20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialIuşcenko: Arestarea lui Timoşenko este o ruşine pentru sistemul judiciar ucrainean

Iuşcenko: Arestarea lui Timoşenko este o ruşine pentru sistemul judiciar ucrainean

Arestarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko şi a altor politicieni de opoziţie este o ruşine pentru sistemul judiciar naţionale, a declarat astăzi fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, relatează NewsIn.

“Am spus de multe ori că sunt împotriva arestării lui Timoşenko, precum şi arestării (…) altor membri ai opoziţiei. Nu sunt infractori care reprezintă o ameninţare pentru societatea sau pentru vieţile altor cetăţeni“, a spus Iuşcenko, citat de RIA Novosti.

Timoşenko a fost arestată în 5 august, fiind acuzată că a subminat interesele naţionale ale Ucrainei semnând acorduri nefavorabile de furnizare a gazului rusesc, în 2009. Ea riscă până la 10 ani de detenţie, dacă va fi găsită vinovată.

“Este clar că reţinerea lor este o metodă de a le restrânge capacitatea de a se apăra singuri şi un instrument de a exercita presiune asupra lor”, a subliniat fostul preşedinte ucrainean. “Aceasta este o discreditare a sistemului judiciar ucrainean”, a adăugat el.

Iuşcenko a explicat că s-a abţinut de la critici imediat după arestarea lui Timoşenko pentru că a fost citat ca martor în proces. El a spus instanţei miercuri că premierul rus Vladimir Putin şi directorul Gazprom Aleksei Miller ar trebui chemaţi să depună mărturie în dosar. Ambii au fost implicaţi în negocierile pentru gaz din 2008-2009 cu o delegaţie ucraineană condusă de Timoşenko.

Iuşcenko a mai spus că fostul său premier s-a grăbit în a semna contractele de gaz cu Rusia şi nu a apărat interesele naţionale ale Ucrainei.

Viktor Iuşcenko a precizat că i-a cerut lui Timoşenko să nu participe la summitul pentru gaz din Moscova din 2009 şi că ea a fost de acord. Ulterior însă, s-a dus la eveniment şi a încheiat un acord cu Gazprom pentru cumpărarea de gaz cu 450 de dolari pe mia de metri cubi.

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă