13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialKabardino-Balkaria, tara lui Prometeu

Kabardino-Balkaria, tara lui Prometeu

Republica Kabardino-Balkaria face parte din Federatia Rusa si este situata in nordul Caucazului. Are o suprafata de 12.500 kmp si o populatie de 901.494 locuitori (2002). Cel mai inalt punct din tara este muntele Elbrus (5642 m), cunoscut din mitologie pentru ca pe varful sau ar fi fost inlantuit de zei titanul Prometeu.
Kabardino-Balkaria este alcatuita din doua teritorii etnice: unul cu etnie predominant kabardina, care vorbeste caucaziana, cealalta cu o etnie predominant balkara, vorbitoare de limba turca. Exista si o semnificativa populatie rusa. Kabardinii alcatuiesc 43% din populatie, balkarii – 8% iar rusii – 33%.
Teritoriul Kabardin a fost sub protectoratul Rusiei din 1557 (dupa ce fusese sub controlul Imperiului otoman); din 1739 devine independent si in 1774 devine parte a imperiului rus. Balkaria a fost anexata in 1827. In 1944 Stalin acuza balkarii de colaborare cu nazistii si deporteaza intreaga populatie, care abia in 1957 a fost autorizata sa revina. Nalcik este capitala republicii, iar Tarnaiauz este centrul administrativ al Barkariei.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă