12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialIranul acuză SUA de încălcarea spaţiului său aerian

Iranul acuză SUA de încălcarea spaţiului său aerian

Forţele Aeriene americane au încălcat de opt ori spaţiul aerian iranian în octombrie, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, care a anunţat că Teheranul a protestat oficial la Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“În octombrie am întregistrat opt încălcări ale spaţiului aerian din partea armatei americane”, a declarat Ramin Mehmanparast, citat într-un comunicat preluat miercuri de presă.

“Am adresat două scrisori secretarului general al ONU şi Consliului de Securitate pentru a protesta faţă de aceste încălcări şi a cere Statelor Unite să ne respecte suveranitatea” teritorială, a adăugat el, fără să ofere detalii asupra naturii acestor încălcări.

El a declarat doar că ultimul incident – singurul făcut public până în prezent – a avut loc la 1 noiembrie, atunci când un avion american fără pilot de observaţie de tip MQ-1 a fost atacat de două avioane de luptă iraniene, în spaţiul aerian al Golfului Persic.

Teheranul a anunţat că avioanele sale au deschis focul în timp ce avionul fără pilot efectua o misiune de culegere de informaţii vizând principalul terminal petrolier iranian de pe insula Kharg, iar Washingtonul a dat asigurări că avionul său, care nu a fost avariat, se afla în spaţiul aerian internaţional.

Potrivit ambasadorului Iranului la ONU, Mohammad Khazaei, citat de cotidianul Iran Daily, alte şapte zboruri ale unor avioane americane fără pilot au încălcat spaţiul aerian iranian în octombrie, în regiunea Bushehr, unde se găseşte terminalul Kharg şi singura centrală nucleară iraniană.

Potrivit lui Khazaei, Teheranul a avertizat prin acest protest asupra “consecinţelor negative ale oricărui act de provocare sau ameninţare, de care Guvernul Statelor Unite este singurul responsabil”.

“Toate ţările care ne încalcă teritoriul se vor confrunta cu o reacţie dură din partea Iranului”, a declarat Mehmanparast.

Statele Unite şi alte ţări occidentale suspectează Iranul că şi-a propus să fabrice bomba atomică sub acoperirea programului nuclear civil.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă