16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialJosipovici a fost ales presedinte al Croatiei, Bandici isi recunoaste infrangerea

Josipovici a fost ales presedinte al Croatiei, Bandici isi recunoaste infrangerea

Social-democratul Ivo Josipovici a fost ales duminica presedinte al Croatiei, potrivit rezultatelor aproape definitive ale celui de al doilea tur, prezentate de Comisia electorala centrala, relateaza AFP consultata de NewsIn.

Jospovici a obtinut 60,29% din voturi, arata rezultatele scrutinului dupa numararea buletinelor de vot din 99,62% dintre birourile de vot.

Adversarul lui Josipovici, primarul Zagrebului, Milan Bandici, care a candidat ca independent, are 39,71% din sufragii.

Peste 4,4 milioane de alegatori, dintre care 400.000 in diaspora, au fost chemati sa participe la acest scrutin la care rata de participare a fost de 50,28%.

Ivo Josipovici devine astfel cel de-al treilea presedinte al fostei republici iugoslave de la proclamarea independentei, in 1991.

"Doresc o Croatie europeana, nu numai prin aderarea la UE, dar si prin impartasirea valorilor pe care le aparam: cele ale democratiei, libertatii, drepturilor omului, respectarii legii, a drepturilor minoritatilor si libertatii religioase", a spus Josipovici dupa anuntarea rezultatelor. "Vrem cu totii sa traim intr-o tara in care munca este platita si delictele sunt sanctionate, o tara a dreptatii si securitatii sociale", a subliniat el.

"Trebuie sa recunosc ca nici macar cei mai optimisti dintre sustinatorii mei nu au fost surprinsi de rezultat", a spus Bandici, 54 de ani, felicitandu-l pe invingator.

Par grizonat, ochelari, Josipovici este profesor de drept la Universitatea din Zagreb, dar si compozitor de muzica clasica. El a facut din combaterea coruptiei care macina administratia si intreprinderile de stat principala sa tema de campanie. "Coruptia este incurajata la cel mai inalt nivel al puterii. Este problema cruciala a Croatiei si a venit timpul s-o combatem cu fermitate", a avertizat el.

In varsta de 52 de ani, acest politician cu "biografie curata", asupra caruia nu planeaza suspiciuni de coruptie, si-a convins compatriotii sa-l voteze. Aderarea tarii la Uniunea Europeana inainte de 2012 este un obiectiv primordial pe care si l-a fixat.

Membru al Partidului Comunist croat din 1980, Josipovici a contribuit la transformarea lui in partidul social-democrat SDP la inceputul anilor '90. A parasit apoi aceasta formatiune in 1994 pentru a se consacra carierei universitare.

Expert in drept penal international, Josipovici a fost reprezentantul tarii sale pe langa Curtea Internationala de Justitie (CIJ) – in fata careia Zagrebul a dat in judecata Serbia pentru genocid comis in timpul conflictului sarbo-croat din 1991-1995 – si pe langa Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Ales in 2003 in Parlament pe listele SDP, reales apoi in 2007, a revenit oficial in partid in 2008.

Josipovici devine al treilea sef de stat in Croatia de la declararea independentei, in 1991. Este pentru prima data cand Croatia are un presedinte social-democrat. Primul presedinte al tarii, Franjo Tudjman, a decedat in decembrie 1999. Josipovici va avea sarcina deloc usoara de a-l inlocui pe centristul Stipe Mesici, care conducea tara din 2000 si care ramane unul dintre cei mai populari politicieni croati.

Nascut la Zagreb, Josipovici este casatorit si are o fiica de 18 ani.

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă