23.4 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăSpecialLa Clubul MTR mananci brandul muzeului

La Clubul MTR mananci brandul muzeului

Clubul Taranului Roman e una dintre locatiile care si-a pastrat cel mai bine aura cool de-a lungul anilor – asta in pofida faptului ca spatiul, cu exceptia curtii, nu arata cine stie. Clubul propriu-zis e cam impersonal, din cauza racelii pe care o emana peretii de beton si forma de hala, fara compartimente. Spatiul nu trezeste reverii rurale, fotografiile itinerante de pe pereti sau grafiile stil Horia Bernea nereusind sa imprime caldura – astfel, pe cat de original si de uman e muzeul, pe atat de alienant clubul, care nu te duce cu gandul la vreun spatiu etno (oricat de "minimal" ar fi conceptul) – ci, in cel mai bun caz, aminteste de "restaurantul satesc",  crasma comunista de la mine de la tara, in care se strang batranii (conced insa ca "Clubul…" e ceva mai putin alienant).

 

Terasa este mai ok, iar de cand au fost instalate incalzitoarele-lampioane a devenit prima terasa la care merg dupa ce trece iarna; cand insa caldura isi intra in drepturi, o parasesc: imi plac terasele amenajate in curti, iar terasa MTR lasa impresia unui interior de hala cu un perete taiat (totusi, apreciez linistea si vederea spre curtea cu corcodusi si biserica de lemn). Despre politica de preturi – ca orice loc cool, a tinut preturile sus pana la criza. si acum sunt sus, doar ca a democratizat pretul berii: cea mai rentabila nu mai e berea la pahar, ci berea la sticla, la minunatul pret de 5 lei. Nici carafa de vin nu are un pret rau – 11,5 lei. Zona de fite incepe la tot ce inseamna mancare taraneasca, la preturi occidentale de slow food: 13 lei salata de vinete, platoul boieresc la 35 lei, cel haiducesc la 33 lei, cel domnesc la 42 lei (pot fi cumparate si la jumatate, insa atunci e o gluma de platou).

 

Examinate realist, preturile sunt de neinteles pentru Romania, unde carnataria si branzeturile "handmade" pot fi cumparate de la tarani, in piata, la preturi rezonabile – nu s-a ajuns la situatia occidentala unde tot ce e facut de mana, prin metode traditionale, are preturi de obiect rar dintr-o lume disparuta. E drept ca si la noi au aparut supermarketuri, insa modul predominant de productie de la tara e inca preindustrial, iar agricultura e inca de tara subdezvoltata… Nu poti sa nu te gandesti ca la Clubul Taranului Roman, pe langa mancare, cumperi si brandul muzeului. Super afacere acest brand!

Cele mai citite

Bacalaureat 2024: Pașii pentru a face contestație

Elevii claselor a XII-a și XIII-a care au susținut examenul de Bacalaureat în iunie 2024 și sunt nemulțumiți de notele primite pot depune contestații...

DIICOT a deținut un traficant de droguri de mare risc

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Călăraşi a prins două persoane care vindeau cocaină şi metamfetamină...
Ultima oră
Pe aceeași temă