17.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialLandmark: 4.000 de romani au platit ca sa planga in grup

Landmark: 4.000 de romani au platit ca sa planga in grup

» In anul 2000, in Romania patrundea un sistem de cursuri de dezvoltare personala ce promiteau o solutie pentru orice tip de problema. Decat sa dea banii la psiholog, oamenii erau incurajati sa investeasca 7.000 de lei noi in cele patru niveluri de instruire.

» Pana acum, terapia de grup a fost urmata de circa 4.000 de persoane, inclusiv vedete de televiziune. Experientele au fost diverse: pentru unii a insemnat o "treaba excelenta", pentru altii insa, probleme ce au culminat cu "ruinarea familiei".

Cursurile Landmark au fost aduse in Romania de catre Connie Larkin, in calitate de presedinte al Fundatiei pentru Autocunoastere si Dezvoltare Personala (FADP). Larkin a plecat din tara in anii ’70, casatorindu-se cu un cetatean israelian care i-a si facilitat emigrarea in Tara Sfanta. Dar cum descria Connie Larkin, pe site-ul FADP, aceasta educatie de import? "E un veritabil exercitiu de geniu prin care, dupa doar trei zile si jumatate, ajungi sa traiesti acele experiente pe care le-ai cautat dintotdeauna." La prima vedere, definitia intriga fie si pentru faptul ca e dificil de conceput ca in doar cateva zile iti poti imbunatati radical calitatea vietii. Dupa ce initial si-a stabilit un loc in agenda pentru o intalnire cu reporterul R.l., dupa alte 24 de ore Connie Larkin s-a razgandit. Desi intr-un interviu acordat unei reviste mondene aceasta sustinea ca doreste implementarea sistemului Landmark la nivel national, cursurile si-au intrerupt subit activitatea in septembrie anul acesta, dupa ce aproximativ 4.000 de romani le-au frecventat.

Dar in ce constau efectiv asemenea cursuri? Ele promit "o noua viziune asupra existentei si asupra destinului", in masura sa-i faca pe oameni mai impacati cu sine, mai practici si mai "de succes". Potrivit informatiilor culese de Romania libera, in prima etapa participantul intra la nivelul de baza, Landmark Forum, care dureaza trei zile si jumatate. Urmeaza trei luni de seminarii de aprofundare. De aici incolo accesul la treapta cea mai inalta a cursurilor Landmark este aproape. Urmeaza cursuri tematice, de comunicare si leadership. Cunoscatorii fac un titlu de glorie din faptul ca Landmark este de inspiratie "socratica", avand la baza o suita de conversatii ce pun initiatii in dialog unii cu altii. Urmeaza faza a doua, "impartasirea": participantul sta in fata multimii – coordonata de un instructor de curs – si isi marturiseste problemele, chiar si pe cele mai intime.

 

Rolul instructorului si atitudinea sa sunt decisive. Marturiile culese de R.l. arata ca aceasta e faza in care multi clacheaza si renunta. Participantul care isi marturiseste problemele in fata multimii este ghidat de instructor spre a intelege cum a ajuns in respectiva situatie. Tonul instructorului este – sustin fosti participanti – atat de agresiv incat unii izbucnesc in plans chiar pe scena. Altii, in schimb, considera ca tocmai acest purgatoriu te ajuta sa-ti iei trecutul la tranta, sa-l depasesti si sa privesti increzator in viitor.
Cert este ca, in Romania, experienta Landmark ramane, pentru unii, aceea a unui weekend ratat sau a unor rateuri majore in viata. Pentru altii, in schimb, comunitatea Landmark reprezinta garantia unei evolutii implinite.

"Am evoluat"
Din aceasta ultima categorie face parte Iohanna Purdea, realizator de emisiuni radio, care a si urmat intreaga gama de cursuri. A aflat de ele de la o prietena, deja "initiata". "Mi s-a parut foarte interesanta abordarea. Am inteles, in urma prezentarii, ca as putea capata mai multa incredere in mine, am fost curioasa si m-am hotarat sa urmez cursul de baza", povesteste Iohanna. Timp de doi ani a urmat mai toata gama de cursuri propuse de Connie Larkin. Daca ii ceri Iohannei sa defineasca Landmark Education, iti spune ca "aceasta educatie te ajuta sa vezi ca puterea de a face orice si de a obtine tot ce iti doresti este in tine. si te ajuta sa vezi ca noi, oamenii, suntem responsabili pentru tot ce avem in viata noastra – reusesti sa iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce ai si ce nu ai".

 

Dupa ce a terminat ea insasi cursurile, Iohanna a intrat la nivelul care ii permite sa le ofere asistenta noilor cursanti. si se considera cea mai potrivita pentru asa ceva, cat timp experimentul la care s-a supus a imbogatit-o nespus. "Inainte, dormeam cate opt-noua ore pe noapte si ma simteam mereu obosita, cu toate ca activitatea mea principala era doar serviciul. Acum, dorm mai putin, merg la sala, imi fac munca la birou, dupa serviciu am timp sa merg la spectacole cu sotul meu sau sa iesim in oras cu prietenii, merg la cursuri de limbi straine, citesc cateva pagini zilnic. Comunicarea cu cei din jur s-a imbunatatit. Ma enervez rar, reusesc sa iau lucrurile pur si simplu asa cum sunt", explica entuziasmata Iohanna.

"Spalati-mi creierul, daca asta ma ajuta"
Vedeta de televiziune Dana Razboiu a urmat si ea pachetul Landmark pentru ca isi dorea neaparat un curs de leadership. Auzise de acest sistem de la o prietena si, dupa ce a studiat parerile pro si contra pe forumurile de pe internet, a decis sa se implice. Asta, chiar daca initial au coplesit-o unele marturii in care metoda Landmark era descrisa drept o adevarata operatiune de spalare pe creier. "Eu sunt o fire deschisa si mi-am spus: «Spalati-mi creierul, daca asta ma ajuta sa fiu un om mai bun». Nu mi-au spalat creierul, dimpotriva, mi-au dat foarte multa incredere in mine. Cursurile Landmark m-au modelat, m-au maturizat", povesteste vedeta. si Cristina Trepcea, membru al CNA, se arata impresionata de educatia Landmark, dar nu da detalii, intrucat a semnat un acord de confidentialitate.

"M-a ajutat sa scap de divort"
Cornelia Constantinescu este om de afaceri. A urmat intregul pachet Landmark impreuna cu sotul sau si au devenit "lideri de introducere". I-au motivat sa faca acest pas problemele conjugale. Daca initial ii era teama ca arunca banii pe fereastra, astazi Cornelia vede in aceste cursuri o sursa de fericire: "In Landmark Forum am primit relatia cu sotul meu, mai intens decat era la inceput. Relatia cu parintii mei este si ea de vis, mai ales ca anterior nu vorbisem cu tata timp de un an si jumatate". In a doua zi de curs, femeia a primit ca tema sa sune trei persoane din viata sa cu care avea suparari si a fost indemnata "sa completeze supararile". A vorbit astfel cu tatal sau, cu fostul iubit si cu o prietena cu care intrerupsese orice relatii. "Dupa asta m-am simtit mai usoara cu 30 de kilograme. si doar pentru ca renuntasem sa mai am eu dreptate despre ei", completeaza Cornelia.

Scandal urias in Franta
Landmark Education functioneaza in 20 de tari din intreaga lume, avand sediul central in SUA. In jur de 200.000 de persoane urmeaza anual aceste cursuri, iar Romania este singura tara din Est in care Landmark activeaza. In Franta insa, societatea a fost inchisa in urma unei anchete jurnalistice realizate de France 3, intitulata "Calatorie pe taramul noilor guru". Printre altele, francezii au catalogat Landmark drept o secta care destabilizeaza emotional participantii. De altfel, in contractul pe care participantul il semneaza inaintea cursului de baza, la capitolul "Informatii importante", punctul 6 suna astfel:

"Din cand in cand, in timpul sau la scurt timp dupa participarea la Program, un numar foarte mic de persoane care nu au un precedent (personal sau in familie) de boli mentale sau abuz de medicamente/droguri au raportat episoade temporare de tulburari variind de la hiperactivitate, somn neregulat sau redus pana la comportament usor psihotic. Un numar si mai mic de oameni au raportat simptome si mai grave, de la comportament usor psihotic pana la psihoze ce au necesitat ocazional tratament medical si spitalizare. In cazul a mai putin de 1/1000 din 1% din participanti s-au raportat sinucideri inexplicabile sau comportament distructiv".

"Secta asta mi-a ruinat familia"
Gruia este unul dintre barbatii a carui sotie a fost incantata de Landmark Forum. Nu acelasi lucru poate sa declare si el, din moment ce considera ca intalnirea cu Landmark a coincis cu o "drama incredibila": ruinarea unei casnicii de 19 ani. "Secta propovaduieste libertatea prin renuntarea la alegerile gresite pe care le-ar fi facut participantul in trecut, in cazul ei inclusiv sotul", explica Gruia. Pentru a intelege ce se intampla, barbatul a contactat mai multe colege de "secta" ale sotiei sale. De la ele a aflat informatii de culise pe care le considera pretioase: "Una dintre ele, o tipa singura, la 35 de ani, cu o afacere in faliment, absolventa a trei module, mi-a explicat timp de aproape doua ore cat de mizerabil este ceea ce se intampla acolo si cat de eroic a rezistat demolatorilor de constiinta.

 

Acolo, amaratii isi propun un proiect, oricat de nerealist, dar Landmark le «garanteaza» atingerea obiectivelor". Barbatul sustine ca nu a fost de acord de la bun inceput ca sotia sa sa aleaga o astfel de cale spre implinire. Asta, intrucat i-a mirosit din start ca miza respectivelor cursuri tinde spre depersonalizarea individului. Apoi, discutiile cu unii dintre initiati i-ar fi confirmat intuitia. "Mi s-a mai spus si despre exercitiile ce impun sa se stea in randuri de cate 25 de oameni, fata in spate, apoi fata in fata, si sa se priveasca fix in ochi cateva minute. Este dezgustator! Landmark ofera asa-numita posibilitate ca omul sa se transforme, sa renunte la individualitate constientizand viata de inrolare, inclusiv in sens fizic, adica aducand tot mai multi cotizanti si potentiali voluntari in slujba lor", sustine Gruia. Barbatul arata ca un rol important al celor care parcurg toate stadiile cursurilor este acela de a racola ei insisi alte persoane disponibile sa intre in lumea Landmark.

"N-am rezistat decat trei ore"
Lucia este si ea una dintre persoanele care a acceptat sa mearga la Landmark Forum, la insistentele unei colege de serviciu, dupa ce aflase ca aceasta ii achitase deja cursul de baza (980 lei noi) doar pentru a trece pe acolo si a se convinge. Dar in scurt timp Lucia si-a dat seama ca e total incompatibila cu tehnicile de acolo. Din cele trei zile si jumatate cat dura modulul, femeia a rezistat doar trei ore. "Intr-o sala de conferinte de la Romexpo erau aproximativ 150-200 de persoane, iar pe scena Alain Roth, cel care urma sa sustina cursul. M-am asezat si a inceput distractia. Au urcat pe scena diversi indivizi, marturisindu-si problemele.

 

Automat, liderul a inceput sa-i jigneasca, incercand sa-i faca sa inteleaga ca sunt singurii vinovati pentru ceea ce li se intampla. O tanara a inceput sa planga in hohote, un avocat a incercat sa le ceara banii inapoi, intrucat nu accepta sa plateasca un tip care sa-l faca cu ou si cu otet. Atunci mi-am spus ca e oribil ce se intampla acolo si la prima pauza am plecat." Lucia renuntase astfel definitiv la Landmark. Colega sa nu a mai rezistat nici ea mult timp dupa acel episod. Totusi, motivele celor doua femei erau diferite. Lucia spune ca fosta sa colega a renuntat la Landmark din cauza ca era suprasolicitata ca voluntar. "si-a dat demisia si de la firma pentru a incepe propria afacere, cu entuziasmul Landmark. N-a reusit insa acest lucru", incheie Lucia.

Cele mai citite

Spotify lansează „conturi gestionate” pentru utilizatorii sub 13 ani, oferind părinților un control sporit asupra conținutului

Spotify, liderul mondial în streaming audio, a anunțat introducerea unei noi funcționalități, denumită „conturi gestionate”, destinată tinerilor utilizatori sub 13 ani. Această nouă opțiune de...

Sfânta Mediocritate – Academia Catavencu

Avem două declarații: Victor Ciutacu: „ Căutăm diplomele lui Ciolacu, dar avem un olimpic la Capitală și rezultatele priceperii le trăim zilnic”. Victoria Stoiciu, consiliera lui...

Ce trebuie să facă o companie pentru a accesa noul program de finanțare pentru afacerile în creștere

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), care administrează programe precum Noua Casă și IMM Invest, va lansa un...
Ultima oră
Pe aceeași temă