0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialJandarmeria a mobilizat efective militare din jurul Capitalei, pentru a preveni violențele...

Jandarmeria a mobilizat efective militare din jurul Capitalei, pentru a preveni violențele pe timpul protestelor de la București

Jandarmeria Română a pregătit efective suplimentare de militari din afara Capitalei, pentru a interveni în București, dacă protestele populare ar degenera în acțiuni violente.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, maiorul Georgian Enache, a declarat pentru România Liberă că "s-a luat legătura" cu unitățile de jandarmi din județele adiacente Capitalei, astfel încât "dacă vom avea o prezență numeroasă (a protestatarilor – n.n.), putem apela și la efective din județele apropiate".

Maiorul Georgian Enache ne-a explicat că aceste efective sunt pregătite pentru a ajunge în București, dacă va fi necesar, în timp util.

Totuși, în București există deja "forțe suficiente", astfel că, dacă protestul din seara zilei de miercuri va fi echivalent celui din noaptea de marți spre miercuri, nu va fi necesară suplimentarea forțelor, consideră purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.

În noaptea de marți spre miercuri, ca efect al deciziei Cabinetului Grindeanu de a aproba Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codului Penal și a Legii grațierii, în fața sediului Guvernului au demonstrat circa 10.000 de oameni. La Palatul Victoria au fost remarcați, în acest context, nu doar jandarmii care asigură în mod obișnuit paza obiectivului, ci și cei din Brigada Specială de Intervenție.

Un detaliu interesant este faptul că, luni, 30 ianuarie, cu numai o zi înainte de izbucnirea marilor proteste din București, Jandarmeria a avut o reuniune internă dedicată măsurilor de apărare a tuturor obiectivelor  aflate în responsabilitatea ei, de pe raza Capitalei. Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei București, la sediul acesteia a avut loc “şedinţa de cooperare interinstituţională cu structurile care au atribuţii pe linia asigurării intervenţiei la obiectivele din responsabilitatea Jandarmeriei Capitalei”.

La reuniune au participat reprezentanţi ai Poliției și ai celorlalte instituţii alături de care Jandarmeria Bucureşti asigură intervenţia în situaţii deosebite. Jandarmeria Capitalei asigură paza şi protecţia  a 243 de obiective de importanţă deosebită pentru activitatea statului, obiective diplomatice, trezorerii și instituţii financiar – bancare.

În București, alături de Direcția Generală de Jandarmi, cealaltă mare unitate operativă a Jandarmeriei este Brigada Specială de Intervenție “Vlad Țepeș”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă