17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialIsteria porcina confirma teama de imbolnavire

Isteria porcina confirma teama de imbolnavire

» Nebunia vaccinarilor este, psihologic, de inteles, spun reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dupa ce, in Romania, una dintre victimele gripei porcine a fost o persoana cunoscuta.

» Zeci de mii de romani au luat cu asalt spitalele si cabinetele medicilor de familie, speriati de declaratiile autoritatilor si de numarul deceselor – 85 pana ieri, dintr-un total de 6.177 de imbolnaviri.

Cateva mii de bucuresteni au stat sambata si duminica la cozi kilometrice pentru a se putea imuniza impotriva virusului A/H1N1. Peste 250.000 de persoane s-au vaccinat pana in prezent, numarul solicitarilor crescand de zece ori in toate judetele tarii, de la inceputul anului, in conditiile in care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4% la 8-10 la suta.
Asaltul asupra spitalelor a determinat autoritatile sa deschida mai multe centre in zilele urmatoare. In Bucuresti, Primaria Capitalei a decis ca, incepand de astazi, ora 11.00, in Pasajul Universitatii sa functioneze un centru de vaccinare, iar in cabinetele medicale din campusurile universitare si din licee sa se faca imunizarea cadrelor didactice si a studentilor sau elevilor. De asemenea, de azi vor fi deschise centre speciale in toate cele 18 spitale din subordinea Primariei Capitalei. Aceasta isterizare a populatiei este explicata de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) ca normala si chiar de bun augur. "Nebunia este, psihologic, de inteles, dupa ce una dintre vicimele A/H1N1 a fost o persoana destul de cunoscuta. La fel s-a intamplat si in alte tari, unde oamenii nu s-au vaccinat pana cand tara respectiva nu s-a confruntat cu un astfel de deces-vedeta. In decembrie, cand am discutat ultima oara cu reprezentantii autoritatilor romane, eram foarte ingrijorati de numarul mic de romani care se imunizasera si chiar ne gandeam ca din ianuarie sa facem o strategie de comunicare in acest sens. Din pacate, viata ne-a luat-o inainte, iar decesul lui Toni Tecuceanu i-a dezmortit pe romani. In ceea ce priveste gripa noua, boala a ramas la acelasi nivel – mediu spre usor – si exista aceleasi categorii de risc. Singura diferenta este ca nu mai exista gripa sezoniera, ci doar pandemica. In acest moment, activitatea pandemica mai intensa este in Estul Europei, dar speram ca dupa jumatatea lunii ianuarie totul sa se calmeze", a declarat Victo Oslavsky, reprezentantul OMS in Romania.

Panica, determinata de mediatizarea cazului Toni Tecuceanu

Totusi, imbulzeala de la usile spitalelor nu este privita cu ochi buni de multi medici, care se tem de o alta pandemie, cea a isteriei. "Declaratiile autoritatilor nu fac altceva decat sa stimuleze panica. La un moment dat o sa se termine dozele, iar pana cand Institutul «Cantacuzino» va produce altele, multi oameni care au ramas nevaccinati vor ajunge sa linseze medicii de familie pentru ca nu mai au de unde sa le dea vaccinuri. Deocamdata ni s-au livrat dozele de vaccin (mult mai putine raportat la numarul de pacienti inscrisi pe liste), dar fara nici un fel de instructiuni sau recomandari speciale. Aplicam si noi ceea ce stim, reguli generale referitoare la vaccinuri", ne-a declarat unul dintre medicii de familie ale caror cabinete au fost asaltate, in ultimele zile, de oameni veniti sa se vaccineze. Specialistii explica insa aceasta imbulzeala ca pe un comportament normal. "De neinteles a fost atunci cand romanii nu s-au vaccinat. Acum este un raspuns normal al oamenilor. A fost de-ajuns sa fie mediatizat cazul unui tanar absolut normal, fara antecedente patologice, si lumea a reactionat. Aceasta este o manifestare a panicii, o forma mai grava si mai primitiva a fricii", ne-a explicat dr. psihiatru Florian Tudose.

In ciuda semnalelor linistitoare, medicii sunt bulversati chiar de declaratiile autoritatilor. Daca la inceputul pandemiei fiecare medic primise instructiuni clare ca numai la trei saptamani-o luna dupa efectuarea vaccinului impotriva gripei sezoniere sa se faca imunizarea contra porcinei, acum reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca cele doua vaccinuri se pot face in aceeasi zi "unul in mana stanga, altul in mana dreapta". "Am facut vaccinul impotriva gripei de sezon in decembrie si am vrut sa fac, la cateva zile, si vaccinul antiporcin, dar medicul de familie mi-a spus ca asa ceva nu se poate, ca sunt instructiuni clare referitoare la acest lucru", ne-a declarat A.S.

Teste care depisteaza boala

In farmacii a aparut, weekendul trecut, un test care depisteaza virusul A/H1N1. Acest test, care costa 49 de lei, se foloseste foarte usor, chiar acasa. Prin recoltarea secretiilor nazale puteti afla pe loc daca sunteti infectat cu virusul gripal de tip A si B, dar si cu virusul A/H1N1. Rezultatele acestuia sunt insa doar orientative, deoarece numai Institutul "Cantacuzino" poate confirma prezenta bolii. De altfel, reprezentantii Ministerului Sanatatii nu recomanda achizitionarea acestor teste, deoarece ele pot da rezultate fals-pozitive sau fals-negative.

Valentina Grigore
Valentina Grigorehttp://valentina-grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă