i poate lua puterea de a lupta pentru libertate. În Abistan, orice gând personal e proscris, un sistem de supraveghere omniprezent permiţând aflarea oricărei idei sau fapte deviaţioniste. Îndoiala e interzisă. Sistemul dictatorial se bazează pe reguli şi ritualuri perfect codificate, extrem de precise. Nu există Istorie. Un singur om, Ati, începe să aibă îndoieli…“

La apariţia cărţii în Franţa, Mohammed Aïssaoui scria în Le Figaro: „Cuvântul «islam» nu apare menţionat nici măcar o singură dată, dar sistemul vizat este, fără îndoială, islamismul radical“.

În „2084. Sfârșitul lumii“ autorul îi pune în gardă pe cei care, în opinia lui, subestimează islamismul. Și cum istoria ne-a demonstrat că distopiile, chiar dacă nu rezistă în timp, pot deveni uneori realitate, romanul lui Boualem Sansal poate fi citit și ca un semnal de alarmă care ne atrage atenția că trebuie să fim vigilenți.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă