23.4 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialJaponia: stronţiu radioactiv la 62 de kilometri de Fukushima

Japonia: stronţiu radioactiv la 62 de kilometri de Fukushima

Specialiştii au detectat substanţe radioactive care se acumulează în oase la circa 62 de kilometri nord-vest de centrala nucleară Fukushima, avariată de seismul şi tsunamiul din 11 martie, a anunţat astăzi Guvernul japonez, informează NewsIn.

Ministerul Ştiinţei a detectat stronţiu-89 pe kilogram şi stronţiu-90 în probele de sol prelevate de la Fukushima. Aceasta este prima dată când stronţiu este detectat în oraşul aflat în afara zonei de evacuare de 20 de kilometri în jurul centralei.

“Este o cantitate foarte mică (de stronţiu – n.r.), dar acest lucru nu înseamnă că nu există niciun risc”, a declarat un oficial din minister, Hirotaka Oku.

Autorităţile au mai detectat 1.500 de becquereli de stronţiu-89 şi 250 de becquereli de stronţiu-90 în oraşul Namie, la 24 de kilometri nord-vest de centrala Fukushima I.

Acesta este cel mai crescut nivel de stronţiu detectat în probele de sol strânse de la sfârşitul lunii martie până la începutul lui mai, în 11 zone situate la 22, până la 62 de kilometri de centrală.

Nivelurile maxime de stronţiu-90 înregistrate în urma testelor nucleare atmosferice făcute în timpul Războiului Rece au fost de 4, până la 5 becquereli.

Dacă oamenii inhalează stronţiu radioactiv, acesta se acumulează în oase şi poate provoca cancer. Stronţiul-89 are un timp de înjumătăţire de 50,5 zile, iar stronţiul-90 de 29,1 ani.

Seismul din 11 martie şi tsunamiul care i-a urmat au provocat moartea a peste 15.280 de persoane, iar aproape 8.500 sunt date dispărute în continuare.

Cele mai citite

Kylian Mbappe va deveni jucătorul celor de la Real Madrid. Actele au fost semnate

Suporterii lui Real Madrid s-au bucurat sâmbătă de câștigarea celui de-al 15-lea trofeu în Liga Campionilor, iar duminică au primit o veste și mai...

Ministerul Finanțelor va împrumuta peste 6 miliarde de lei în luna iunie

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iunie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6,2 miliarde de lei, la care se...

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă