12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialJaf funciar in Delta cu aprobare politica

Jaf funciar in Delta cu aprobare politica

» Lupta apriga pentru "privatizarea" malului Marii Negre.

» Cardasie pentru acapararea de terenuri intre oamenii de afaceri si politicieni.

» Acte validate de prefect fara verificari prealabile.

Din 2001, diverse grupuri de oameni de afaceri si politicieni dau o lupta apriga pentru "privatizarea" malului Marii Negre, de la Sulina la Navodari. Pana acum au fost acaparate portiuni semnificative din grindurile Chituc si Lupilor, plaja de la Gura Portitei si o mosie de 6.700 de hectare la Sulina.
Primul care a spart gheata in aceste inginerii funciare a fost Alexandru Bittner. Firma sa, Piscicola Tour Jurilovca, i-a convins, in 2001, pe sefii PSD ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) sa-i dea in stapanire intreaga limba de teren de patru hectare de la Gura Portitei. Dupa ce cererea lui Bittner a ajuns de la ADS la ARBDD, consiliul stiintific al rezervatiei a transferat plaja la ADS, "pentru folosinta agricola", iar firma din Jurilovca a transformat-o in baza turistica.
In 2004, "experimentul Portita" a fost aplicat si pe Grindul Chituc. La solicitarea Primariei Sacele, ADS a cedat 300 de hectare din Grindul Chituc catre Primaria Sacele "pentru improprietarirea satenilor care au avut islaz pe acest grind". Actele au fost validate rapid de prefectul de atunci al Constantei, Gheorghe Martin (PSD), iar guvernatorul ARBDD, Virgil Munteanu (PSD), a semnat procesul verbal, fara sa-si puna problema ca afecteaza teritoriul rezervatiei. In 2006, s-au facut alte improprietariri pe grindurile Chituc (2.300 ha) si Lupilor (400 ha).
Fostul guvernator al ARBDD Virgil Munteanu s-a impotrivit acapararii plajei de catre apropiatii lui Bebe Ivanovici, dar nu s-a putut opune Guvernului Nastase, care, in ultimele zile ale mandatului, a emis HG 2159/2004, care a inventat o "mosie" de 6.700 de hectare, teren rupt din teritoriul ARBDD si dat in proprietate Primariei Sulina. Primarul Sulinei, Aurel Dimitriu, a "privatizat" o buna parte din teren in favoarea unor alesi precum cei de la Energy Holding, senatorii liberali Ion Basgan si Daniel Ilusca, chestori din politie si functionari din institutiile tulcene. Aurel Dimitriu sustine ca "exista documente care atesta existenta mosiei orasului Sulina, cu o suprafata de 6.700 de hectare administrata de comunitatea locala. Consiliul Local a hotarat in 2004 sa treaca in patrimoniul local acest teren, iar Guvernul a aprobat demersul nostru pe care l-a considerat legal. Preocuparea pentru reintregirea patrimoniului orasului este legitima".
Romulus stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, sustine ca "ingineriile funciare din Delta au fost descoperite cand am inceput sa realizam studiile cadastrale. Fiindca am aflat prea multe, ARBDD ne-a blocat finantarea studiilor sub pretextul ca nu pot intabula terenul".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă