11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialKremlinul construiește „un univers paralel” cu realitatea. Propaganda transformă agresivitatea Rusiei din...

Kremlinul construiește „un univers paralel” cu realitatea. Propaganda transformă agresivitatea Rusiei din Siria în acţiune umanitară

Kremlinul a pornit o campanie extinsă de propagandă pentru a transforma politica agresivă pe care o duce într-o activitate aproape „umanitară”, în acord cu legile internaționale ș.a.m.d. Și nu precupețește nicio rublă pentru atingerea acestui scop.
Este cel puțin interesant cum de reușește să creadă Administrația Putin că va reuși, în mileniul trei, să sufoce realitatea în știri false.

Negocierile de la Astana, o minciună

O armată de activiști ruși se străduiește să combată informațiile adevărate, înlocuindu-le cu știri false, în timp ce Kremlinul le susține activitatea prin declarații care neagă orice acțiune criminală  înfăptuită de ruși și de aliații lor. Exemplul recentului atac chimic de la Khan Sheikhoun, Siria, comis de regimul Assad, în care și-au pierdut viața 86 de oameni, nu mai are nevoie de exemplificări. Kremlinul a încercat cu disperare să arunce vina în curtea revoluționarilor sirieni. Ultima propagandă a rușilor, la nivel internațional, este cea legată de „zonele de deconflict” din Siria, stabilite la negocierile de la Astana, organizate de Rusia, Turcia și Iran. Kremlinul a trâmbițat că președintele rus Vladimir Putin s-a înțeles cu omologul său american, Donald Trump în privința zonelor, că negocierile au fost „autorizate” de ONU, care și-a trimis reprezentantul, pentru prima oară, că și SUA au fost reprezentate de doi oficiali. Și mass media rusească s-a grăbit să anunțe că deja soluțiile propuse la Astana au intrat în vigoare de vineri noaptea. Pace în Siria, s-ar crede, după comunicatele Kremlinului. Cum? Cu Iranul „garant” al încetării focului pe „liniile de armistițiu” din Siria?
Nu există înțelegere între SUA și Rusia.

Reprezentanții facțiunilor ce luptă împotriva regimului Assad au părăsit imediat masa negocierilor. Administrația Trump a anunțat că nu există nicio înțelegere între SUA și Rusia cu privire la Siria, în afara celei de a evita vreo ciocnire accidentală, reluată după ce fusese întreruptă de Putin când americanii au bombardat baza aeriană siriană responsabilă de executarea atacului chimic din Khan Sheikhoun. Secretarul de Stat, Rex Tillerson, a declarat, după o convorbire cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că „SUA sprijină negocierile de la Geneva pentru găsirea unei soluții politice în Siria”. Tillerson n-a făcut nicio referire la „zonele de deconflict” ale rușilor, nici la negocierile de la Astana.

Epurarea etnico-religioasă continuă

Intrarea în efect a „liniilor de armistițiu” propuse de ruși la Astana, de vineri, 5 mai, așa cum anunțase generalul Serghei Rudskoi, șeful Comandamentului General al Operațiunilor rusești, nu s-a petrecut. Nu s-a prezentat niciun iranian să ocupe puncte de monitorizare a încetării focului pe liniile de armistițiu. Generalul Rudskoi a anunțat că granițele „zonelor de deconflict” vor fi stabilite funcție de aceste puncte de monitorizare. Nu există puncte, nu există granițe, nu există „zone de deconflict”. În schimb, rușii execută în continuare bombardamente asupra țintelor civile din zonele de interes și organizează în continuare epurare etnico-religioasă.
 Pentru că scopul Rusiei este să mențină la putere regimul Assad, care i-a dat monopol asupra exploatării uriașei rezerve de gaz din Mediterana, și să lichideze cele mai puternice zone de rezistență a revoluției siriene. Pentru a începe „să producă” beneficii, Rusia încearcă să-și asigure un „front” de lucru pașnic de-a lungul coastei mediteraniene, prin evacuarea populației revoluționare din zonele de interes și înlocuirea cu familiile luptătorilor milițiilor șiite pro-Bashar, sponsorizare de Iran. În prealabil, în zonele de interes, rușii au bombardat numai ținte civile, școli, spitale, piețe publice, ca să determine populația să plece, apoi au și organizat evacuarea supraviețuitorilor. Această epurare etnico-religioasă este în plină desfășurare, generând un uriaș val de refugiați, care nu mai au unde să se întoarcă. Astfel speră Putin că va paraliza Europa și va aduce la conducere numai lideri populiști, antirefugiați și proruși. Cu Franța, nu i-a mers.

Bucureștiul nu a fost scutit de manipulări

Centrul Rus de Știință și Cultură din București a organizat, în perioada 19.04 – 9.05, cu sprijinul partidului Rusia Unită, o expoziție de fotografii despre „minunatele” acțiuni ale armatei ruse în Siria. „Riscându-și viețile”, se arată în prezentarea expoziției, reporterii și fotografii de la Sputnik și de la Compania de Stat de Radio și Televiziune VGTRK au adus „adevărul” publicului, „documentând activitatea Forțelor Aeriene ale Rusiei, convoaiele umanitare din Rusia pentru locuitorii din Alep, precum și viața civililor ale căror vieți au fost distruse de război, lecțiile nemiloase ale scindării unei societăți și prețul luptei fără compromisuri împotriva terorismului.” Cui o folosi această propagandă tipic sovietică numai Kremlinul știe. Se presupune că expoziția se desfășura în centrul cu pricina, însă poarta era încuiată, iar pozele erau înșirate pe gard. Una dintre fotografiile de pe gardul centrului de propagandă rusească este intitulata „Școală într-un cimitir” și face parte din seria ce ilustrează lupta rușilor cu teroriștii din Siria. În fundal se vede fumul unor bombardamente deasupra orașului. Aviația care a bombardat orașul, ce deja avea un cimitir „câtă frunză câtă iarbă”, nu putea fi decât a lui Putin sau a aliatului Bashar al-Assad. Ei, cu predilecție, bombardează ținte civile. O altă fotografie îl arată pe un soldat al lui Bashar al-Assad dând drumul unui porumbel alb. „Pacea” asta adusă de armata lui Assad, formată în mare parte din milițiile șiite sponsorizate de Iran și susținută de ruși, a costat poporul sirian un milion de morți, cinci milioane de refugiați și 12 milioane dislocați în interiorul țării. Și încă nu s-a terminat. 

Genială este o fotografie a lui Valeri Melnikov, care ne aduce aminte de vremurile cenzurii comuniste, când jurnaliștii îmbrăcau mesaje sinistre în cuvinte neutre. Chiar dacă Melnikov n-a intenționat asta, a reușit să transmită întreaga viziune politică a regimului Assad. Fotografia se numește „Coacerea pâinii într-o brutărie din Damasc”, datată 2015. În interiorul brutăriei, tablouri cu Bashar al-Assad tronează mari pe peretele ce se deschide spre exterior prin niște uși metalice mici, de celulă de închisoare, prin care se zăresc, mici și neînsemnați față de „iubitul” conducător, fețele unor oameni disperați să apuce din cele câteva pâini, ultimele, aflate pe o tejghea. Siria lui Bashar al-Assad!

Proteste continue ale revoluționarilor sirieni din București

De Ziua Internațională a Libertății Presei, reprezentanți ai revoluției siriene anti-Bashar al-Assad la București au organizat un protest în fața Centrului rusesc de Știință și Cultură, care a organizat expoziția, pentru a arăta adevăratele acțiuni, criminale, ale rușilor în Siria. „Rușii sunt scufundați în sângele civililor sirieni până la gât”, spune Ahmed al-Zoabi, revoluționar sirian. „Această propagandă nu demonstrează decât hotărârea rușilor de a-și legitimiza prezența în Siria, de partea altui criminal, Bashar al-Assad. Ei sunt teroriștii numărul 1 în Siria. Ei bombardează spitale, școli, piețe, ei au pornit o epurare etnico-religioasă sub mascarada luptei cu teroriștii, cu care doar ei nu se luptă în Siria. Își bat joc de un popor întreg și, de fapt, de întreaga lume, care nu-i oprește”. Sirienii revolutionary din România organizează în fiecare săptămână un protest în fața Ambasadei Rusiei la București și în fața Ambasadei Siriei la București. Astăzi, protestul este în fața Ambasadei Siriei la București, între orele 14-15.

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă