11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialJihadiştii asasinează un arab israelian şi ameninţă Israelul

Jihadiştii asasinează un arab israelian şi ameninţă Israelul

Statul Islamic continuă atrocităţile pe care le difuzează, online, ultima înregistrare postată ieri fiind înregistrarea șoc a execuţiei unui arab israelian, prezentat drept spion pentru Mossad, de către un băiat, în timp ce un jihadist ameninţă în franceză că grupul terorist va ţinti Israelul. Imediat după proclamarea „califatului“ în iunie anul trecut de către Abu Bakr al-Baghdadi, misteriosul şef al grupării Boko Haram, Abubakar Shekau, s-a grăbit să salute SI într-o înregistrare datată 13 iulie. Acum, după opt luni, a venit şi jurământul de credinţă din partea teroriştilor care destabilizează Nigeria, cea mai bogată ţară din Africa.

Este pentru prima oară când SI, care a executat zeci de persoane şi a difuzat imagini cumplite cu decapitări, şocând opinia internaţională, revendică asasinarea unui arab israelian. În înregistrarea de peste 10 minute postată pe conturi jihadiste, un băiat înbrăcat într-o tunică lungă ucide cu un glonţ tras în frunte un bărbat prezentat ca Muhammad Said, după care trage mai multe gloanţe în cadavrul victimei. Alături de el, un jihadist vorbind în franceză evocă recentul atac care a vizat evrei în Franţa şi ameninţă că se vor lega de israelieni şi vor cuceri Ierusalimul. În februarie, tatăl lui Muhammad Said, Ismail Musallam, a dezminţit că fiul său ar lucra pentru Mossad şi preciza pentru presă că jihadiştii SI îl acuză pentru că a vrut să evadeze, dar nu a contestat că fiul său şi-a întrerupt serviciul civil israelian pentru a pleca la jihad în Siria.

Statul Islamic suferă înfrângeri în Irak, în faţa ofensivei armatei irakiene pentru eliberarea Tikritului de jihadişti şi, ca la fiecare înfrângere, SI scoate câte un video-şoc pentru ca lumea să vorbească despre această organizaţie a terorii. Este un mod de compensare a înfrângerii militare prin propagandă, dar este şi o metodă de recrutare pentru jihadişti, al căror număr de combatanţi, imposibil de evaluat cu precizie, merge de la 25.000 la 80.000. Printre ei, mii de străini. În Irak, SI este confruntat de nouă zile cu cea mai amplă ofensivă a forţelor guvernamentale în jurul Tikritului, de după campania fulgerătoare a jihadiştilor, în iunie.

Extinderea frontului jihadist

După ce gruparea teroristă Boko Haram a jurat credinţă Statului Islamic, organizaţia jihadistă ancorează în Africa. După Libia, Algeria şi Sinaiul egiptean, a venit rândul Nigeriei, unde jihadiştii, care şi-au croit un „califat” în Irak şi Siria, îşi extind influenţa, chiar în inima continentului african. „Califatul” născut în Irak şi care s-a extins în Siria vecină, revendică oficial 25 de provincii, numite „wilayate”. În Africa, dar şi în Siria, în Irak, în Yemen, în Arabia Saudită, în Afganistan şi în Pakistan. În total, între 6 şi 8 milioane de persoane trăiesc în teritorii controlate de SI, dar în Irak şi Siria este centrul „califatului”, atât ca număr de locuitori, cât şi ca număr de combatanţi şi a influenţei organizaţiei asupra acestor teritorii revendicate. Dar o dată cu jurământul de credinţă al grupării extremiste Boko Haram, faţă de şeful SI, Abu Bakr al-Baghdadi, autoproclamat calif, sfera de influenţă a jihadiştilor ia o mai mare amploare pe continentul african. Boko Haram, care afirmă că se luptă pentru crearea unui stat islamic în Nigeria, este prezentă prin atacuri repetate în Camerun şi, în ultimele săptămâni, pentru prima oară în Ciad şi în Niger.Despre acest grup islamist se cunosc puţine lucruri, în afara atrocităţilor comise în nordul Nigeriei sau a răpirii a peste 200 de eleve, rămase nedescoperite, şi a altor zeci sau sute de localnici din zonele terorizate. Se ştie că gruparea este capabilă să ducă mai multe atacuri simultane, cum a demonstrat în ultimele săptămâni. Posedă un arsenal important de arme furate de la armata nigeriană de-a lungul anilor – insurecţia Boko Haram datează din 2009 – dar şi armament achiziţionat în Libia, potrivit experţilor occidentali.

Statul Islamic dezgroapă mitul unui mare imperiu multinaţional unit de credinţa islamică şi cultul terorii pentru a-şi atinge scopurile, sfidând -frontierele politice care în unele regiuni din Africa sunt vagi, prost controlate şi percepute ca o moştenire a colonialismului şi trebuie abolită. O dată cu alipirea crucială a Boko -Haram, Statul Islamic dispune de patru „francize“ pe continent, cu capacităţi variabile. Aceşti noi fideli vor fi răsplătiţi? Pentru moment, nimic nu arată că aceste apropieri de SI ar fi traduse prin întărirea capacităţilor lor materiale.  

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă