13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialJihad, schimbarea la faţă

Jihad, schimbarea la faţă

La Élysée a avut loc luni o reuniune consacrată securităţii interne, a doua zi după mobilizarea istorică de la Paris şi din ţară contra terorismului islamic care a îndoliat Franţa. În contextul escaladării atentatelor jihadiste contra Occidentului, la 18 februarie, în SUA va avea loc un summit consacrat combaterii terorismului. Experţi în terorism şi foşti ofiţeri superiori din serviciile secrete franceze arată că terorismul mondial şi-a schimbat metoda şi faţa şi recurge la acţiuni adaptate secolului XXI.

Confruntat cu o ameninţare de noi atentate, preşedintele François Hollande a reunit în jurul său premierul Manuel Valls, miniştrii de Interne, Bernard Cazeneuve şi al Justiţiei, Christiane Taubira şi responsabilii serviciilor de securitate. În Franţa, planul Vigipirat antitero rămâne la nivel ridicat de „alertă de atentate” şi s-au decis noi măsuri pentru întărirea securităţii. De luni, 4.500 de poliţişti vor asigura securitatea locurilor sensibile, între care şcoli şi sinagogi.

Duminică, miniştrii de Interne din 11 state europene şi ministrul Justiţiei al SUA, Eric Holder, au convenit la Paris să întărească lupta contra terorismului, vizând în special controalele la frontierele exterioare ale UE şi stabilirea unui sistem european de colectă a datelor furnizate de călătorii companiilor aeriene.

Atacatorii din Paris au fost ucişi, dar anchetatorii încearcă să înţeleagă cum au fost pregătite aceste acte teroriste şi să identifice eventualii complici. Au apărut noi elemente, în special un video în care Amedy Coulibaly care a luat ostatici la Vincennes revendică actele sale. O parte a montajului înregistrării a fost realizată după atacuri şi se pune problema complicilor. Anchetatorii o caută în continuare pe Hayat Boumeddiene, iubita lui Amedy Coulibaly, cu care s-a căsătorit religios în urmă cu cinci ani. S-a evocat că a părăsit Europa la 2 ianuarie plecând din Madrid şi luni, serviciile secrete turce au confirmat că tânăra se află în Siria după ce a trecut prin Turcia pentru a se îndrepta spre zonele de luptă. Ancheta asupra asasinatelor de la Charlie Hebdo şi atacurile care au urmat la Montrouge, la Poarta Vincennes şi poate şi la Fontenay-aux-Roses promite să fie de lungă durată. Amploarea sarcinii este uriaşă: sunt mobilizate trei servicii de poliţie – poliţia judiciară pariziană, sub-direcţia antiteroristă şi direcţia generală de securitate internă (DGSI). Secţiunea antiteroristă a Parchetului din Paris conduce ansamblul.

Mutaţii la nivel mondial

Pentru jihadişti a trecut perioada atentatelor spectaculoase ca cele din 11 septembrie sau cele din Madrid şi Londra, care necesită oameni, pregătiri îndelungate şi finanţare importantă. Astăzi, jihadiştii pot acţiona individual sau în cadrul unei mici celule pentru a comite atentate susceptibile să facă să tremure o întreagă naţiune şi experţii se întreabă dacă atrocităţile din cele trei zile de coşmar de la Paris reprezintă prima etapă a unei lungi serii?

Alain Rodier, fost ofiţer superior în serviciile secrete franceze şi specialist în terorism şi criminalitate organizată explică faptul că riscurile de mimetism sunt foarte ridicate. Este vremea unei competiţii între Statul Islamic şi Al Qaeda şi Rodier a precizat ce s-a petrecut în ultimele zile în evoluţia globală a jihadismului mondial şi în competiţia dintre Statul Islamic şi cei pe care îi numeşte „puii jihadului“ Al Qaeda. Fiecare organizaţie are metodele sale şi în mare măsură propria „semnătură”. „Ceea ce diferenţiază astăzi Al Qaeda de SI, este că prima dispune de vaste reţele în întreaga lume în timp ce a doua, în pofida victoriilor militare, este mai cantonată în regiunea Orientului Mijlociu”. Şi, în ce priveşte problema schimbării metodelor în sânul terorismului mondial, expertul precizează că este vorba de mijloace. „Ei nu mai pot face un 11 septembrie”, dar mutaţia este şi fructul unei adaptări la secolul 21, arată Karim Emile Bitar, director de cercetare la Iris. Întrebarea este cum se poate combate un fenomen în plină mutaţie, care, de câteva zile a demonstrat că este o ameninţare reală pentru Europa. Se poate anihila îndoctrinarea acestor tineri islamişti sau se pot preveni riscurile de noi atacuri? Dar, chiar experţii estimează că „nu există soluţie miracol”.

Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă