30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialJurnalistul Moise Guran desfiinţează măsurătorile ministrului Dan Şova

Jurnalistul Moise Guran desfiinţează măsurătorile ministrului Dan Şova

Jurnalistul Moise Guran a analizat, în emisiunea pe care o realizează la TVR, datele prezentate de ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, cu privire la zăpada înlăturată de drumari, în trei zile,  de pe şosele. Potrivit jurnalistului, calculele sale se bat în cap cu cele prezentate de autorităţi.

Concluzia jurnalistului este că CNADNR ar fi trebuit să cureţe, de pe toate drumurile naţionale, un strat de zăpadă de cel puţin 35 de centimetri pentru a confirma datele lui Dan Şova, ceea ce ar fi un „adevărat eroism”.

„Dan Şova a anunţat că în acest trei zile drumarii României au reuşit să dea de pe şosele 2,26 milioane de tone de zăpadă. M-am gândit cum au calculat ei, mai ales că zăpada asta are diferite densităţi, în funcţie de grosimea stratului. Eu am încercat să vizualizez 2,26 milioane de tone de zăpadă şi m-am apucat să fac nişte calcule simple. Aşa am aflat de exemplu, calculând, debitul Dunării la intrarea în ţara noastră. Avea, în august anul trecut, un debit de 2500 de metri cubi pe secundă. Rezultă că cele 2,26 milioane de metri cubi, dacă ar fi apă şi nu zăpadă, s-ar întinde pe 904 metri.

Citeşte şi: Staţi înzăpeziţi! Dan Şova calculează pentru voi!

M-am gândit totuşi că e diferenţă de 1 la 20 din punct de vedere al densităţii între apă şi zăpadă şi am înmulţumit cu densitatea asta care e mult mai mică. A rezultat că, de exemplu, dacă Dunărea ar curge cu zăpadă la vale, zăpada pe care au dat-o drumarii noştri între aceste zile s-ar întinde pe o distanţă de 18,08 kilometri. Am rămas extrem de nelămurit cum au ajuns ei la aceste cifre.

Mi-a picat fisa apoi. Am înmulţit suprafaţa drumurilor naţionale din România cu lăţimea lor şi cu un strat de zăpadă. Dacă împarţi zăpada asta cu densitatea aferentă şi greutatea respectivă ar fi însemnat în medie că pe toate drumurile din România să fi fost dată la o parte o zăpadă de cel puţin 35 de cm”, a explicat Moise Guran.

„Deci de la Orşova până la Severin, tot bazinul Dunării plin cu zăpadă, atât au dat drumarii noştri la o parte. Un adevărat eroism”, a concluzionat acesta.

Citeşte şi: Baronii deszăpezirii. Firma lui DRAGNEA, contracte de 30 milioane lei

Dan Şova a anunţat că, între 24 şi 27 ianuarie, circa 2,26 milioane de tone de zăpadă au fost curăţate de CNADNR de pe suprafaţa părţii carosabile în zonele aflate sub incidenţa codului roşu şi portocaliu.

Cele mai citite

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...

Greco-catolicii din București celebrează duminică zece ani de la întemeierea episcopiei

Duminică, 2 iunie 2024, de la orele 10, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50), Eparhia Greco-Catolică de București celebrează zece...

Netanyahu e neschimbat: Încheierea războiului doar dacă Hamas va fi distrusă

Condiţiile pentru ajungerea la o ''încetare a focului permanentă'' în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ ''distrugerea'' Hamas şi ''eliberarea tuturor ostaticilor''...
Ultima oră
Pe aceeași temă