14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul a interceptat o navă iraniană cu arme pentru Gaza

Israelul a interceptat o navă iraniană cu arme pentru Gaza

 

Marina israeliană a interceptat în Marea Roşie o navă ce transporta „o încărcătură iraniană de arme sofisticate” destinate grupărilor armate palestiniene din Gaza, arată ministrul israelian al Apărării. Nava era urmărită de Mossad şi de Aman (serviciile secrete militare israeliene). SUA au furnizat informaţii despre navă.

Forţele navale israeliene au interceptat rachete „destinate grupărilor înarmate din Gaza” în cadrul unui raid asupra unui cargo iranian în Marea Roşie, rachetele fiind originare din Siria, fiind capabile să atingă o mare suprafaţă a Israelului. Responsabilii israelieni afirmă că armele au fost transportate din Damasc la Teheran, apoi expediate din portul iranian Bandar Abbas în portul irakian Oum Qasr, unde au fost disimulate printre saci de ciment. De acolo, rachetele urmau să fie transferate pe cale terestră prin Sudan, în deşertul Sinai şi apoi în Fâşia Gaza.

Este vorba de o enormă încărcătură de arme care ar fi produs mari daune Israelului. Locotenent-colonelul Peter Lerner, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că expediţia iraniană a fost descoperită la capătul unei „misiuni complexe a serviciilor secrete”, care a început când rachetele şi-au început călătoria la aeroportul internaţional din Damasc, în urmă cu câteva luni. Interceptarea în plină mare este a patra de acest gen pentru Israel în ultimii 12 ani şi prima de la debutul războiului civil sirian, în urmă cu trei ani. Intervine după o serie de atacuri aeriene asupra depozitelor de arme şi asupra convoaielor cu arme din ultimele 18 luni despre care funcţionarii din Tel Aviv lăsau de înţeles că erau destinate Hezbollahului libanez.

Operaţiunea Klos-C

Raidul comandoruilor israeliene a avut loc miercuri în zori asupra unei fregate ce naviga sub pavilion panamez, Klos-C, la 1.000 mile de portul israelian Eilat, nefiind raportată nici o victimă. La bord nu erau cetăţeni iranieni, căpitanul este turc, Turcia fiind anunţată, ca şi guvernele celorlalţi membri ai echipajului. Cargoul a fost oprit în apele internaţionale fără ca cei 17 membri ai echipajului să opună rezistenţă. La bord au fost descoperite zeci de rachete M302, o armă ce poate lovi în adâncime teritoriul israelian pornind din Gaza şi ar fi ameliorat considerabil puterea de foc a liderilor Hamas din enclava ­palestiniană şi a altor facţiuni armate. Iranul a orchestrat expedierea armelor care vor fi prezentate public când Klos-C va ancora în portul israelian Eilat, unde conţinutul său va fi inspectat în ­totalitate.

Cooperare americano-israeliană

Operaţiunea coincide cu vizita premierului israelian Benjamin Netanyahu în SUA, unde a făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a adopta o linie mai dură în negocierile cu Iranul asupra programului său nuclear şi pentru a întări sancţiunile economice contra Teheranului. Departamentul de Stat a dezvăluit miercuri că deşi Administraţia Obama este angajată în negocieri directe cu Iranul, responsabilii americani colaborează de câteva luni cu serviciile secrete israeliene pentru urmărirea acestei expedieri iraniene de arme cu destinaţia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului, Jennifer Psaki a declarat că SUA şi Israelul au coordonat şi au avut comunicaţii de rutină asupra depistării armelor prin „canale militare şi de servicii secrete, ca şi prin consilierii noştri pentru securitate naţională”. Responsabilii americani au precizat că expedierea armelor ar putea fi o gravă violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, care împiedică Teheranul să exporte arme. De altfel, incidentul va fi raportat la ONU.

Cele mai citite

Cum alegi un Volvo XC 60 de vânzare, în leasing, de la o agenție cu experiență

Experiența de cumpărare a unei noi mașini poate fi foarte interesantă, deoarece oferte sunt pretutindeni. Piața de profil este suprasaturată de oferte și...

Marcel Ciolacu, vizită în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat miercuri că intenționează să efectueze săptămâna viitoare o vizită oficială în Turcia. În cadrul acestei vizite, în conformitate cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă