11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialJocurile din umbră ale spionilor

Jocurile din umbră ale spionilor

Războiul secret al CIA cu drone în Pakistan a început cu asasinarea în 2004 a unui rebel pachtun, aliat pakistanez al talibanilor, care, după o revoltă tribală, a fost declarat inamic al statului. În acordul secret cu serviciile secrete pakistaneze, CIA a decis să-l ucidă în schimbul accesului în spaţiul aerian al dronelor pentru vânarea inamicilor. Un „acord secret semnat cu sânge”, potrivit New York Times.

Cartea „The Way of the Knife – The CIA, a Secret Army, and a War of the Ends of the Earth” (Calea cuţitului – CIA, o armată secretă şi un război la extremităţile Terrei) aparţine ziaristului Mark Mazzetti de la New York Times şi relatează şi analizează un deceniu de intervenţie militară secretă, prin definiţie ilegală în SUA. El arată că, mai mult decât în trecut, CIA a devenit „o agenţie paramilitară“ în serviciul Casei Albe, care i-a dat dreptul de a ucide. Cartea tratează cazul unui om, Mohammad, partizan al talibanilor, care locuia în Waziristan în zonele muntoase pakistaneze, la frontiera cu Afganistanul, catalogat ca opozant periculos al regimului generalului Pervez Musharraf şi semnalat către CIA ca şef al unei rebeliuni tribale. El a fost ucis în iunie 2005, alături de alte persoane membre ale tribului său, între care doi băieţi, de tirul unei drone Predator. Imediat, armata pakistaneză şi-a asumat responsabilitatea atacului afirmând că a condus operaţiunea, în timp ce se ştia că o dronă survolase zona tribală din Waziristan cu 24 de ore înainte. Autorul a descoperit că un acord secret fusese încheiat între CIA şi ISI (Inter-Services Intelligence) pakistanez, cu aprobarea lui Musharraf, pentru eliminarea lui Mohammad în schimbul unei autorizaţii de acces a dronelor americane asupra teritoriului Pakistanului. După acea operaţiune, arată Mazzetti, sute de altele de acelaşi tip au fost purtate în Pakistan cu ajutorul dronelor, care au ucis mii de persoane, pakistanezi sau arabi, din care majoritatea nu aveau vreo legătură cu terorismul.

Mohammad şi discipolii săi au fost ucişi de CIA, prima oară când agenţia secretă americană desfăşurase o dronă Predator în Pakistan pentru a finaliza un „asasinat-ţintă”. Negocierile acordului secret, descrise în detaliu pentru prima oară într-un interviu cu peste 12 responsabili din Pakistan şi din Statele Unite, sunt esenţiale pentru înţelegerea originilor  războiului secret al dronelor care a început sub administraţia Bush, a fost adoptat şi extins de preşedintele Barack Obama şi care face în prezent obiectul unor dezbateri aprinse. Operaţiunea, care a avut loc la o lună după un raport intern privind violările din reţeaua închisorilor secrete ale CIA, a deschis calea pentru Agenţia de informaţii de a-şi modifica orientarea contra teroriştilor şi a contribuit la transformarea unei agenţii de spionaj într-o organizaţie paramilitară.

Un secret bine păzit

Nici responsabili americani şi nici pakistanezi nu au recunoscut public ce s-a petrecut cu adevărat cu Mohammad şi datele sunt ascunse în documente clasificate de guvern. În ultimele luni, apelurile la transparenţă  ale membrilor Congresului şi criticile venite atât din dreapta, cât şi de la stânga au pus presiune asupra preşedintelui Obama şi a noului său director al CIA, John O.Brennan, pentru a oferi explicaţii mai complete ale obiectivelor şi funcţionării programului dronelor, dar şi asupra rolului Agenţiei. Brennan, care şi-a început cariera la CIA şi în cursul ultimilor patru ani, din biroul său de la Casa Albă a supervizat o esca–ladare a loviturilor cu drone, a declarat că speră la o revenire a Agenţiei la rolul ei tradiţional, de  colectare de informaţii şi de analizare a lor. Însă cu o generaţie de ofiţeri ai CIA în prezent deplin angajată într-o misiune nouă, este un  efort ce va dura ani de zile. Ross Newland, care era un înalt funcţionar la sediul CIA din Langley, Virginia, unde agenţia a primit autorizaţia de a distruge Al Qaeda, crede că agenţia a devenit prea în largul ei cu comanda de a ucide şi dronele au transformat CIA într-un element înfricoşător în ţări ca Pakistanul, unde trebuie să întreţină relaţii cu scopul de a obţine informaţii secrete.

Pericolul Mohammad

În 2004, Mohammad devenise „starul” de necontestat al zonelor tribale, terenuri muntoase populate de durii waziri, mehsud şi de triburi pachtune care trăiseră decenii independent de autoritatea guvernului central de la Islamabad. Membru al tribului sarazinilor wazir, Mohammad a ridicat o armată pen-tru a combate trupele guver-namentale şi a forţa guvernul la negocieri. Mulţi dintre pakistanezii din zonele tribale vedeau cu ochi răi alianţa preşedintelui Musharraf cu SUA după atacurile din 11 septembrie 2001.

Ei nu considerau armata pakistaneză care penetra în zonele tribale mult diferită de americani, despre care credeau că începuseră un război de agresiune în Afganistan, asemenea sovieticilor cu ani înainte. Au început atacuri asupra instalaţiilor militare pakistaneze şi asupra bazelor americane din Afganistan. În martie 2004, elicopterele pakistaneze de luptă şi artileria s-au abătut peste Wana şi satele din apropiere.

Trupele guvernamentale  au bombardat şi distrus locurile triburilor suspectate că au combatanţi străini. A fost negociată o încetare a focului şi în jurul gâtului lui Mohammad a fost agăţată o ghirlandă de flori. Cele două părţi vorbeau de pace, dar negocierile erau în forţă şi curând totul s-a dovedit a fi o impostură. Mohammad a reluat atacurile contra trupelor pakistaneze şi Musharraf a ordonat armatei o contra-ofensivă în Waziristanul de Sud. Autorităţile pakistaneze care de mai mulţi ani respinseseră ideea de a permite accesul dronelor CIA pe cerul ţării, considerând zborurile acestora o violare a suveranităţii.

Târguiala de la Islamabad

Creşterea puterii lui Mohammad a forţat Islamabadul să-şi revizuiască poziţia. La Washington, responsabilii priveau cu îngrijorarea adunarea a tot mai mulţi agenţi Al Qaeda în zonele tribale şi George Tenet, directorul CIA, a  autorizat agenţii săi să preseze autorităţile pakistaneze pentru a permite accesul dro-nelor înarmate. În final, CIA şi ISI au convenit detaliile unui acord secret, iar toate zborurile dronelor în Pakistan au fost plasate sub autoritatea Agenţiei americane ca acţiuni secrete, ceea ce înseamnă că SUA nu recunosc niciodată loviturile de rachete iar Pakistanul îşi va asuma asasinatele individuale  sau va păstra tăcerea.   

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă