17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialJocurile de noroc TV, la un pas de interdictie

Jocurile de noroc TV, la un pas de interdictie

»  "Vreau sa sune telefonul, am spus. Sa sune telefonul! Sa sune telefonul vreeaau!!!" Astfel de urlete produse in direct, in fata camerelor de luat vederi, nu vor mai fi posibile daca Guvernul va interzice jocurile de noroc televizate.

Proiectul de ordonanta privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc elaborat de Ministerul Finantelor stipuleaza ca prin intermediul retelelor de televiziune nu vor mai putea fi difuzate decat jocuri tip bingo, pentru care cei care le exploateaza vor trebui sa plateasca o taxa anuala de un milion de lei. Organizarea celorlalte concursuri, precum si a unor jocuri prin intermediul altor sisteme de comunicatii (internet, intranet, sisteme de telefonie fixa si mobila, retele de radio) se va pedepsi cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda. Mai precis, nu vor mai putea fi organizate "jocurile-concurs cu castiguri de orice fel prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicatie, televiziune sau radio, prin care se conditioneaza obtinerea unor avantaje materiale ca rezultat al raspunsurilor formulate la intrebari de cultura generala, inteligenta sau perspicacitate, si care presupun o taxa de participare".

 

De altfel, pentru toate jocurile interzise, organizatorii isi vor pierde licentele in termen de 90 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei. Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Rasvan Popescu, ne-a transmis ieri ca a auzit despre aceasta ordonanta initiata de Finante, insa, cum nu-i cunoaste continutul, nu poate oferi deocamnata un punct de vedere cu privire la interzicerea concursurilor interactive de la televizor.
De-a lungul ultimilor ani, CNA a avertizat sau a sanctionat mai multe televiziuni din cauza limbajului obscen practicat in timpul jocurilor inter-active, a inducerii in eroare a telespectatorilor si a violentei gratuite practicate de animatoarele de concurs. Nu in ultimul rand, CNA a remarcat ca personajele care populeaza aceste jocuri le ofera minorilor repere morale nepotrivite, de natura a afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a acestora.

 

Mai mult, in emisiunile analizate de CNA, in legatura directa cu animatoarele au intrat telespectatori care au utilizat un limbaj obscen, la o ora la care copiii aveau acces neingradit la programele audiovizuale. Critici la adresa organizatorilor concursurilor TV sunt inregistrate si pe forumul CNA. Astfel, daca unii telespectatori se plang ca astfel de emisiuni sunt netransparente, inducandu-i in eroare cu jocuri tip "Spanzuratoarea", altii sustin ca odraslele lor, ramase singure acasa in orele de difuzare a concursurilor, fac paguba in bugetele familiilor apeland animatoarele.
Prin acelasi proiect de ordonanta de urgenta prin care a interzis jocurile TV, Ministerul Finantelor a mai stabilit ca in puscarie vor ajunge, tot pentru 1-5 ani, si organizatorii luptelor de caini sau de cocosi, precum si initiatorii curselor auto si smecherii cu "alba-neagra", care pacalesc oamenii manuind cu dexteritate carti de joc, cauciucuri cu timbre, capace cu boabe de cereale ori capace cu bila.

 

Pentru organizatorii jocurilor piramidale tip Caritas, care propun unor persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista, facandu-le sa spere la castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise, pedepsele sunt mai mari, de doi-sapte ani de inchisoare. Cadrul legislativ actual nu mai corespunde noilor realitati "economice, tehnice si conceptuale din domeniul jocurilor de noroc", a explicat Ministerul Finantelor in nota de fundamentare care insoteste proiectul de ordonanta de urgenta. Proiectul Finantelor mai arata ca doar statul poate acorda dreptul de organizare si exploatare a jocurilor de noroc (intrucat aceste activitati constituie un monopol al sau) si ca organizatori ai jocurilor de noroc pot fi doar persoane juridice de drept roman. Ministerul Finantelor a mai stabilit ca vor primi licenta pentru jocurile de noroc doar firmele "curate", fara datorii la stat.

 

De asemenea, vor putea participa la aceste jocuri doar persoanele majore. Cristian Marin, seful Serviciului de Comunicare al Ministerului Finantelor, ne-a declarat ca toate aceste prevederi vor fi supuse aprobarii Guvernului numai dupa dezbaterea publica a proiectului ordonantei de urgenta.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a angajat să permită trecerea asistenţei umanitare în Fâşia Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promis, într-o discuție cu președintele american Joe Biden, să permită trecerea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza prin punctul...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...
Ultima oră
Pe aceeași temă