7.5 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialJaponia, lăudată pentru gestionarea accidentului de la Fukushima

Japonia, lăudată pentru gestionarea accidentului de la Fukushima

Reacţia Japoniei la accidentul de la centrala nucleară Fukushima a fost “exemplară”, dar riscurile de tsunami au fost subestimate, a apreciat miercuri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), cerând independenţa autorităţii nipone de reglementare în domeniul nuclear, informează Mediafax.

Aceste comentarii sunt conţinute într-un raport preliminar remis Guvernului japonez de un grup de experţi ai AIEA, care a încheiat o misiune de anchetă de o săptămână asupra centralei nucleare Fukushima Daiichi, devastată de un seism şi un tsunami uriaş care au afectat nod-estul Japoniei la 11 martie.

Alimentarea electrică a complexului atomic a fost întreruptă de un val de 14 metri înălţime, oprind sistemele de răcire a reactoarelor, ceea ce a provocat o serie de explozii şi o topire parţială a combustibilului nuclear.

Riscul de tsunami a fost subestimat”, a subliniat raportul. Dar experţii AIEA s-au declarat “profund impresionaţi de devotamentul muncitorilor japonezi în faţa acestui accident nuclear fără precedent” şi au calificat drept “exemplară” reacţia Japoniei.

Japonia trebuie să vegheze la “independenţa autorităţii de reglementare în domeniul nuclear”, în prezent plasată sub tutela Ministerului Industriei, a subliniat AIEA.

Cele mai citite

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Studiu. Unde intenționează să-și petreacă sărbătorile de iarnă românii în acest an

Cei mai mulţi români (64%) intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă